Teknologiateollisuus
Toimialat / Elektroniikka- ja sähköteollisuus
Tulosta Print

Elektroniikka- ja sähköteollisuus

 

Elektroniikka- ja sähköteollisuus koostuu tietoliikennelaitteiden, sähkökoneiden ja instrumenttien valmistuksesta. Vuonna 2010 alan yritysten liikevaihto Suomessa oli 19 miljardia euroa. Henkilöstöä Suomessa oli 54 000 ja tytäryrityksissä ulkomailla 137 000. Toiminta ulkomailla on kasvanut voimakkaasti erityisesti Länsi-Euroopassa ja Aasiassa.

 
Toimialan tuotannosta menee vientiin lähes 80 prosenttia. Elektroniikka- ja sähköteollisuuden vienti on puolet koko teknologiateollisuuden viennistä. Viennin määrällinen kasvu on viime vuosina ollut vaatimatonta ulkomaan toiminnan voimakkaan kasvun vuoksi.
 
Elektroniikka- ja sähköteollisuus panostaa teollisuuden aloista eniten tutkimus- ja kehitystyöhön, useilla osa-alueilla yli 10 prosenttia yritysten liikevaihdosta. Ala vastaa kolmesta neljänneksestä koko teknologiateollisuuden T&K-investoinneista. Julkisen rahoituksen suhteellinen osuus T&K-rahoituksesta on tällä toimialalla kaikkein pienin.  
 
Toimialalle on tunnusomaista erikoistuminen ja innovatiivisuus, nopea teknologioiden soveltaminen, erilaisten osaamisten yhdisteleminen suurissa järjestelmissä ja lisäarvopalveluissa, ammattituotteet sekä vaativa asiakaskohtainen piensarjavalmistus.
 
Tietoliikenne on liikevaihdoltaan ylivoimaisesti suurin sähkö- ja elektroniikkateollisuuden alue Suomessa. Vahvoja suomalaisia kasvualueita ovat automaatio- ja hitsauslaitteet, lääketieteen elektroniikka, pääte- ja verkkolaitteet, anturit ja tunnistinjärjestelmät, ilmailu- ja avaruuslaitteet, sähkökäytöt ja moottorikäytöt, säähavaintolaitteet ja -järjestelmät, kulkuneuvot ja nostolaitteet sekä energia- ja ympäristöteknologian ohjaus- ja elektroniikkalaitteet.
 

Lisätietoja: 

Jukka Viitasaari, johtaja, puh. 040 823 5507

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jaa linkki

 
 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014