Teknologiateollisuus
Uutishuone

Toimitusjohtajablogi


Toimitusjohtajablogissa Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen ja jäsenyritysten toimitusjohtajat kirjoittavat ajankohtaisista aiheista omasta näkökulmastaan.
15.6.2012 Tänään on maailman tuulivoimapäivä

Tulosta Print
Jorma Turunen 15.6.2012

Tänään on maailman tuulivoimapäivä


Suomi on tuulivoiman kehitysmaa. Korkeaan osaamiseen perustuva tuulivoimateknologia sopisi hyvin Suomen niche-strategiaan, mutta kotimarkkinaa ei ole syntynyt suomalaisille voimaloille eikä komponenteille.


Tehokas kotimarkkina olisi edellytys vientimenestykselle, jotta tuotteita ja ratkaisuja voitaisiin testata lähellä asiakasta.

 

Tuulivoiman yleistymisen esteet Suomessa ovat asenne ja lupabyrokratia, mistä seuraa investoijien nuiva suhtautuminen: jos luvan saanti kestää 4-7 vuotta tai huonoimmassa tapauksessa sitä ei saa ollenkaan, menee investoijan rahat varmempiin kohteisiin.

 

Maankäyttö- ja rakennuslaki antaa liian paljon sijaa tulkinnoille erityisesti pientuulivoiman rakentamisen osalta: korkeudeltaan ja teholtaan sama pientuulivoimala tulkitaan vaihtelevasti joko rakennukseksi tai rakennelmaksi.


Tunnetusti rakennus vaatii rakennusluvan, mutta rakennelmalle riittää toimenpidelupa. Tämän lisäksi vaaditaan ympäristölupa. Ruotsissa ei ole kaksoissääntelyä, vaan yksi lupa riittää.

 

Maankäyttö- ja rakennuslakiin olisikin kiireellisesti saatava pientuulivoimaloita koskeva erityispykälä, joka varmistaisi toimenpideluvan riittävän. Kaksoisääntely on poistettava. Tämä olisi paras tapa saada sympaattista pientuulivoimaa yleistymään ja näin vaikuttaa positiivisesti myös toiseen ongelmaan eli asenteeseen.

 

Asenne on usein kaksinaismoralistinen. Tuulivoimasta puhutaan yksilötasolla hyvää, mutta kun projekti sattuu omalle kohdalle, not-in-my-back-yard-ilmiö saa vallan.

 

Asenteen kehittymistä on tutkittu kansalaistasolla tuulivoimapaikkakunnilla ennen ja jälkeen voimalan  rakentamisen. On onneksi havaittu, että asenne muuttuu positiivisemmaksi, kun tuulivoimasta on omakohtaista kokemusta.

 

Iin kunta on mainio esimerkki strategisesta lähestymisestä tuulivoimaa kohtaan. Kunnan alueella on useita projekteja, ja kohta Iin tuottamalla tuulivoimasta saatavalla sähköllä voitaisiin pitää Oulun kokoisen kaupungin valot päällä.

 

Tuulivoima yksin ei ole ratkaisu Suomen uusiutuvan energian velvoitteisiin, mutta sillä olisi vielä merkittävästi uutta potentiaalia myös Suomessa. Onneksi tänä vuonna tullaan taas tekemään uusi ennätys tuulivoiman rakentamisessa Suomessa.

 

Jorma Turunen
Toimitusjohtaja
Teknologiateollisuus ry
Tuulivoimapäivän lähettiläs
 


Jaa linkki


« Takaisin
 
 

Lisää kommentti

 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014