Teknologiateollisuus
Tulosta Print

eSkills-blogi

 

 

16.5.2014

 

eSkills for Jobs -avajaistapahtuma Ateenan lämmössä

 

Toukokuun alussa digialan päättäjiä, yrittäjiä ja yrityksiä kokoontui Kreikkaan avaamaan vuoden 2014 kampanjan. Mukana oli myös joukko paikallisia opiskelijoita tutustumassa digiosaamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

 

Seminaarin ohjelma koostui lukuisista puheenvuoroista, paneelikeskusteluista sekä työpajoista. Paneelikeskustelun osallistujina oli myös nuoria ICT-yrittäjiä. Esimerkiksi 14-vuotias irlantilainen Jordan Casey oli aloittanut koodaamiseen jo kuusivuotiaana.

 

"Programming should be taught at very early ages! What was a hobby, became my company now!", totesi Jordan.

 

Jordan Case 14 v., yrittäjä

 

Seminaarin päätöksenä oli juhlaillallinen, jossa mm. Kreikan ministerit pitivät puheita ja päästiin verkostoitumaan. Ateenan matkan tärkeintä antia olikin Baltian ja Pohjoismaiden edustajiin tutustuminen ja kokemuksien vaihtaminen. Klusteritapaaminen Kööpenhaminassa on jo sovittu, joten pääsemme suunnittelemaan yhteistyötä paremmin.

 

 

Edustettuina Viro, Tanska, Suomi, Viro, Latvia sekä eSkills-kampanjan some-vastaava (oikealta vasemmalle).

 

Suomessa oli kuulemma satanut räntää, mutta Ateenassa aurinko lämmitti. Tosin paikalliset kokivat, että 24 astetta on villapaitakeli, mutta suomalaiselle se oli täysi kesä! Onneksi seminaaria edeltävänä viikonloppuna oli aikaa tutustua myös kaupunkiin. 

 

 

Kuvat: http://www.eskills4jobs.gr/1020_1/Photos

 

-Piia, Teknologiateollisuus ry

 

 

14.3.2013

 

Startup Sauna täyttyi innokkaista Rails Girlseistä

 

Rails Girls Helsinki järjestettiin 8.-9.3.2013. Koodausta pääsi harjoittelemaan 53 naista lukioikäisistä jo työelämässä oleviin. Innokkaita oppijoita ohjasi 14 coachia.

 
Työpaja järjestettiin Startup Saunalla
 
"Työskentelen devaajien* kanssa työpaikallani, niin tekninen maailma oli jo melko tuttu ennestään. Tulin Rails Girlsiin, koska halusin päästä itse tekemään. Täällä oli valmiiksi suunniteltu sisältö ja prosessit, joten koodauksen harjoittelussa pääsi helposti käyntiin, ja lisäksi tapaan muita samoista asioista innostuneita tyttöjä," kertoo Antonia Degerlund.
 
*developer eli sovelluskehittäjä
 
Antonia Degerlund (kesk.) osallistui työpajaan.
 
"Coachaaminen Rails Girls:ssä on erittäin mielenkiintoista; vasta-alkajien opettaminen pakottaa katsomaan teknologiaa aloittelijan näkökulmasta, ja samalla tapahtumissa tapaa uusia innokkaita koodaajia sekä verkostoituu muiden softakehittäjien kanssa,"  kuvailee Kalle Tiihonen, joka on opettanut ohjelmointia useissa RG-työpajoissa. Kalle on itseoppinut koodari ja aloitti koodauksen 14-vuotiaana lainaamalla kirjastosta ohjelmointioppaan.
 
"Haastavinta on opettaa paljon uusia asioita lyhyessä ajassa. Työpajan jälkeen olen kannustanut osallistujia jatkamaan ohjelmointiharrastuksen parissa ja googlettamaan html-tutoriaalieja ja tekemään esim. Codeacademy-kursseja. Kannattaa myös verkostoitua toisten osallistujien kanssa, porukassa on hauskempi koodata," suosittelee Kalle.
 
Kalle Tiihonen coachaa osallistujia.
 

Rails Girls

 

KuvatYu Shen 

 

-Piia, Teknologiateollisuus ry

 

25.1.2013

 

PitchIT!-kilpailussa palkittiin nuoria innovaattoreita

 

Teknologiateollisuus ry sekä Digia, Fujitsu, IBM ja Wapice järjestivät PitchIT!-liikeideakilpailun lukiolaisille. Parhaat joukkueet palkittiin 23. tammikuuta Innolukiogaalassa.

 

Lukiolaisille järjestetyssä PitchIT!-kilpailussa tehtävänä oli suunnitella uusi tuote tai palvelu, jonka tekemisessä hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikkaa. Lisäksi joukkueiden täytyi "pitchata" eli myydä ideansa tuomaristolle.

 

Kilpailuun osallistui joukkueita ympäri Suomen. Edustettuina oli Cygnaeus-lukio, Etelä-Tapiolan lukio, Kangasalan lukio, Kerttulin lukio, Lauttasaaren yhteiskoulun lukio, Munkkiniemen yhteiskoulun lukio, Oulunsalon lukio, Sotungin lukio ja Vaasan lyseon lukio.

 

Joukkueet palkittiin Innolukiogaalassa 23. tammikuuta 2013. Tuomaristo valitsi voittajaksi Matias Mäkitalon Jyväskylän Cygnaeus-lukiosta. Matias ideoi nuorten työllistymistä edistävän verkkopalvelun. Palkinnoksi hän sai 1000 € stipendin, tuotepalkintoja sekä kesäharjoittelupaikan.

Kuvassa voittaja Matias Mäkitalo sekä Teknologiateollisuus ry:n Piia Simpanen ja IBM:n Markus Wartiovaara.

 

Lisäksi yksi Vaasan lyseon lukion joukkueista (Pyry Tuominen, Miika Kaunismäki ja Jere Vesaaja) palkittiin kunniamaininnalla. Kunniamaininnan saaneen joukkueen jäsenet palkittiin myös tuotepalkinnoilla ja kesäharjoittelupaikoilla.

Vaasan lyseon lukion joukkue palkitsijoiden kanssa.

 

Videoesittely Matiaksen ideasta.

 

-Piia, Teknologiateollisuus ry

 

 

15.11.2012

 

Aalto Women in Business ja Teknologiateollisuus jalkautuvat yhdessä lukioihin

 

 

Teknologiateollisuus ry ja Aalto Women in Business (Aalto WiB) -verkosto aloittivat yhteistyössä lukiovierailujen järjestämisen tänä syksynä.  Tähän mennessä on järjestetty kaksi vierailua: Viherlaaksoon lukioon ja Lauttasaaren yhteiskoulun lukioon.

 

Osana Aalto Women in Business -verkoston toimintaa naiset järjestävät tapahtumia, joissa naisjohtajat kertovat inspiroivia tarinoita omista kokemuksistaan. Samalla periaatteella Aalto WiB -verkosto halusi jalkautua lukioihin kertomaan nuoremmille naisille, mitä mielessä pyöri lukioaikana esimerkiksi opiskelupaikan valintaan liittyen. Vierailujen tarkoituksena on rohkaista nuoria tutustumaan eri opintoaloihin ja tuoda esille tekniikan ala yhtenä mahdollisena vaihtoehtona.

 

 

Aalto Women in Business -verkoston perustajat (vas. Nora Huovila, Paula Poukka, Saara Tuomela, Sonja Rajala)

 

Viherlaakson lukiossa vierailtiin marraskuun alussa. Siellä omista kokemuksistaan olivat kertomassa opiskelijat Saara Tuomela ja Marianna Mattila sekä Teknologiateollisuus ry:n asiantuntija Piia Simpanen. Paikalla oli täysi liikuntasali lukion tyttöjä eri luokka-asteilta. Keskusteluissa kävi ilmi, että lukiolaisia askarrutti muun muassa matematiikan taitojen vaatimukset.

 

Lauttasaaren yhteiskoulun lukiossa pidettiin pienemmän porukan coaching-tilaisuus 13. marraskuuta. Siellä lukion kansainvälisen liiketoiminnan linjan tyttöjen kanssa olivat keskustelemassa edellisen vierailun Aalto-naisten lisäksi myös opiskelija Venla Pouru. Tilaisuudessa pohdittiin eri kesätyömahdollisuuksia ja niiden hyödyllisyyttä tulevaa työelämää ajatellen.

 

Aalto Women in Businessin jäsenet vierailevat vielä muutamassa lukiossa tämän vuoden aikana ja vierailut jatkuvat vuoden 2012 jälkeen. Myöhemmin vierailuja saatetaan laajentaa myös yläkoulujen tytöille.

 

-Piia, Teknologiateollisuus ry

 

 

22.10.2012

 

Rails Girls Turussa

 

 

Ensimmäinen Rails Girls Turku järjestettiin 12.-13.10.2012. Paikalla oli 25 osallistujaa sekä 7 coachia. Mukana oli myös muutama lukiolainen. Lukiolaiset ovat jatkossakin tervetulleita osallistumaan työpajaan.

 

 

Rails Girls -työpajojen tavoitteena on innoistaa ja rohkaista erityisesti tyttöjä ja naisia kehittämään omia taitojaan.

 

"Tulin tänne aivan tyhjin taskuin, ilman minkäänlaista kokemusta. Vaikka paljon meni yli ymmärryksen, mutta kiinnostuin aiheesta. Tosi mahtava päivä :)", kuvailee tapahtumaan osallistunut Riina.

 

 

Rails Girls -sivuilta tietoja tulevista tapahtumista.

 

Kuvat: Miki

 

3.9.2012

 

Valtterin kesätyö Ideanilla

 

Valtteri osallistui NosturIT festareilla Ideanin järjestämään suunnittelukilpailuun ja voitti palkinnoksi viikon kesätyön Ideanilla. Tässä Valtterin kuvaus viikosta:

 

Osallistuin Nosturilla Ideanin järjestämään suunnittelukilpailuun, jossa palkintona oli viikon kestävä kesätyö Ideanilla. Satuin voittamaan kyseisen kilpailun ja pääsin viikoksi kesätöihin Ideanille Lauttaaareen. Ensimmäisenä päivänä Mikko-Pekka Hanski kertoi hieman Ideanista ja siitä mitä he tekevät täällä. Keskustelimme myös siitä mitä haluaisin täällä tehdä ja dokumentin teko työntekijöistä vaikutti mielekkäimmältä ja päädyin tekemään sitä. Dokumentissani haastattelen neljä eri työntekijää Ideanilta: fronttikoodaria, strategia, interaktiosunnittelijaa ja visuaalista suunnittelijaa.

 

Ensimmäisenä päivänä työskentelin dokumentin suunnittelun parissa. Toinen päivä meni haastattelujen videointiin ja aloitin myös kirjoittamaan pientä tekstiä tästä kesätyöviikosta Ideanilla. Keskiviikkona tein vielä yhden haastattelun ja aloitin videohaastattelujen editoinnin, sain kolme haastattelua editoitua. Editoiminen oli aika kivaa. En ollut ikinä editoinut niin hyvillä ohjelmilla, mutta opin editoimisen perusjutut aika nopeasti. Torstaina sain loputkin haastattelut editoitua, haastatteluista tuli aika hyviä. Perjantaina tein tämän kirjoitukseni loppuun.

 

Opin paljon Ideanilla tämän viikon aikana. Opin paljon siitä mitä fronttikoodarit, interaktiosuunnittelijat, visuaaliset suunnittelijat ja strategit tekevät täällä Ideanilla. Opin kaikista noista työpaikasta haastattelujen kautta, koska haastatteluissa minä kyselin heiltä heidän työstään ja he kertoivat siitä. Kaikki nuo työt vaikuttavat ihan mielenkiintoisilta. Opin myös editoimaan Adobe premiere elements 8.0:lla. Opin tietysti myös sen mitä Idean tekee.


Ennen en tiennyt koko Ideanista mitään ennen kuin osallistuin Nosturilla järjestettyyn kilpailuun. Nyt oltuani täällä kesätöissä tiedän, että Idean suunnittelee, ideoi ja toteuttaa asiakkailleen helppokäyttöisiä digitaalisia palveluja. 

 

 

-Valtteri, 15 v.

 

 

17.8.2012

 

Innovaatiolevottomuus on julistettu!

 

Valtakunnallisen INNOlukio-hankkeen avajaisissa tehtiin eilen historiaa. Espoon Barona Areenalla oli lähes 5000 Espoon lukiolaista ja suoraa lähetystä seurasi noin 100 000 lukiolaista 321 lukiossa. Espoon lukiolaisille pidettiin paikan päällä nimenhuuto, jonka aikana lukio toisensa perään nousi hurraten kannattamaan omaa lukiotaan.


Lukiolaiset pääsivät esille myös avajaisten ohjelmassa, sillä pääministeri Jyrki Kataisen videotervehdyksen ja Opetushallituksen pääjohtajan Aulis Pitkälän puheenvuoron lisäksi ohjelma sisälsi muun muassa lukiokuorojen esityksiä sekä lukiolaisten laatiman innovaatiolevottomuuden julistuksen.

 


Hauskan lisän avajaisiin toi suora kännykkäkamerayhteys Konneveden lukioon, jossa pienen lukion opiskelijat esittelivät hauskasti omaa toimintaansa.


Avajaislähetys on nähtävissä INNOlukio-sivuilla.

 

Innovaatiolevottomuuden julistus


Me lukiolaiset lupaamme että:

 

  • Luovumme älyllisestä laiskuudesta, emmekä hyväksy sitä myöskään opettajiltamme
  • Etsimme rohkeasti uusia tapoja ratkaista erilaisia haasteita
  • Emme pelkää epäonnistumisia
  • Suhtaudumme älyllisen uteliaasti kaikkeen uuteen ja haastavaan
  • Lupaamme olla kriittisiä ja kyseenalaistaa vanhoja totuuksia
  • Jaamme osaamisemme muiden kanssa, sillä yhdessä tehden saamme paljon aikaan
  • Vaadimme että näkemyksemme otetaan huomioon koulutuksen kehittämisessä
  • Arvostamme kaikkea työtä ja odotamme että myös meidän työtämme arvostetaan
  • Vaadimme että Suomessa panostetaan vihdoin myös lukiokoulutukseen, sillä meissä on tämän maan tulevaisuus


(Etelä-Tapiolan lukion opiskelijat)

 

-Piia Simpanen, Teknologiateollisuus ry

 

 

11.5.2012

 

Rails Girls -työpajaan osallistujan kokemuksia

 

Rails Girls järjestetään Helsingissä 18.-19.5.2012. Tilaisuutta odotellessa palataan hetkeksi Tallinnan Rails Girlsin tunnelmiin. Järjestelyissä auttanut Meri Saarivirta haastatteli Maria, joka osallistui työpajaan.

 

 

Who are you?

Mari

 

What do you do in your life? Profession, passions, interests?

I’m a student at Estonian academy of arts, leather arts, book binding and accessory design. Atm I’m Erasmus student in Finland

 

Why are you interested in coding?

I think it’s really cool. I’ve always thought to try. My friends want to make applications and my friends ask me to design things but I can’t do that without knowing anything about coding I want to know the basics.

 

How did you find out about Rails Girls?

A friend in Finland told me about it. I googled it and noticed it was going on in Tallinn.

 

What made you send in the application?

The interest. I like these workshop kind of things to learn new things. I just get tired to only do design. I need a hobby that’s totally different. To get inspiration and get to know things that maybe designers don’t think.

 

What are your aims on coding? How are you planning to use those skills?

I want to do my own portfolio on the Internet. I use Wordpress now but I don’t want to pay and I don’t have a proper possibility to make changes for the layout. Don’t like blogger anymore either.

 

What have you liked Rails Girls?

It’s really interesting and I really liked the event. But you are a bit unhappy because the program didn’t run properly. I don’t know what it should look like for example. The process feels a bit complicated because I tried to fix the computer while learning. I wrote down things but it didn’t help that much. I got really frustrated. But I try to finish my work now after the event.  I think quitting every moment but I don want to do that.

 

Would you like to continue learning coding and how have you planned to do that?

I would like to but I’m very busy with my own collection coming out. I have an idea for my portfolio I’d like to make myself. I could start with some tutorials.

 

Would you like to organize a Rails Girls event yourself some day?

Yes. Actually I was thinking to offer myself to some RG event in Finland. Could keep going on more. I’d like to get in the group of people doing this.

 

Wishes/ideas/suggestions for Rails Girls organizers:

It could be a bit longer. And also when everyone is installing the program we could do some exercise (like this time on Friday night). The day before was really good so that we got help with problems installing the program.

 

How would you encourage other girls to join the world of coding?

I think it’s so cool! I want to tell that to everyone. I admire the style!

 

Haastattelu: Meri Saarivirta

Kuva: Yu Shen

 

25.4.2012

 

DI Silja Tirronen:  Nokian työntekijänä Kiinassa

 

Moi, olen Silja Tirronen, 27-vuotias tietoliikennetekniikan DI. Valmistuin Aalto-yliopistosta alkuvuodesta 2011 ja valmistumisen jälkeinen työurani lähti käyntiin vähän vähemmän perinteisellä tavalla. Tässä on lyhyt tarina ja yksi esimerkki siitä, mitä kaikkea (diplomi-insinöörin) elämässä voi käydä.

Tulin Kiinaan syksyllä 2009 vaihtariksi Tsinghuan yliopistoon. Tarkoitus oli olla vain puoli vuotta ja palata sitten Suomeen "normaaleihin" töihin ja kouluun. Kuten voi arvata, toisin kävi, iso kaupunki ja uudet kuviot veivät mennessään. Vaihdon jälkeen matkustelin jonkin aikaa Kaakkois-Aasiassa, ja Suomeen päästyäni kirjoitin diplomityön äkkiä kasaan ja kokosin puuttuvat kurssit muutamalla moduulimuutoksella ja puhelinsoitolla proffille. Painolämmin DI-todistus kätösissäni irtisanouduin vanhasta työpaikastani ja ostin lennot takaisin Pekingiin.

 Hyviä syitä asua Kiinassa on vaikka kuinka paljon, minua veti tänne takaisin kieli, kulttuuri, mielettomät työmahdollisuudet, ruoka, hintataso, mahdollisuus asua alyttömässä megasuurkaupungissa... Olemme länsimaiden asukkaina todella onnekkaassa asemassa, sillä Kiinan hintatason ansiosta voimme ottaa riskejä ja tehdä sellaisia hulluja ratkaisuja, joita suurin osa maailman asukkaista ei taloudellisista syistä voi koskaan tehdä.

 

Minäkin pystyin kohtuullisilla säästöillä muuttamaan uuteen maahan ja opiskelemaan omakustanteisesti uuden kielen. Olen varma, että moni mietti olenko tärähtänyt kun jätän hyvän työpaikan Suomessa, jossa olisin voinut jatkaa suoraan valmistumisen jälkeen, mutta minusta olisi ollut todella hullua olla lähtemättä!

Ensimmäiset kuukaudet Pekingiin paluun jälkeen menivät kieltä opiskellessa ja töitä etsiessä. Ehdin etsiä tosissani vain kuukauden tai pari, kun sain jo mieluisan tarjouksen Nokialta. En varsinaisesti suunnitellut meneväni täällä suomalaiseen firmaan töihin, mutta kieltämättä se tuo hommaan hiukan kotoista fiilistä! Olen työnimikkeeltäni SW test engineer ja toimenkuvaani kuuluu multimedia UI -testaus ja testiautomaatio feature phones -organisaatiossa.

 

Työtavat itsessään eivät eroa paljonkaan siitä, mihin olen tottunut Suomessa, koska olin Suomessakin töissä isossa, kansainvälisessä tietoliikennealan firmassa. Toimistossa on hyvin kansainvälinen ilmapiiri ja joskus melkein unohdan millä puolella maailmaa olen. Kaikki työkaverini ovat hirveän fiksua, lahjakasta ja kielitaitoista porukkaa ja kulttuurierot eivät sellaisessa ymparistössä ole huono asia, päinvastoin. Suomalaiset ovat varmaan suurin ulkomaalaisryhmä, mutta lisaksi on muita skandinaaveja, eurooppalaisia, jenkkejä, intialaisia, mutta valtaosa tietenkin kiinalaisia.

 

 
Merkittavin arkipäiväinen ero suomalaisen ja kiinalaisen toimiston välillä on se, että Kiinassa kahvilla lorviminen loistaa poissaolollaan (kiinalaiset eivät juo kahvia, mutta eivät he lorvi kyllä teelläkään). Sen sijaan täällä on ihan ok ottaa pieniä nokosia työpöydällä pitkin päivää ja monella työkaverillani on oma tyyny työpaikalla!
 
Kuljen töihin joka päivä firman tarjoamalla shuttle-bussilla, joka noutaa ihmiset eri puolilta kaupunkia. Bussi menee suoraan Birds Nestin ja olympiapuiston ohi, jotka illalla töista tullessa näyttävät valaistuna tosi siisteiltä. Reitin varrella näkyy isoja valomainos-pilvenpiirtäjiä, ja saman tien toisella puolella hutongeja, joissa talojen katot ovat pahvia ja ne pidetään paikoillaan irtotiilillä.

Kiinassa on hirveästi mahdollisuuksia tekniikan alan osaajille. Länsimaiset firmat siirtävät jakuvasti toimintojaan Aasiaan ja palkkaavat lisää väkeä tänne. Tämä ei enää koske ainoastaan tuotantoa ja muita "halvempia" töitä, vaan R&D-, markkinointi- ja erilaisia johtotason tehtaviä siirretään myös. Insinööreille, joilla on asiaankuuluvaa kokemusta ja alan tutkinto (BSc tai MSc), Kiinasta löytyy töitä lähes takuuvarmasti.
 
Teknisen alan työpaikoissa ja etenkin kansainvälisissä yrityksissä englannin kielen taito on tärkein, mutta auttavastakin kiinan kielen taidosta on suurta apua. Kieltä oppii töiden ohella kyllä lisää. Sen lisäksi, että Kiinassa on tosi hauskaa ja mielenkiintoista olla töissä, täällä hankittu kielitaito ja kokemus Aasian markkinoista ei varmasti ole tulevaisuuden töiden kannalta mitenkään huono juttu.
 
Suosittelen hyvin lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa työskentely ulkomailla!
 
-Silja Tirronen, Nokia Oyj
 

 

13.4.2012

 

NosturIT-festareilla ammuttiin possuja, soitettiin kitaraa ja visioitiin digitaalista tulevaisuutta

 

Teknologiateollisuus ja ICT-alan yritykset järjestivät 29.3. Helsingin Nosturissa "Nuoret, tietotekniikka ja tulevaisuus" -tapahtuman. Perinteinen keikkapaikka sopi hyvin digitekniikan ihmeiden esittelyareenanaksi. Paikalla oli parisataa koululaista ja opiskelijaa pääkaupunkiseudulta

 

 Juontajapari Heikki Paasonen ja Linda Liukas viihdyttivät yleisöä Nosturissa.

 

Naisia halutaan ICT-alalle lisää. Illan toisena juontajana toimineen Linda Liukkaan mielestä ICT-maailma on tytöille mahdollisuuksia täynnä – ja siellä tapaa myös paljon poikia. Linda järjestää RailsGirlsissä tytöille koodaustapahtumia, joissa harjoitellaan omien sovellusten luomista. Perustaidot oppii kuulemma päivässä! Toinen juontaja Heikki Paasonen myönsi, että hänelle ICT-maailman coolius on vasta vähitellen avautumassa.

 

 

Lavan ensimmäisenä vallannut Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Ari Rahkonen oli sitä mieltä, että tietotekniikka on coolia jos joku. Hän esitti videon, jossa visioitiin digitekniikan arkisovelluksia viiden vuoden päähän: filkassa päivän aikataulut sai heti aamusta tapetille ja jääkaapin sisältö heijastui digitaaliselle näytölle.

 

Arin viesti nuorelle yleisölle oli, että teknologia vision toteuttamiseen on jo olemassa, mutta innokkaita uusia osaajia tarvitaan tekemään siitä totta.

 

Nosturissa riitti porukkaa parvelle asti, jonne mm. Nokia, Microsoft, Idean, Ovelin, Future Female -verkosto, Foodie ja ThingLink olivat pystyttäneet festariständinsä.

 

Nokian työharjoittelijat Kiira Saarela ja Meri Vainio pääsivät Nosturissa mielenkiintoisiin hommiin.

 

Tero Ojanperä

 

Angry BIrdsit lennähtivät myös Vision+-rahaston Tero Ojanperän esitykseen. Ojanperä toi esiin, kuinka yksi peli on poikinut bisnestä monelle alalle. Ja moneen maahan.

 

 

Ideanin pisteellä suunniteltiin uutta Facebookia.

 

ThingLink-ständillä kerrottiin, kuinka kuvalinkit saadaan elämään.

 

Future Females -verkoston edustajat olivat Nosturissa tapaamassa tulevaisuuden digivaikuttajia. Verkosto kerää digiasioista innostuneita naisia yhteen.

 

Future Females + male. Herra vasemmalla ei kuulu naisverkostoon, vaan edusti digitaalisia reseptipalveluita tarjoavaa Foodieta.

 

Väki parveili Ovelinin WildChords-kitarapelin ympärillä. Moni halusi kokeilla, kuinka pitkälle omilla kitaransoittotaidoillaan pääsee. Kitara toimii WildChordsissa ikään kuin ohjaimena: iPad tunnistaa kitaran äänen ja oikeilla soinnuilla pääsee eteenpäin.

 

Kitarapeli WildChords kiinnosti erityisesti Nosturin nuorimmaisia… ja juontaja Paasosta.

 
Aaltoesin pojat
 
ICT-alan asiantuntijat vakuuttivat, että alalla on tilaa uusille ideoille, nuorille kyvyille ja yrittäjille. Aalto Entrepreneurship Society oli paikalla kertomassa nuoresta yrittäjyydestä. Tilaisuuden paneelikeskustelun lopuksi muutama rohkea nuori tuli kertomaan lavalle oman yritysideansa.
 
Paneeli äänestää parhaasta bisnesideasta.
 
- Sini Kaukonen, Teknologiateollisuus ry
 
3.4.2012
 

Euroopan e-Skills-viikon päätöstilaisuus Kööpenhaminassa 30.3.2012

 

Virallisena e-Skills-viikkona 26.-30.3.2012 järjestettiin satoja tapahtumia ympäri Europpaa. Päätöstapahtuma järjestettiin 30. maaliskuuta Kööpenhaminassa.

 

Saavuin Kööpenhaminaan jo edellisenä iltana, suoraan e-Skills-festareilta Nosturista. Perjantai-aamuna liityin paikallisten työmatkalaisten seuraan ja matkustin bussilla tapahtumapaikalle Experimentarium-keskukseen. Suosituin kulkuväline näytti kuitenkin olevan pyörä. Koskaan en ole nähnyt yhtä paljon pyöräilijöitä kuin aamuvarhain Kööpenhaminassa kun töihin ja kouluun kulkevat valloittavat kaupungin.

 

Experimentariumin pääsalissa

 

Päätöstilaisuuden avasi Tanskan kruununprinsessa Mary. Hän oli elegantti, puhui hyvin ja oli muutenkin kaikin puolin upea. Todellinen prinsessa!

 

Tanskan kruununprinsessa Mary

 

Suomalaiset olivat hyvin edustettuina tilaisuuden ohjelmassa. Antti Peltomäki Euroopan komissiosta osallistui aamupäivän paneelikeskusteluun, joka käsitteli digitaalisten taitojen kehittämisyä. Naisista ICT-alalla oli puolestaan keskustelemassa Rails Girls -konseptin kehittäjä Linda Liukas sekä T-Median liiketoimintajohtaja Päivi Salminen-Kultanen.

 

Antti Peltomäki, Euroopan komissio

Linda Liukas, Rails Girls

 

Iltapäivän ohjelmassa teollisuuden edustajat olivat nuorten tentattavana. Yksi kolmesta nuorista oli suomalainen opiskelija Karl Ots. Tentattavana oli muun muassa Nokian Erkki Ormala, joka toimii DIGITALEUROPE-järjestön puheenjohtajana.

 

Vas. reunassa Karl Ots. Puhumassa DIGITALEUROPEn Erkki Ormala (Nokia)  

 

Päätöstapahtumassa jaettiin lisäksi e-Skills-viikon kilpailun palkinnot. Suomalainen joukkue saavutti hienosti toisen sijan Vigilis-tuotteellaan Digital Skills -kategoriassa. Joukkueesta palkinnon, 1000 € ja Nokian Lumia-kännykän, kävi noutamassa Kimmo Koski.

 

 E-Skills-kilpailun voittajat eri kategorioista

 

Seminaarin päättyessä monet lähtivät suoraan lentokentälle, mutta itse jäin nauttimaan kauniista kevät-viikonlopusta Kööpenhaminassa. 

 

Silta Christiansborgin linnaan

 

 

-Piia Simpanen, Teknologiateollisuus ry

 

 

22.3.2012 
 

Rails Girls @ Tallinna 9.-10.3.2012

 
Pääsin tutustumaan Rails Girlsin maailmaan kun Linda Liukas kutsui minut Tallinnan Rails Girls -työpajaan. Työpajassa opetellaan verkkosovellusten suunnittelun ja rakentamisen alkeita.
 
Perjantaina kun saavuin Garage48HUB-työtilaan, järjestelyt olivat jo hyvässä vauhdissa. Punaisia Rails Girls -julisteita kiinnitettiin seinille ja punaisia ilmapalloja leviteltiin ympäriinsä. Tarjoilupöydällä oli vaahtokarkkeja, viinirypäleitä ja juustoja. Ei vastaa tyypillistä stereotypiaa koodaustapahtumasta. Täällä kohtaavat nykyiset ja tulevat Rails-tytöt!
 
 
Ilta sujui iloisen puheensorinan säestyksessä. Osallistujat piirsivät kuvia itsestään ja kirjasivat ylös toiveitaan ja odotuksiaan. Samalla ratkottiin viimeisiä ongelmia ohjelmiston asentamisessa ja varmistettiin, että kaikki on kunnossa lauantain varsinaista koodauspäivää varten. Päivän päätteeksi menimme vielä järjestäjien ja coachien eli koodauksen opettajien kanssa illallisella ja kävimme läpi huomisen ohjelmaa.
 
 
 
Lauantaina tytöt pääsivät harjoittelemaan ohjelmointia, tutustumaan kummallisiin termeihin sekä ideoimaan ja luomaan omaa verkkosovellusta pienryhmissä. Koodaus ei ole yksinäistä puuhaa!
 
     
Välillä projektitöistä pidettiin taukoa kun tapahtumaa sponsoroivan Skypen edustaja Grete kertoi omasta työstään ja kokemuksistaan.
 
”Jos oikeasti haluaa tehdä jotain, minkään ei pitäisi olla esteenä”, kannusti  Grete.
 
Myös työpajan ainoa naispuolinen coach Janika innosti tyttöjä omalla esimerkillään. Janika vertasi ohjelmointia näytelmän kirjoittamiseen. Ole luova!
 
 
 
Rails Girls -työpajojen henkeä ei voi ymmärtää kuin kokemalla se itse. Linda Liukkaan mukaan onkin tärkeää, että uudet järjestäjät käyvät edes yhdessä työpajassa itse ennen kuin järjestävät tapahtuman. Tallinnassa olikin paikalla muutama innokas uusi järjestäjä.
 
”Haluan järjestää Rails Girlsin myös Turussa, koska mun mielestä aina on tilaa tapahtumille, jotka antaa uusia näkökulmia asioihin ja joista voi oppia uutta. Rails Girls on myös tärkeä siksi, että sen on tarkoitus näyttää, ettei teknologia ole vaan poikien juttu. Konsepti on mielestäni todella innostava ja on hyvä, että osallistujat pääsevät konkreettisesti itse rakentamaan nettiaplikaatioita ja oppivat tuntemaan paikallisia koodaajia, joilta voi sitten myöhemminkin kysyä neuvoa”´, kuvaili tapahtumassa ensi kertaa mukana ollut Meri Saarivirta.
 
 
-Piia Simpanen, Teknologiateollisuus ry
  
 Lisää kuvia ja tietoa tapahtumasta

 


Jaa linkki

 
 

Teknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014