Eeva-Liisa Inkeroinen

Uudistamisessa epävarmuus saa väistyä rohkeuden tieltä

”Jos kaikki ovat yhtä mieltä muutoksesta, se tulee liian myöhään”, sanoi eräs nyt jo eläköitynyt yritysjohtaja ja lisäsi: ”muutos on mahdollisuus”. Nämä viisaudet ovat muistuneet monesti mieleeni, kun Teknologiateollisuus ry on ollut uudistumisen asialla.

Uudistaminen vaatii työtä. Paljon helpompi olisi jatkaa kuten ennen.

Muutoksen ajoitus on kriittinen tekijä. Ennallaan jatkaminen ja vanhassa pysyminen liian pitkään käy kohtalokkaaksi. Aika ajaa ohi. Vaara on erityisen suuri nyt, kun digitalisaatio muuttaa kaiken.

Muutoksen tekeminen on vaivalloista. Pitää olla ymmärrys mitä haluaa muuttaa ja miten. Sitten pitää pystyä päättämään ja viemään päätös läpi. Uudistamiseen liittyy myyntityötä ja aina riskinottoa. Koskaanhan ei voi olla ihan varma, onko muutos oikea. Epävarmuus saa kuitenkin väistyä rohkeuden ja näkemyksen tieltä.

Teknologiateollisuus ry pystyy uudistamaan. Aalto Yliopisto, Tampere3 ja vientivetoinen työmarkkinatoiminta ovat tästä konkreettisia esimerkkejä. Tarvitaan kosolti uskallusta, päättäväisyyttä ja älytön määrä työtä. Kovakin kritiikki kuuluu asiaan.

Teknologiateollisuuden agenda on kasvun ja uudistumisen agenda, jonka ytimessä on Suomen etu. Se haastaa kaikkia uudistumaan: yrityksiä, työmarkkinajärjestöjä ja maan päättäjiä. Teknologiateollisuus ei päästä helpolla myöskään omiaan, sillä jatkuva muutos koskee myös liiton omaa toimintaa.

Teknologiateollisuuden työllä on merkitystä. Uudistamisstrategia monine toimineen tuottaa myönteistä muutosta, joka luo Suomeen kasvua ja hyvinvointia.

Eeva-Liisa Inkeroinen

Kirjoittaja on Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja ja työmarkkinajohtaja. Hän lopettaa tehtävässään 30.6.2018.

Kommentit (0)