Veli Matti Kuisma

Totuuden merkitys korostuu

Me suomalaiset olemme rehellisiä ja luotettavia. Me suomalaiset emme esitä perusteettomia väittämiä. Me suomalaiset pidämme sanamme. Nämä väittämät eivät ole vailla perusteita. Olen usein kuullut näin sanottavan ulkomaalaisten taholta. Rehellisyys on suomalaisille sisäsyntyistä ja se kuuluu meidän perusarvoihimme.

Viime vuosien kehitys tiedon tuottamisessa, välittämisessä ja jakamisessa on saanut ihmiset epäluuloisiksi ja jopa epäilemään, ovatko kaikki uutiset luotettavia? Ainahan virheellisiä tietoja ja uutisankkoja on ollut, mutta usein ne ovat olleet satunnaisia tai niitä ei ole pidetty erityisen vaarallisina. Ja virheet on oikaistu.

Nyt on selvästi nähtävissä, että epäluotettavatkin tahot pyrkivät eetteriin suunnitelmallisemmin ja tavoitteellisemmin kuin aiemmin. Totuuden merkitys korostuu.

Silloin tällöin nousee keskusteluissa esiin, että Suomi on vain yhden virallisen totuuden maa. Voidaankin kysyä, mistä se yksi totuus kumpuaa, ja käymmekö kuitenkaan riittävästi avointa keskustelua, jossa eri näkökulmia tuodaan esiin. Olennaista kuitenkin olisi, että keskustelu perustuisi faktoihin.

Käymmekö riittävästi avointa keskustelua?

Muistin varassa toimiessa voi lukuihin tulla epätarkkuutta. Se on ymmärrettävää. Muunneltu totuus on jo vaikeammin havaittavaa. Se menee varsin usein läpi laajasta kuulijakunnasta. Oikean tiedon kääntäminen vääräksi ja väärän tiedon oikeaksi on jo tuomittavaa. Tästä on esimerkkinä takavuosina erään tahon maailmanlaajuinen kampanja siitä, että ilmastonmuutos on hölynpölyä. Onneksi asian oikea laita on jo saanut enemmistön hyväksynnän.

Monet meistä seurasivat erään läntisen suurvallan presidentin vaalikampanjaa epäuskoisena. Kampanjassa sosiaalinen media nousi ensi kertaa suureen osaan. Myöhemmin esiin nousi ”vaihtoehtoisen totuuden” -selitys. Sosiaalisen median aikana on entistä tärkeämpää tarkistaa uutisen todenperäisyys. Kiire ei kelpaa selitykseksi.

Totuuden merkitys korostuu, kun tavoitteena on tehdä järkeviä päätöksiä; mutu ei riitä. Vastuullisen vaikuttajan viestintä perustuu luotettaviin tilastolähteisiin. Teknologiateollisuus ry:n aineistot nojaavat julkisiin tietolähteisiin ja omiin yrityskyselyihin. Emme ennusta, vaan kerromme tilanteen realistisesti. Teknologiateollisuuden talousnäkymät perustuvat yrityksiltä saatuun uusien tilausten ja tilauskannan kehitykseen, jotka kuvaavat parhaiten seuraavien 3–6 kuukauden liikevaihdon kehitystä. Tilauskantaan emme kirjaa aiesopimuksia vaan todellisen tilanteen. Vasta toteutunut tilaus tuo sen mukaan tilastoihin.

Teknologiateollisuuden pk-yritykset tarvitsevat uusia osaajia. Nuoret suunnittelevat tulevaisuuttaan ja opiskeluvalintojaan omien intohimojensa mukaan. Näiden päätösten tueksi on tarjottava totuudenmukainen kuva työelämästä ja työllistymismahdollisuuksista. Muu olisi vastuutonta. Teknologiateollisuuden MyTech-tarinat kertovat nuorten kokemuksista teknologiateollisuuden yrityksissä. Totuuden merkitys korostuu tässäkin.

Veli Matti Kuisma, johtava asiantuntija
Teknologiateollisuus ry

Kommentit (0)