Teknologiateollisuus
Tulosta Print

Palkat ja palkitseminen 
 

Palkkaus ja palkitseminen ovat eräitä keskeisiä johtamisen työkaluja. Toimiva palkitseminen ohjaa toimintaa, kannustaa henkilöitä, parantaa yrityksen tuottavuutta ja houkuttelee hyviä suoriutujia. Palkkauksen ja palkitsemisen tulee olla osa yrityksen suorituksen johtamista.
 

Palkitsemisen kokonaisuus yrityksessä koostuu kaikista niistä palkitsemistavoista, joilla työnantaja palkitsee henkilöstöään. Mukana on tavallisesti sekä aineellisia että aineettomia palkitsemistapoja. Aineellisia palkitsemistapoja ovat esimerkiksi rahapalkka, luontoisedut, tulos- ja voittopalkkiot sekä työsuhde-edut. Aineettomia palkitsemistapoja ovat esimerkiksi mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa, mahdollisuus kehittyä ja kouluttautua sekä työstä saatava palaute.
 

Jokainen yritys käyttää erilaisia yhdistelmiä erilaisista palkitsemistavoista. Ihanteellisessa tilanteessa palkitsemisjärjestelmä on kehitetty sopimaan yhteen yritystoiminnan kokonaisuuden kanssa; kokonaisuus pitää sisällään esimerkiksi organisaation strategian, sen käyttämät prosessit, organisaatiorakenteen, toimintaympäristön sekä henkilöstön. Onnistunut palkitseminen koostuu monesta osatekijästä ja riippuu samalla tilanteesta, jossa palkitsemista toteutetaan.
 

Työehtosopimusten palkkausjärjestelmät antavat välineitä yrityskohtaisen palkkauksen ja palkitsemisen perustaksi. Tarkempi aineisto on jaoteltu työehtosopimuksittain alasivuille.

 

 

 

 

 

 

Avaa linkit vasemmalta.


Jaa linkki

 
 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014