Teknologiateollisuus
Tulosta Print

Bisnestä ekotehokkailla konesalipalveluilla


Tiedon ainutlaatuisessa konesaliratkaisussa hukkalämpö otetaan talteen ja sillä lämmitetään 1500 espoolaiskotia. Lämmön määrä, joka saadaan palautettua takaisin kaukolämpöverkkoon, on suurempi kuin yhdessäkään samanlaisessa ratkaisussa. 

 

Tiedon tavoitteena oli rakentaa maailman ekotehokkain konesaliratkaisu. Konesalin suunnittelu Espooseen aloitettiin vuonna 2008.

 

Tieto ja Fortum kehittivät yhdessä jäähdytysratkaisun, jossa konesalissa syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja siirretään Fortumin kaukolämpöverkkoon. Lämmön määrä, joka saadaan palautettua takaisin kaukolämpöverkkoon, on suurempi kuin yhdessäkään samanlaisessa ratkaisussa. Järjestelmän energiatehokkuus on PUE-arvona (Power Usage Effectiveness) 1,2–1,3, kun arvo normaalisti on 1,8–3.

 

Konesali tuottaa lämpöä 30 gigawattituntia, mikä vastaa noin 1 500 omakotitalon vuotuista lämmön tarvetta. Salin tuottamalla lämmöllä korvataan fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa lämmöntuotantoa, minkä ansiosta hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 10 000 tonnia vuodessa.

 

Konesali otettiin käyttöön tammikuussa 2011 ja se voitti kansainvälisesti arvostetun Green Enterprise IT-palkinnon saman vuoden toukokuussa.

 

Lisätietoa:

www.tieto.fi

Tiedon esimerkki (pdf)

 

 

Päivitetty 24.5.2011
 


Jaa linkki

 
 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014