Sini Kaukonen

Miksei teknologia-ala innosta tyttöjä? Tässä 3 syytä

Teknologiayrityksissä on paljon vähemmän naisia kuin miehiä: Teknologiateollisuuden tämänvuotisten palkkatilastojen mukaan naisten osuus on 21,9 %.

On varmasti miljoona syytä, miksi näin on. Tässä kuitenkin kolme asiaa, jotka rusentavat jo varhaisessa vaiheessa tyttöjen kiinnostusta teknologia-alaa kohtaan.

1. Huonot (ja väärät) mielikuvat

Mielikuvien ja todellisuuden kuilusta hyvä esimerkki on Naisia ICT-alalle! -tutkimus, jossa eri-ikäisiltä tytöiltä kysyttiin, millaisia mielikuvia heillä on ICT-alasta. He uskoivat muun muassa, että ICT-alan opinnot ovat vaikeita, työ on kaukana ihmisläheisestä ja ettei naisena tuntisi oloaan kotoisaksi ICT-töissä.

Kuitenkin samassa selvityksessä ICT-alalla työskentelevät naiset kehuivat työtään monipuoliseksi ja työtehtäviä kiinnostaviksi. Työskentelyä kuvattiin poikkeuksellisen itsenäiseksi: työajat ovat usein joustavampia kuin monilla muilla aloilla. Alan tasa-arvoisuus sai kiitosta: uralla etenemisen mahdollisuudet mainittiin hyviksi ja palkkaus tasavertaiseksi (IT-alalla naisen euro on lähestulkoon euro, Tivia, 2014). 

2. Naisesimerkkien puute

On aina helpompaa haaveilla tulevaisuuden ammatista tai muusta tekemisestä, kun on joku, joka näyttää mallia.

Kysyimme osana Women in Tech -projektia kuudesluokkalaisilta ja lukiolaisilta, kuka heidän naisidolinsa on. 

Äiti oli odotetusti ykkösidoli, muuten listan kärjessä loistivat viihde- ja urheilumaailman tähdet:


Alakoululaisten ja lukiolaisten naisidoleita (Lähde: Women in Tech -kouluvierailut)

Näiden kanssa on vaikea kilpailla, mutta teknologia-alalla menestyneiden naisten näkyminen mediassa ja myös populaarikulttuurissa vaikuttaa siihen, millaisista ammateista tytöt haaveilevat. Onneksi heitä nousee koko ajan enemmän esiin, kiitos Sheryl Sandberg, Linda Liukas ja kumppanit!

Teknologiateollisuuden Women in Tech -verkosto nostaa määrätietoisesti esiin inspiroivia teknologia-alan naisia. Ensi viikon Women in Tech -foorumiin Messukeskukseen odotetaan lähes 700-päistä osallistujajoukkoa ja teknologialla maailmaa muuttaneita naisia.

3. Kököt elämänohjeet

Olin vastikään lukioluokkani luokkakokouksessa. Meistä oli tullut vaikka mitä: plastiikkakirurgeja, opettajia, tutkijoita, floristeja, yrittäjiä... Häkellyttävää oli, että moni viittasi jotenkin siihen, että hän on nykyisessä ammatissaan odotuksista huolimatta. "Mulle sanottiin, ettei edes kannata hakea opiskelemaan psykologiaa, kun ei sinne kuitenkaan pääse."

Jos jotain voisi 20-vuotiaalle itselleen antaa neuvoksi, olisi se seuraavaa: älä todellakaan jätä lääkistä kokeilematta sen takia, että koulun kemianopettajan kanssa eivät kemiat kohdanneet ja arvosana oli huono.

Luulot pois -kommenttien lisäksi yksisilmäisiä ovat ohjeet siitä, että teknologia-alalla voi pärjätä vain opiskelemalla insinööritieteitä.

Teknologia-aloilla tarvitaan esimerkiksi taideopintojen ruokkimaa kykyä kuvitella ja yhteiskuntatieteiden ihmistuntemusta. Toisaalta taas taiteilijatyyppien ei kannata jättää väliin teknologian ja digitaalisuuden tarjoamia mahdollisuuksia.

Julistetaan siis vastakkainasettelun sijaan, että voit olla sekä koodari että kirjailija! Rajapinnat ovat ihania! Tämä vinkiksi myös rekrytoijille.

…..

Women in Tech -toiminnan herättämä innostus niin yritysten kuin nykyisten ja tulevien teknologianaisten piirissä kertoo siitä, että yllä mainittuihin syihin halutaan vaikuttaa.

Kyse ei ole pelkästään siitä, että naiset menettävät mahdollisen loistavan uran teknologia-alalla, vaan myös siitä, että teknologiayritykset tarvitsevat naisia menestyäkseen. Koneen muotoilujohtaja Anne Stenros erittelee Elektroniikka-lehden jutussa hyvin, miksi naiset ovat teknologiayrityksille tärkeitä. Lisää yritysten näkemyksiä siitä, miksi tulevaisuus ilman teknologianaisia on surkea, voi lukea Women in Tech -sponsoreiden puheenvuoroista.

We want more… women in tech!

Sini Kaukonen
Asiantuntija
Viestintä

 

Kommentit (0)