Jorma Turunen

Suomen kasvu tarvitsee perämoottorin

Julkaisimme tällä viikolla ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen positiivisia uutisia teknologiateollisuuden kasvusta: liikevaihto kaikilla päätoimialoilla, uudet tilaukset ja työllisyys ovat kaikki noususuunnassa.

Iloitsemme positiivisesta käänteestä suuresti.

Samalla olemme huolissamme sekä kiinteiden investointien että tuotekehitysinvestointien poikkeuksellisen alhaisesta tasosta. Suomen kustannuskilpailukykyero muihin kilpailijamaihin on vieläkin 5–10 prosenttia. Tuotannon kapasiteetti on lähes käytetty eikä uutta kehitetä riittävästi, jotta myös tulevaisuuden kasvu voidaan varmistaa.

Kasvutarina ei myöskään koske kaikkia yrityksiä: viidennes teknologiayrityksista tekee tappiota ja puolet alle 5 prosentin EBIT-tulosta.

Millaista tämä kasvu sitten on?

Joku voisi ajatella, että pääasia, että on kasvua. Mitä sitä turhaan analysoidaan? Otetaan vaan tilauksia vastaan ja laskutetaan ne.

Teollisuuden kasvu perustuu tällä hetkellä isossa kuvassa maailmanmarkkinoiden kysynnän kasvuun, josta puolet liittyy hintojen nousuun. Kysymys ei siis tällöin ole tuotannon ja työn kasvusta. Yksittäisen vientiyrityksen näkökulmasta tämä tarkoittaa, että sitä samaa ja olemassa olevaa tuotetta ostetaan vähän enemmän kuin ennen. Hyvä näin?

Tuotekehitys ja investoinnit uudelle tasolle

Teollisuuden rakennemuutos on kesken. Tämä tarkoittaa, että meillä on liian vähän sellaisia kasvuyrityksiä, joiden kasvu perustuu paitsi olemassa olevien tuotteiden myynnin kasvuun, niin myös tuotteen eri elinkaaren vaiheessa uusiin samalle asiakkaalle tarkoitettuihin ratkaisuihin. Kasvuyritys ei voi kasvaa jatkuvasti myymällä vain sitä yhtä ja samaa. Koko ajan kehitysputkessa täytyy olla useampia asiakkaan tarpeen eri vaiheessa täyttäviä tuotteita tai palveluita tai näiden yhdistelmiä. Muutosdraiveri on usein digitalisaatio, internet-of-things ja/tai palveluistaminen.

Tuotekehitys Suomessa täytyy saada uudelle tasolle. Kiinteisiin investointeihin täytyy saada vauhtia. Kustannuskilpailukyvystä täytyy pitää jatkuvasti huolta.

Suomen kasvu on kuin lastu valtameressä, joka kulkee suurten virtojen ja tuulten mukana. Tarvitaan perämoottori, jolla voidaan vaikuttaa pienen purren suuntaan ja vauhtiin.

 

Jorma Turunen

toimitusjohtaja

Teknologiateollisuus ry

Kommentit (0)