Ekonomisti Petteri Rautaporras

Tilastokeskuksen tiedot uusista tilauksista tukevat Teknologiateollisuuden viestiä

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 27.10.2017 vihjailtiin Teknologiateollisuus ry:n vääristelleen yrityksiltä saatuja tietoja uusien tilausten määrästä työmarkkinatilanteen tähden.

Teknologiateollisuuden kysely ja raportointi yritysten saamien uusien tilausten määrästä Suomessa muistuttaa menetelmällisesti suuresti Tilastokeskuksen virallista tilastoa, jolla kuvataan samaa asiaa.

Alla olevasta kuvasta näkee hyvin, kuinka yhteneväiset Teknologiateollisuuden ja Tilastokeskuksen aikasarjat ovat. Kuvassa on Tilastokeskuksen osalta niin kausitasoittamaton aikasarja, kausitasoitettu sarja kuin trendisarjakin. Teknologiateollisuuden sarja on luonteeltaan lähimpänä Tilastokeskuksen alkuperäistä sarjaa (kausitasoittamatonta).

Sarjojen profiilit ovat myös aivan tuoreimpien tietojen osalta hyvin yhteneväiset, joten vihjailut vääristelystä voi sivuuttaa.

Pyrkimyksenämme oli kiinnittää huomiota siihen, että uusien tilausten määrässä ei ole ollut havaittavissa selvää nousua alkuvuoden tasonousun jälkeen. Tämä sama tosiasia näkyy erityisen hyvin Tilastokeskuksen trendisarjassa. Se on liikkunut alkuvuoden tasonousun jälkeen vaakalennossa, mikä oli myös yksi Teknologiateollisuuden pääviesteistä oman datansa pohjalta.

Ks. myös Teknologiateollisuuden uutinen.   

Petteri Rautaporras, ekonomisti

Teknologiateollisuus ry

Kommentit (0)