Teknologiateollisuus
Uutishuone

Tiedotteet15.4.2014 Patentointi muuttuu Euroopassa - pitäisikö Suomen olla mukana?

11.4.2014 Vientiteollisuuden ammattiosaamisen kehittämisyhteistyö vauhtiin

10.4.2014 Kasvuohjelma vauhdittamaan suomalaista metallien jalostusta

10.4.2014 Vientiteollisuudessa kesällä töitä yli 20 000 nuorelle

2.4.2014 Miten pk-yritys menestyisi Suomessa?

Tulosta Print
15.4.2014

Patentointi muuttuu Euroopassa - pitäisikö Suomen olla mukana?


Patenttijärjestelmä uudistuu, kun EU:n yhtenäispatentti ja uusi patenttituomioistuin ovat tulossa uudeksi vaihtoehdoksi Euroopassa. Suomi harkitsee osallistumista.

 

Elinkeinoelämä on selvittänyt uudistuksen vaikutuksia suomalaisille yrityksille. Selvitystä varten tehtiin laaja yrityskysely, johon saatiin runsaasti vastauksia. Kyselyä syvennettiin haastattelemalla sekä yritysten edustajia että alan asiantuntijoita.

 

Sen lisäksi, että selvitys kertoo uudistuksen vaikutuksista yrityksiin ja yleisemmin aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen Euroopassa, se antaa yrityksille myös kattavasti tietoja uudesta järjestelmästä ja siitä, miten sitä voi omassa toiminnassaan hyödyntää.

 

Vaikutukset vaihtelevat

 

Selvityksen yleinen johtopäätös on, että uudella järjestelmällä on merkittäviä vaikutuksia patentointiin Euroopassa.

 

- Vaikutukset ovat kuitenkin hyvin erilaisia eri aloilla sekä erilaisten ja erikokoisten yritysten kohdalla. Moni kysymys on myös vielä vailla vastausta, koska yhtenäispatentin ja uuden tuomioistuimen kaikki yksityiskohdat eivät ole selvillä, Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt toteaa.

 

Tässä vaiheessa voi siis vielä olla vaikea ottaa lopullista kantaa yhtenäispatenttiin ja uuteen patenttituomioistuimeen.

 

- Jotkut Euroopan maat ovat kuitenkin jo liittyneet uuteen järjestelmään, joten myös meidän pitää nyt miettiä, mitä haluamme, Ramm-Schmidt sanoo.

 

Selvitys syntyi elinkeinoelämän sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteishankkeena. Sen ohjausryhmään ja rahoittajiin kuuluivat Teknologiateollisuus ry:n lisäksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK, työ- ja elinkeinoministeriö, Keskuskauppakamari, Lääketeollisuus ry, Kone Oyj, Nokia Oyj ja Wärtsilä Oyj Abp. Selvityksen laativat Asianajotoimisto Bird & Bird Oy ja patenttitoimisto Boco IP Oy Ab.

 

- Työ on ainutlaatuinen Euroopassa, koska missään muussa maassa ei ole näin perusteellisesti selvitetty uuden patentointijärjestelmän vaikutuksia yrityksiin. Selvitys onkin herättänyt laajaa mielenkiintoa muissa maissa ja se tullaan kääntämään englanniksi kevään aikana, Michaela Ramm-Schmidt toteaa.

 

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt, puh. 040 525 0509.

 

Eurooppalainen patenttijärjestelmä uudistuu, tiivistelmä.

Eurooppalaisen patenttijärjestelmän uudistusta koskeva selvitys.


Jaa linkki

 

Extranet
Muista kirjautumiseni tässä tietokoneessa.
 

Unohtuiko salasana?
Hae tunnuksia

Toimipisteet

 

Suhdanteet ja tilastotTeknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 HELSINKI, Puh. (09) 192 31, faksi (09) 624 462 Copyright (c) Teknologiateollisuus ry 2014