Hurrikaani Dorian bahamalla
Yritystarina

Investoinnit Vaisalan teknologiaan auttoivat tuhansia suojautumaan hurrikaani Dorianilta

9.12.2019 klo 15.40
Äärimmäisissä sääolosuhteissa varhaiset varoitukset ja hälytykset ovat ratkaisevia ihmisten ja organisaatioiden selviytymisen kannalta. Vaisalan ilmatieteellisten ratkaisujen ansiosta tuhansilla ihmisillä oli mahdollisuus hakeutua suojaan hurrikaani Dorianilta Bahamalla.

Bahamalla päätettiin investoida maan säähavainnoinnin ja -ennustamisen valmiuksien kehittämiseksi uuteen, koko maan kattavaan ilmatieteelliseen verkostoon loppuvuodesta 2016. Vuoden 2017 aikana Vaisala aloitti järjestelmätoimitukset Bahamalle: laitteet – säätutkat ja sääasemat – ja ohjelmistot sekä meteorologista koulutusta yhteistyössä Suomen Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Kun hurrikaani Dorian iski Bahamalle syyskuussa 2019, Vaisalan järjestelmät joutuivat todelliseen testiin. Vaisalan ratkaisujen avulla oli mahdollista lähettää aiempaa täsmällisempää tietoa ja hälytyksiä, joiden ansiosta tuhansilla ihmisillä oli mahdollisuus hakeutua suojaan hurrikaanilta.

”Hurrikaani Dorian iski Bahamalle jopa yli 300 kilometrin tuntivauhdilla, mikä on voimakkain koskaan maalle rantautunut hirmumyrsky Atlantilla. Hirmumyrsky aiheutti mittavia tuhoja Bahaman saarille; useimmat rakennukset tuhoutuivat ja ainakin 70 000 ihmistä jäi vaille kotia. Jos kyseistä hurrikaania ei olisi seurattu yhtä hyvin ja oikea-aikaisia hälytyksiä annettu etukäteen, seuraukset olisivat voineet olla paljon pahemmat. Tämä osoittaa kuinka tärkeitä järjestelmät ovat asiakkaillemme”, kertoo Aleksis Kajava. Hän vastaa Vaisalan sää- ja ympäristöliiketoiminnasta Latinalaisessa Amerikassa. 

 

Vaisalan säähavaintolaitteet

Vaisalan säätutka Marsh Harbour -lentokentällä Bahamalla edelleen toiminnassa Dorianin jälkeen.

 

Paremmat laitteet ja koulutus kehittävät sääennustamisen osaamista Bahaman Ilmatieteen laitoksella. Tämä puolestaan mahdollistaa varhaisten varoitusten lähettämisen ääriolosuhteiden lähestyessä – kuten hirmumyrsky Dorianin tapauksessa.

Hurrikaani Dorianin jälkeen kolme Vaisalan automaattista lentosääjärjestelmää on edelleen paikallaan ja toiminnassa. Säätutkatorni ja säätutkan kupu on suunniteltu kestämään hirmumyrskyjen tuulta, mutta hurrikaani Dorian luokiteltiin viidennen eli korkeimman asteen hirmumyrskyksi, jonka tuulenpuuskat ylittivät tornille ja kuvulle määritellyt raja-arvot.

Sopimus sisältää kaikkiaan neljä uutta säätutkaa ja yhden tutkan päivityksen viidellä saarella, yhdeksän automaattista lentosääjärjestelmää ja 16 automaattista sääasemaa sekä rakentamisen ja asennuksen.

Vaisala on tähän mennessä asentanut 2,5 viime vuoden aikana kuusi sovitusta yhdeksästä lentosääjärjestelmästä ja kolme viidestä sovitusta säätutkasta Bahamalle. Projektin on arvioitu valmistuvan huhtikuussa 2020.