Teknologiateollisuus
Tulosta Print

Teknologiateollisuuden ympäristöuutiskirje | lokakuu 2010

 

Dekati mittaa pienhiukkasia

 

Pienhiukkasten mittaamiseen erikoistuneen tamperelaisyritys Dekatin uusi mittalaite tarjoaa apua muun muassa voimalaitosten ja energiayhtiöiden prosessien optimointiin sekä nanohiukkasten varaustilan mittaamiseen.

 

 

Dekati perustettiin 15 vuotta sitten sen päätuotteen, ELPI-mittalaitteen, kaupallistamiseksi. ELPI+ on yrityksen päätuotteen täysin uudistettu versio, jota on kehitetty eteenpäin asiakastoiveiden pohjalta.

 

 

 

Dekati on keskittynyt pienhiukkasten mittaamiseen käytettävien laitteiden tuotekehitykseen, valmistamiseen ja myyntiin. Yrityksen tuotteita käytetään muun muassa ilmanlaadun tarkkailussa, aerosolitutkimuksessa, autoteollisuudessa sekä voimalaitosten päästömittauksissa.

Dekati lanseerasi elokuussa uuden tuotteen, mittalaite ELPI+:n (Electrical Low Pressure Impactor). Toimitusjohtaja Erkki Lammisen mukaan uuden tuotteen avulla pystytään mittaamaan myös sähkösuodattimilla varustetuista voimalaitoksista peräisin
olevien pienhiukkasten varaustila.

"Tuote on erityisen hyödyllinen voimalaitoksille ja energiayhtiöille, jotka voivat sen avulla optimoida prosessejaan ja hakea kustannussäästöjä. Hiukkaspäästöjen varaustilan mittaaminen auttaa optimoimaan sähkösuodattimien toimintaa, joka puolestaan vähentää päästöjä ja pidentää huoltovälejä."


Jatkoanalyysi kertoo hiukkaspäästöjen lähteen


ELPI+ soveltuu samoihin kohteisiin kuin Dekatin muutkin mittalaitteet. Siihen on saatavilla laaja valikoima näytteenkäsittelylaitteistoja, joiden avulla sitä voidaan hyödyntää eri käyttökohteissa.

"Uusi tuotteemme mittaa reaaliajassa pienhiukkasten kokojakaumaa sekä pitoisuutta. Mitattavien hiukkasten kokoalue on laaja; se voi vaihdella kuudesta nanometristä kymmeneen mikrometriin", Lamminen kertoo.
Ulkoilman pienhiukkasmittauksissa laitteen avulla voidaan muun muassa selvittää, ovatko hiukkaspäästöt peräisin esimerkiksi puunpoltosta, liikenteestä vai voimalaitoksesta.

"Pienhiukkaset lajitellaan niiden koon mukaan keräysalustalle ja lähetetään jatkoanalyysiin. Siinä selvitetään hiukkasten koostumus, joka kertoo, mistä lähteestä ne ovat peräisin", Lamminen kuvaa.


Nanohiukkasten varaustila selville

Tällä hetkellä ajankohtainen sovelluskohde laitteelle on nanohiukkasten varaustilan mittaaminen.
"Laitteen avulla saadaan selville, kuinka valmistusprosessissa juuri muodostuneet nanohiukkaset ovat varautuneet. Nanohiukkasten varaustilalla on vaikutus niiden kulkeutumiseen, ja mahdollisesti myös yhteys nanohiukkasista aiheutuviin terveysvaikutuksiin."
"Aiheesta tarvitaan paljon lisätietoa, ja sitä tutkitaan tiiviisti EU:ssa", Lamminen sanoo.


Vahva jalansija tutkimuskäytössä

Dekatin tuotteista noin 90 prosenttia menee vientiin. Suomen lisäksi suurimpia markkina-alueita ovat Yhdysvallat, Ranska, Italia, Skandinavia sekä Japani. Viime vuosina yrityksen mittalaitteita on viety paljon myös Kiinaan.
Tampereella toimivalla yrityksellä on 20 työntekijää sekä vahva jälleenmyyjäverkosto ulkomailla.

"Dekati ja sen tuotteet ovat tunnettuja erityisesti aerosolitutkijoiden keskuudessa. Meille on kertynyt laaja kansainvälinen asiakaskunta 15 vuoden aikana. Päätuotteemme vanhaa versiota on myyty noin 350 kappaletta eri puolille maailmaa", Lamminen kertoo.


Jaa linkki

 
 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014