Teknologiateollisuus
Tulosta Print

ABB tekee aurinkosähköä taajuusmuuttajatehtaan käyttöön 

 

ABB on ottanut käyttöön 181 kilowatin aurinkosähkövoimalan tehdasalueellaan Helsingin Pitäjänmäellä. Teholtaan voimala on Pohjoismaiden suurin valtakunnan sähköverkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä.

 

Aurinkosähkövoimala on rakennettu taajuusmuuttajatehtaan katolle. Tehtaan kehittämät ja valmistamat aurinkosähkövaihtosuuntaajat muuttavat aurinkosähkön verkkosähköksi. Sähkö käytetään taajuusmuuttajatehtaalla trukkien lataamiseen ja kulutushuippujen leikkaamiseen. Mahdollinen ylijäämä käytetään tehtaan muuhun kulutukseen.

 

ABB haluaa olla teknologiaosaamisellaan tukemassa uusiutuvan energian hyödyntämistä, hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja energiatehokkuuden edistämistä. Aurinkosähkövaihtosuuntaajat ovat ABB:n uusimpia innovaatioita uusiutuvan energiankäytön alalla.

 

Aurinkosähkö sopii hyvin Suomeen muiden sähköntuotantomuotojen rinnalle. Taajuusmuuttajatehtaan järjestelmä on hyvä esimerkki lähellä kulutuskohdetta sijaitsevan hajautetun sähköntuotannon hyödyistä. Aurinkosähköjärjestelmä on parhaimmillaan, kun rakennusten jäähdytyksen ja ilmastoinnin kulutushuippuja leikataan keskikesällä, jolloin tuotto ja kulutus ovat samanaikaisia.

 

Järjestelmä tuottaa sähköä arviolta 160 000 kilowattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 30 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta. Järjestelmä antaa tietoa toimivuudestaan pohjoisissa ilmasto- ja sääoloissa myös kiinteistöautomaation kannalta.
 

Lisätietoa:

www.abb.fi

ABB:n esimerkki (pdf)


ABB:n uudet induktiomoottorit vähentävät päästöjä tehokkaasti

 

ABB  toi ensimmäisenä maailmassa markkinoille IE4-hyötysuhteen moottorit, jotka kuluttavat merkittävästi vähemmän sähköä ja vähentävät rutkasti päästöjä matalamman hyötysuhteen moottoreihin verrattuna.

 

Uudet IE4-luokan moottorit täyttävät EU:n tiukimmatkin hyötysuhdevaatimukset. IE2-luokka on Euroopan unionissa moottorin minimihyötysuhdetaso pienjännitemoottoreille.

 

ABB:n 75 kW IE4-pienjännitemoottori kuluttaa viidessä vuodessa 98 MWh vähemmän sähköä kuin vastaava IE2-luokan moottori. Kolme prosenttia parempi moottorin hyötysuhde vähentää häviöitä 40 prosenttia ja 49 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi ABB:n 75 kW 4-napaisen IE4-luokan moottorin hyötysuhde on 96,2 prosenttia, vastaavan IE2-moottorin minimihyötysuhde on 94 prosenttia.

 

ABB on tällä hetkellä ainoa valmistaja maailmassa, joka tarjoaa perinteisellä induktiomoottoriteknologialla valmistettuja IE4-hyötysuhdeluokan vaatimukset täyttäviä moottoreita tehoalueelle 75-375kW.

 

Kuva: ABB

Lisätietoa:

www.abb.fi

ABB:n esimerkki (pdf)

 

 

Päivitetty 15.8.2012


 


Jaa linkki

 
 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014