Teknologiateollisuus
Uutishuone

Toimitusjohtajablogi


Toimitusjohtajablogissa Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen ja jäsenyritysten toimitusjohtajat kirjoittavat ajankohtaisista aiheista omasta näkökulmastaan.
Tulosta Print
Matti Paavonen 26.3.2010

Yritykset ovat varautuneet työvoimapulaan ja välttäneet irtisanomisia


Monet ekonomistit ovat yllättyneet kuluvan taantuman odotettua lievemmistä työllisyysvaikutuksista. Suomen kokonaistuotanto supistui viime vuonna ennätyksellisen voimakkaasti, mutta silti työvoiman kysyntä on vähentynyt melko maltillisesti. Yritykset ovat pyrkineet pitämään kiinni osaavasta työvoimasta ja näin ollen alentuneeseen tuotannontasoon on pyritty sopeutumaan irtisanomisia välttäen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kuva 1. Työllisten määrä on supistunut työn kysyntää hitaammin. Kokonaistuotanto supistui vuodesta 2008 noin 8 %, Tehdyt työtunnit 6 % mutta työllisten määrä vain 3 %.
 
Kuluva taantuma on ollut Suomessa erityisesti teollisuuden taantuma. Palvelu- ja rahoitussektori ovat toistaiseksi selvinneet suhteellisen vähäisillä vaurioilla. Yksityinen kulutus on pysynyt verrattaen hyvällä tasolla, kun korot ovat olleet ennätyksellisen matalalla ja työllisten reaalitulot ovat kasvaneet.
 
Maailmanmarkinakysynnästä riippuvainen teknologiateollisuus on kokenut kovia kolhuja, kun luottamus tulevaan romahti ja investoinnit laitettiin lähes kaikkialla jäihin. Teknologiateollisuuden tuotanto supistuikin viime vuonna lähes 30 % ja tehdyt työtunnit 18 %. Tästä huolimatta työllisyys supistui teknologiateollisuudessa vain noin 9 % eli jopa hitaammin kuin muilla teollisuuden aloilla. Lomautusten piirissä on noin 20 % teknologiateollisuuden työvoimasta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kuva 2. Teknologiateollisuudessa työllisten määrä on supistunut huomattavasti työn kysyntää hitaammin. Tuotannon volyymi supistui vuodesta 2008 noin 29 %, Tehdyt työtunnit 18 % mutta työllisten määrä vain 9 %.

 

Tulevaisuudennäkymät eivät vieläkään näytä järin valoisilta, mutta tuotannon voimakas supistuminen vaikuttaa ainakin pysähtyneen kahteen vuosineljännekseen.

 


Jaa linkki


« Takaisin
 
 

Lisää kommentti

 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014