Tuotanto- ja palveluverkosto

Kone- ja metallituoteollisuuden tuotantoa palvelevat toimialaryhmät ovat käynnistäneet Tuotanto- ja palveluverkostot -yhteistyön, jossa on mukana noin 340 yritystä. Yhteenlaskettu liikevaihto on arviolta 3,1 miljardia euroa ja henkilöstön määrä n. 24 000.

Yhteistyössä ovat mukana seuraavat toimialaryhmät ja -yhdistykset:

 

 

 

Toimintasuunnitelma 2013 - 2014 (pdf)

Esittelyaineisto (pdf)

Lisätietoja:

Veli Matti Kuisma

(09) 192 3309, 040 590 5773

veli-matti.kuisma(at)teknologiateollisuus.fi
 

Ajankohtaista
Ajankohtaista

Plootu Fennica 2016 -ohutlevytuotekilpailu esillä Tampereen Konepaja 2016 -messuilla maaliskuussa 2016

 

CE-merkintä - teräsrakenteiden uudet käytännöt

Kantavien teräsrakenteiden valmistukseen on tulossa pakollinen kolmannen osapuolen valvonta. Hitsausohjeiden hyväksyntään ja hitsauskoordinoijan pätevyyteen liittyvät vaatimukset ovat tiukentumassa.

CE-merkintä on valmistajan osoitus siitä, että tuote on EU:n laatuvaatimusten mukainen. Teräsrakenteiden osalta merkinnän käyttö on mahdollista vasta ilmoitetun laitoksen suorittaman yrityksen laadunvalvontajärjestelmän tarkastuksen jälkeen. Merkintä helpottaa merkittävästi kansainvälistä kauppaa, sillä se on heinäkuun 2014 jälkeen ainoa virallisesti hyväksytty tapa osoittaa kantavien metallirakenteiden vaatimustenmukaisuus suuressa osassa Eurooppaa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tästä linkistä>>

Mitäs CE-merkintä tarkoittaakaan?

Tästä uhkaa tulla ihan katastrofi

Teräsrakentaminen, rakennustuoteasetus ja CE-merkintä

MyTech.fi on teknologiateollisuuden "Yrityksiltä nuorille"-verkkopalvelu

 

Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun voittaja julkistettiin FinnTec 2014 -messuilla!

Teollista muotoilua ja tuotesuunnittelua esittelevän Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun voittajat palkittiin FinnTec-messuilla Helsingissä. Teknologiateollisuus ry:n Ohutlevytuotteet-toimialaryhmän järjestämässä suunnittelukilpailussa etsittiin uudenlaisia tuotteita, joissa ohutlevyllä on olennainen osa muotoilussa, valmistustekniikassa, rakenteessa tai innovatiivisuudessa.

Footbalancen jalka-analyysilaite on Vuoden Ohutlevytuote

Footbalance Systems Oy:n jalkapohjan mittaukseen käytettävä analysointikioski on voittanut Plootu Fennica -kilpailun muotoilusarjan. Tuomaristo valitsi Pentagon Designin suunnitteleman laitteen samalla koko kilpailun parhaaksi tuotteeksi eli Vuoden ohutlevytuotteeksi. Se palkitaan Suomen Messusäätiön myöntämällä 5000 euron stipendillä. Uuden designin myötä jalka-analysointikioskin ulkonäkö yhdenmukaistettiin Footbalancen brandin kanssa. Kioskiin integroitujen kosketusnäyttöjen avulla haluttiin tehostaa ja myös samalla helpottaa mittausprosessia. Ohutlevyrakenteella on pyritty mahdollisimman keveään visuaaliseen ilmeeseen sekä alhaiseen kokonaispainoon rakenteen jäykkyydestä tinkimättä.

- Vuoden ohutlevytuote osoittaa, että osaavalla suunnittelulla ohutlevystä syntyy huippumuotoilua. Footbalance Kiosk on tyylikäs kokonaisuus, joka viestii itse tuotteen oikeasta käytöstä. Ulkonäkö on onnistuneesti kiinnostusta herättävä ja houkuttava. Samalla muotokieli kuitenkin osoittaa vakuuttavuutta ja instrumenttimaisuutta, kiteyttää tuomariston puheenjohtaja, Aalto yliopiston Taideteollisen korkeakoulun professori Raimo Nikkanen.

Teollisuussarjan kärkeen vetokoukkuihin asennettava pikakiinnitys

Teollisuussarjan ykköseksi tuomaristo valitsi Rowaspro-kiinnitysmekanismin, joka on auton vetokoukkuun asennettava patentoitu pikakiinnitysmekanismi. Sen käyttösovelluksia on useita, sillä vetokoukkuun voidaan kiinnittää monipuolisesti erilaisia laitteita ja apuvälineitä. Sitä voi käyttää esimerkiksi astinlautana helpottamaan korkeahkojen autojen katolle asennetun sisällön ylettymiseen sekä lisäkuljetustukena auton katolla kuljetettaville pitkille esineille

-Tuotteessa on hienosti yhdistetty helppokäyttöisyys ja ohutlevyn ominaisuudet muistaen myös laitteen kompakti säilytys ja kuljetus silloin kun se ei ole käytössä, arvioi Nikkanen.

Oppilaitossarjan voittoon polkupyörän runko

Oppilaitossarjan voiton vei Indie, joka on ohutlevytekniikalla toteutettu polkupyörän runko. Se koostuu noin kahdestakymmenestä laserleikatusta ja särmätystä kappaleesta, jotka on liitetty toisiinsa liima- ja niittiliitoksilla. Ratkaisun etu perinteiseen polkupyörän runkoon nähden on yksinkertainen ja helppo valmistus ilman erikoistyökaluja.

-Tuotteessa on hauska Open Source -ajatus: kuka tahansa voi tilata itselleen työstötiedostot ja tehdä mieleisensä pyörän. Perinteisen pyörän rakentaminen näin olisi hankalaa, mutta ohutlevyn käyttö ilman erikoistyökaluja sopii ajatukseen loistavasti. Erityismaininnan ansaitsee sähköpyörän akkujen ja muiden komponenttien sijoitus rakenteiden sisään, Nikkanen kehuu.

Kilpailu järjestettiin seitsemättä kertaa. Alan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatussa kilpailussa on kolme sarjaa: teollisuussarja, muotoilusarja ja oppilaitossarja. Voittajien lisäksi tuomaristo nimesi jokaisesta sarjasta kaksi kunniamaininnan saajaa. 
Lisätietoja: www.plootufennica.com

 

Tekes rahoittaa arvoverkkojen kehittämistä

Arvoverkkohankkeiden tavoitteena on luoda uutta ja laajaa kansainvälistä liiketoimintaa. Tekes haluaa merkittäviä muutoksia elinkeinoelämään ja yhteiskuntaan uudella rahoitusmuodolla.

Arvoverkko muodostuu yrityksistä, joiden liiketoiminta kytkeytyy toisiinsa. Ne voivat olla eri toimialoilta.”Arvoverkossa osapuolet eivät pysty yksin toteuttamaan tavoiteltua muutosta, vaan tarvitsevat siihen verkoston. Siinä ovat mukana tavoitteisiin nähden parhaat kansainväliset tai kansalliset kumppanit,” summaa johtaja Ari Grönroos Tekesistä.

Tekesin rahoituksen kohteena on tutkimus- ja kehittämistyö, jota tehdään uusissa arvoverkoissa. Rahoitusta voivat hakea pk-yritykset ja suuret yritykset.

Tekes sitoutuu uusien arvoverkkojen kehittämisen pitkäkestoiseen rahoitukseen. Kehityshankkeet ovat tyypillisesti kestoltaan 2-4 vuotta ja kokonaiskustannuksiltaan  5-10 miljoonaa euroa. Olennainen edellytys rahoitukselle on merkittävä ja kokonaisvaltainen uudistuminen.

Lisätietoa

rahoituspäällikkö Jukka Laakso, puh. 010 60 55885

kehityspäällikkö Jari Eklund, puh. 010 60 55734

johtaja Ari Grönroos puh. 010 60 55770

etunimi.sukunimi@tekes.fi

 

 

 

Tutkimus- ja kehitys
Tutkimus- ja kehitys
Tuotanto- ja palveluverkoston T&K&I –työryhmä aktivoi erityisesti pk-yrityksiä eri kansainvälisiin ja kansallisiin kehityshankkeisiin. Ryhmä seuraa toimialan valmistelussa ja käynnissä olevia hankkeita Suomessa ja pyrkii vaikuttamaan erityisesti tuotanto- ja valmistustekniikan hankkeiden synnyttämiseen ja sisältöön.

Alan tuottavuuden kehittämiseen tarvitaan jatkuvasti aktiivista kehitystoimintaa sekä uusimman teknologian soveltamiseen liittyvää osaamista. T&K&I-ryhmä ylläpitää ja kehittää myös kansainvälisiä suhteita. Erityisesti pyritään hyödyntämään EU:n puiteohjelmien suomaa mahdollisuutta verkottua eurooppalaisen teollisuuden kanssa.

Ryhmän asiantuntijoina toimivat VTT:n, TTY:n ja Aalto-yliopiston edustajat tuovat mukaan tarvittavaa osaamista ja valmiit kontaktit. Ryhmän jäsenenä toimii myös Fimecc Oy, www.fimecc.com, jonka kanssa tehdään aktiivista yhteistyötä.

Manufuture.fi -sivusto
Manufuture Suomen tavoitteena on varmistaa suomalaiselle teollisuudelle relevantit tutkimusaiheet EU ohjelmissa ja lisätä EU rahoituksen määrää Suomessa. Manufuture.fi -sivusto on toiminnan keskeinen työkalu, jonka tärkein tehtävä on jakaa tietoa EU hauista ja aktivoida suomalaisia yrityksiä EU rahoitukseen liittyen. EU hakujen lisäksi sivustolle on koottu yleistä tietoa Manufuture-organisaatiosta, kansallisista ohjelmista ja hankkeista sekä uutisnostoja EU hankkeisiin liittyen.

T&K&I –työryhmä:

puheenjohtaja
Kalle Kantola
FIMECC Oy
puh. 040 840 6427

Eklund Pentti, VTT
Helander Kari, Bodycote Lämpökäsittely Oy
Kuisma Veli-Matti, Teknologiateollisuus ry
Kulmala Harri, Fimecc Oy
Lanz Minna, TTY
Niemelä Tero, Hakaniemen Metalli Oy
Nieminen Harri, Fastems Oy
Palojoki Vesa, ABB Oy Drives
Ranta-Eskola Arto, Rautaruukki Oyj
Tuokko Reijo, TTY
Varis Juha, LTY
Virkkunen Riikka, VTT
Orkas Juhani, Teknologiateollisuus ry/Aalto-yliopisto, siht.

Lisätietoja:

Asiantuntija Juhani Orkas, puh. 050 556 2288

juhani.orkas(at)teknologiateollisuus.fi

 

Asiantuntija Veli Matti Kuisma, puh. 040 590 5773

veli-matti.kuisma(at)teknologiateollisuus.fi


 

Raportit
Selvityksiä ja raportteja

Softaa koneisiin -julkaisu

Paranna liiketoiminnan tuottavuutta tietotekniikalla -julkaisu

 

Suuri Kuva -selvitys

Teknologiateollisuus ry:n Tuotanto- ja palveluverkostot –yksikkö on ollut mukana tekemässä metalli- ja konepajateollisuuden toimialaan liittynyttä Suuri Kuva –selvitystä, jossa selvitystyön toteutuksesta vastasi Management Design Intelligence Oy. Selvitys valmistui kesäkuussa 2011.

Projektin toteutustiimiin kuuluivat Jukka Vesalainen (KTT), Jari Matti Anttila (KTM), Tommi Ranta (KTT), Anssi Uitto (DI) sekä Tero Vuorinen (KTT). Selvitystyön tarkoituksena oli koota useiden aikaisemmin tehtyjen metalli- ja konepajateollisuuden selvitysten tuloksia yhteen, päivittää nykytilannetta ja mennä yleistä tasoa syvemmälle, kohti yritysten arkipäivää. Lisäksi tavoitteena oli luoda uusi lähestymistapa heterogeenisen yrityskentän analysoimiseen. Selvityksen avulla pyrittiin vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: Mikä on metalli- ja konepajasektorin tila laman jälkeen? Minkälaisia yritystoiminnan kehittämisvaihtoehtoja on olemassa? Miten realistisia ne ovat ottaen huomioon erilaiset yritysten lähtökohdat?

Selvityksessä valittiin kohdejoukoksi neljä eri yritystyyppiä: pienet komponenttivalmistajat, suuret komponenttivalmistajat, suuret järjestelmätoimittajat sekä keskisuuret erikoistuotteiden valmistajat. Hankkeen tavoitteena oli antaa näille yritystyypeille suunnattuja suosituksia ja neuvoja erilaisiin kehittämisen ja päätöksenteon tasoihin (pelastamis- ja saneerausoperaatiot; operatiivisen kehittämisen vaihtoehdot; liiketoiminnan strategisen kehittämisen vaihtoehdot sekä omistaja/liittoutumisstrategian vaihtoehdot). Hankkeen aikana suoritettiin valittujen yritystyyppien nykytilan analyysi sekä tutkittiin edellä mainittujen strategisten vaihtoehtojen toimivuutta yritysten kehittämisen kannalta. Selvityksen tuloksena saatiin aikaan jokaista yritystyyppiä koskeva vaihtoehtokokoelma, johon yksittäinen yritys voi verrata omaa tilannettaan ja saada ideoita mahdollisista kehityspoluista ja vaadittavista toimenpiteistä.

Suuri Kuva -selvitys

 

Toiminta-ajatus, visio ja strategia

Toiminta-ajatus

Tuotanto- ja palveluverkostot klusterin tehtävänä on huolehtia siitä, että jäsenyrityksillä on edellytykset ylläpitää ja kehittää tuotannollista toimintaa Suomessa sekä menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

Visio

Suomalaisen kone- ja metallituoteteollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn kehittäjä.

Strategia

Klusteri edistää yritysvetoisesti jäsenyritystensä menestystä ja parantaa yhteistyöllä sidosryhmien kanssa kansainvälisesti kilpailukykyisen tuotanto- ja palvelutoiminnan edellytyksiä Suomessa.

Johtoryhmä ja varajäsenet

Jäsenet:

Hedenborg Tomas, Fastems Oy Ab, pj.

Helander Kari, Bodycote Lämpökäsittely Oy Vantaan karkaisimo
Lehtonen Erkki, Lehtosen Konepaja Oy
Mäkinen Pasi, Valmet Technologies Oy
Rantala Marko, Aurajoki Oy
Saaranen Jari, CM Tools Oy, vpj.
Tuomisto Juha, SSAB Europe Oy
Niemelä Ilkka, Teknologiateollisuus ry
Kuisma Veli Matti, Teknologiateollisuus ry, siht.

Varajäsenet:

Hyvönen Jarmo, Fastems Oy Ab
Korte Risto, Metsi Oy
Laukkanen Pekka, Stratum Oy
Ojala Juha T., Valmet Automotive Oy
Piensoho Antti, Stén & Co Oy Ab 
Syrjälä Kai, Kaidoc Oy

Asiantuntijat:

Kiiskinen Matti, Teknologiateollisuus ry
Kivirinta Arto, Teknologiateollisuus ry
Orkas Juhani , Teknologiateollisuus ry
Spolander Matti, Teknologiateollisuus ry

Lisätietoja:

Veli Matti Kuisma
(09) 192 3309, 040 590 5773

Teknologiateollisuus ry:n sähköpostiosoitteet ovat muotoa
etu.suku(at)teknologiateollisuus.fi