Teknologiateollisuus
Tulosta Print

Helvar Oy panosti energiansäästöön

 

Valaisinjärjestelmien asiantuntija Helvar Oy säästi 40 prosenttia energiaa paineilmainvestoinneilla ja vuotojen poistoilla sekä 76 prosenttia varastotilojen valaistuksen uusimisella.

 
Helvar Oy teki vuonna 2007 energiankäytön katselmuksen, jonka seurauksena aloitettiin energiansäästöprojekti.
 
Yritys liittyi Energiatehokkuusopimuksen Teknologiateollisuuden toimenpideohjelmaan ja asetti tavoitteekseen yhdeksän prosentin energiansäästön vuoteen 2016 mennessä verrattuna vuoteen 2005. Säästökohteiksi valittiin paineilman tuotto ja käyttö, valaistus sekä koneiden käyttö.
 
Yritys käytti investointeihin yhteensä noin 100 000 euroa. Satoja paineilmavuotoja poistettiin ja hankittiin muuttuvatuottoinen paineilmakompressori ja energianmittauslaitteita. Lisäksi varaston valaistus ja sen ohjaus uusittiin ja ohjeistustatehostettiin.
 
Paineilmainvestoinneilla ja vuotojen poistoilla saavutettiin 40 prosentin energiansäästö, 1100 MWh/a, verrattuna lähtötilanteeseen.
 
Helvarissa havaittiin, että merkittävää energiansäästöä saavutetaan myös logistiikkakeskuksissa ja varastoissa. 670 neliömetrin varastoalueelle hankittiin läsnäolotunnistus ja ajastetut valaistuslaitteet. Myös päivänvaloa hyödynnettiin. Energiaa säästettiin 76 prosenttia lähtötilanteesta. Lisäksi valotaso parani varastotilassa 160 luxista 300 luxiin.
 
Takaisinmaksuajaksi projektille on laskettu 5,5 vuotta.

  

Varastotilan valaistus ennen ja jälkeen valastuksen ja sen ohjauksen uusimista, tuloksena parempi valaisus sekä mittavat energiasäästöt (Kuvat: Helvar)

 

Lisätietoa:

www.helvar.com 

Helvarin esimerkki (pdf)

 

 

Päivitetty 21.4.2010

 

 


Jaa linkki

 
 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014