Sanna Rauhansalo

Tulevaisuus on jo täällä – tartutaan teknologian mahdollisuuksiin

Tulevaisuusvaliokunnan tuore raportti on asian ytimessä, bloggaa yhteiskuntasuhdejohtaja Sanna Rauhansalo. 


Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkisti eilen radikaaleihin teknologioihin liittyvän Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037 -raportin.

Laaja raportti listaa yli 200 uutta ammattia, 100 säädöstavoitetta ja jakaa yhteiskunnan 20 nopeasti murrosta kohti kiitävään arvonluontiverkostoon sadan radikaalin teknologian vauhdittamana. Tulevaisuusvaliokunta on asian ytimessä: maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen. Nopea teknologinen kehitys muokkaa yhteiskunnan kaikkia osa-alueita ja myös päättäjien tulee olla hereillä kehityksen tahdista.

Moni uusi teknologia on täällä jo nyt: tällä viikolla uutisoitiin, kuinka Eläketurvakeskus opetti koneelle puolen miljoonan ihmisen tietojen avulla, millaiset ominaisuudet ennakoivat työkyvyttömyyttä. Tulos: Kone osasi ennustaa sen kaksi vuotta etukäteen. Robotit lisäävät tuottavuutta esimerkiksi autonrakennuksessa, terveydenhuollossa ja teollisuudessa laajalti. Suomessa osataan valmistaa jopa ruokaa ilmasta! On selvää, että monet ilmastonmuutokseen, kaupungistumiseen, väestön ikääntymiseen ja työn murrokseen liittyvät haasteet ratkaistaan teknologisen kehityksen avulla. 

Myös työ ja ammatit muuttuvat. Teknologian kehitys vie vanhoja töitä, mutta synnyttää myös lukuisan joukon uusia. Meistä moni joutuu – tai pikemminkin saa – tehdä elämänsä aikana monta työuraa. Koulutusjärjestelmämme tulisi pystyä reagoimaan nopeasti tähän yhteiseen haasteeseemme. Osaamisessa onnistuminen on yksi Suomen tulevaisuuden keskeisimmistä kysymyksistä. Toimivan muunto- ja täydennyskoulutuksen lisäksi tarvitsemme myös joustavia ratkaisuja uudelleenkouluttautumiseen. Nämä kysymykset ovat meillä Teknologiateollisuudessa pöydällä juuri nyt ja julkistamme oman reseptimme työn ja koulutuksen tulevaisuuden haasteisiin toukokuun alussa.

Toimiva yhteiskunta vauhdittaa teknologian kehitystä.

Huippuluokan osaaminen ja uudet innovaatiot ovat avainasemassa teknologisen murroksen keskellä. Ruokaa voi tehdä ilmasta, mutta kasvu ei synny tyhjästä. Panostaminen huippuosaamiseen ja innovaatioiden kehittämiseen onkin nyt tärkeämpää kuin koskaan. Onnistumme luomaan hyvinvointia Suomeen, mikäli panostamme kehitykseen ja puramme esteet kasvun tieltä. Uudet ratkaisut eivät synny automaattisesti, vaan niihin tarvitaan yhteistyötä sekä erityisesti rohkeita, innovatiivisia teknologiateollisuuden yrityksiä. Ja tietenkin kannustavaa toimintaympäristöä kokonaisuudessaan: paitsi panostuksia osaamiseen sekä tutkimus- ja innovaatiotoimintaan myös esim. sujuvaa sääntelyä, kilpailukykyistä verotusta ja toimivaa infraa.

Toimiva yhteiskunta vauhdittaa teknologian kehitystä, ei estä sitä. Siinäpä haastetta seuraavalle hallitukselle ja meille edunvalvojille.

Sanna Rauhansalo

Kirjoittaja on Teknologiateollisuus ry:n yhteiskuntasuhdejohtaja.

@SannaRauhansalo

Kirjoitus on mukana Teknologiateollisuuden toukokuun uutiskirjeessä.

 

Kommentit (0)