Carina Wiik

Parasta C-luokkaa

Uuden energiamerkintäasetuksen myötä tuotteiden energiamerkintä muuttuu. Uusi asetus tuli voimaan 1.8.2017, mutta siihen liittyvät konkreettiset toimenpiteet tulevat, tuoteryhmästä riippuen, voimaan lähivuosien aikana.

Suurin muutos liittyy uuteen tietokantaan, johon tavarantoimittajan tulee syöttää muun muassa omat tiedot, mallimerkinnät, energiamerkinnät ja tuoteselosteet. Tietokantaan kuuluu julkinen osa, josta kuluttajat saavat tietoa tuotteiden energiatehokkuudesta ja suorituskyvystä sekä suljettu osa, joka on tarkoitettu markkinavalvonnan käyttöön. Tietokantaan tulee täyttää 1.8.2017 jälkeen markkinoille tuotujen tuotteiden tiedot viimeistään 30.6.2019.

Toinen suuri muutos liittyy itse energiamerkin uudelleenskaalaukseen. Uudessa merkissä skaala on merkitty kirjaimilla A-G, ja se on aikaisempaa tiukempi. Parhaisiin energiatehokkuusluokkiin on entistä vaikeampi päästä.

Uusi merkki otetaan asteittain käyttöön, minkä jälkeen tuotteita ei löydy ryhmistä A ja B. Esimerkiksi nyt energiatehokkain pesukone on luokassa A+++, mutta skaalan muutoksen jälkeen tehokkain tuote putoaa luokkaan C. Tällä tavoin valmistajia kannustetaan kehittämään tuotteitaan entistä energiatehokkaammiksi.

Romahdus tuo haasteita kuluttajille

Ensimmäiset tuotteet, johon muutos tulee näkymään, ovat kodinkoneet, TV:t ja lamput. Muissa tuoteryhmissä uudelleenskaalaus tehdään tarvittaessa, jos suuri määrä tuotteita on parhaimmissa energiatehokkuusluokissa (A ja B).

Muutos vaatii viranomaisilta hyvin suunniteltua tiedottamista energiamerkintään liittyvistä muutoksista, jotta kuluttajat ymmärtävät, miksi energiatehokkaita tuotteita ei löydy kaupoista muutoksen jälkeen. Tämä on kuluttajalle erityisen haastavaa, varsinkin kun eri tuoteryhmien merkit muuttuvat eri aikoina.

Lisäksi on hyvin tärkeätä, että TUKES valvontaviranomaisena jatkaa tuotteiden fyysistä testausta tietokannasta huolimatta ja tekee tiivistä yhteistyötä muiden maiden valvontaviranomaisten kanssa.

Lue lisää energiamerkinnän muutoksesta >>Carina Wiik, @carinawiik

+358 40 717 3627

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Kommentit (0)