ABB:n etävalvonta havaitsee ongelmat ajoissa

ABB:n etävalvontakeskuksessa Helsingin Vuosaaressa on mahdollista valvoa kaikkia ABB:n uudella teknologialla varustettuja aluksia maailman merillä.

Etävalvontakeskuksesta on mahdollista muodostaa yhteys mihin tahansa ABB:n uudella teknologialla varustettuun alukseen ja seurata sen toimintakykyä. Keskus on suorassa yhteydessä myös laivanomistajien maatoimintoihin ja tukee ongelmatilanteissa, kunnossapidon suunnittelussa ja alusten suorituskyvyn vertailussa. 

Alusten anturit ja ohjelmistot lähettävät satelliittiyhteyden kautta tietoja laivan laitteista ja suorituskyvystä. Tähän dataan yhdistetään myös manuaalisesti kerätty kunnonvalvonnan tieto. Jalostamalla ja visualisoimalla kaikkea tätä tietomäärää laivanvarustajat voivat yhdessä ABB:n asiantuntijoiden kanssa valvoa kokonaisten laivastojen toimintaa. Tämä vähentää odottamattomia seisokkeja sekä kalliita myöhästymisiä satamissa.

Ongelmat merillä huomataan maalla

"Risteilyaluksista on tulossa teknisesti entistä monimutkaisempia, ja ne kuljettavat entistä enemmän matkustajia, samalla kun tavoitteena on tarjota matkustajille upeita lomaelämyksiä. Tämän vuoksi on tärkeää, että laitteistoja valvotaan ja huoltoja suunnitellaan ennakoivasti. Etävalvontakeskuksessa voimme havaita aluksella olevat ongelmat jopa ennen kuin aluksen miehistö on niitä havainnut. Tämä on tehokas ja turvallinen tapa tukea aluksella olevaa henkilöstöä", sanoo ABB:n Suomen Marine and Ports -liiketoiminnan johtaja Sakari Sorsimo.

Azipod®-propulsiojärjestelmä on käytössä suuressa osassa nykyaikaisia risteilijöitä ja jäänmurtajia. Vuosaaren etävalvontakeskus antaa alusten omistajille paremmat mahdollisuudet hallita propulsiojärjestelmiensä toimintaa ja ylläpitoa. Ensimmäiset Azipod-yksiköt asennettiin 25 vuotta sitten. Järjestelmän käyttötunteja on rekisteröity kaikkiaan yli 12 miljoonaa erittäin korkealla luotettavuudella.

Merenkulku digitalisoituu

Helsingin lisäksi sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä ABB:llä on vastaavanlainen Integrated Operations -keskus myös Billingstadissa Norjassa. Näistä kahdesta keskuksesta voidaan muodostaa yhteys yli 600 alukseen. Keskukset palvelevat niin matkustaja-, rahti- kuin jäissä kulkevia aluksia. Uusia vastaavanlaisia keskuksia on suunnitteilla Aasiaan ja Yhdysvaltoihin vuoden 2016 aikana. 

ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100. Yhtiö on ollut useana vuonna yksi eniten Suomeen veroja maksaneista yrityksistä.