tämä toimii ukrainaksi
Uutinen

Tämä toimii! -oppimateriaalit teknologiakasvatukseen saatavilla nyt myös ukrainaksi

2.6.2022 klo 13.08
Tuhannet suomalaiset ekaluokkalaiset ovat päässeet koulussa oppimaan teknologiasta Tämä toimii! -projektin mukana. Teknologiateollisuus käännätti maksuttomat oppimateriaalit ukrainaksi, ja nyt englannin- ja ukrainankieliset materiaalit ovat netissä vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.

”Toivomme, että mahdollisimman moni ukrainaa puhuva lapsi pääsee leikkimään ja oppimaan Tämä toimii! -materiaalien avulla. Ukrainalaislasten tilanne sodan keskellä tai pakolaisena vieraskielisessä maassa on vähintäänkin vaikea. Oppimateriaalit omalla tutulla kielellä ovat tässä tilanteessa tärkeitä. Olisi hienoa, jos näille löytyisi käyttöä myös Suomen rajojen ulkopuolella esimerkiksi pakolaiskeskuksissa tai kouluissa”, sanoo Teknologiateollisuuden osaamispolitiikan johtaja Leena Pöntynen.

Materiaaleja voi hyödyntää myös rinnakkain englanninkielisen version kanssa, jos opettaja tai ohjaaja ei osaa ukrainaa. 

Yhteistyössä suomalaisten opettajien kanssa kehitetty Tämä toimii! -oppimiskokonaisuus auttaa lapsia innostumaan teknologian mahdollisuuksista niin, että luovuus ja rakentava yhteistyö ovat oppimisen ytimessä. Materiaalit on suunniteltu noin 6-8-vuotiaille lapsille.

Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa painottuvat teknologisen osaamisen ja laaja-alaisten taitojen kehittäminen. Projektissa harjoitellaan erilaisia koululaisena olemisen taitoja, kuten tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä ohjeiden mukaan toimimista.

Projekti antaa tilaa teknologian ja luovuuden väliselle vuoropuhelulle, eikä erota teknologiaa omaksi saarekkeekseen. Tämä toimii! antaa toiminnalle kehyksen, jota opettaja tai vanhempi voi muunnella haluamallaan tavalla.

Mukaansatempaava tarina ja opettavaiset hahmot kuljettavat läpi prosessin. Sen aikana ratkotaan pienryhmissä tehtäviä, tutustutaan matematiikkaan ja kyberturvallisuuteen ja rakennetaan kierrätysmateriaaleista liikkuva kone. Hauskat hahmot edustavat erilaisia oppimistyylejä, kiinnostuksenkohteita ja luonteenpiirteitä. Heidän esimerkkinsä kannustaa kunnioittamaan erilaisuutta, olemaan utelias ja ymmärtämään, että oppiminen on elinikäinen löytöretki!

Lisätiedot: 

Materiaalit/Materials: Ukrainaksi In English

Johtaja Leena Pöntynen (osaamispolitiikka), puh. 040 130 6113, leena.pontynen@teknologiateollisuus.fi, twitter: @leenapontynen

Asiantuntija Jenni Taipalkoski (vetovoima), puh. 040 079 7405, jenni.taipalkoski@teknologiateollisuus.fi, twitter: @JTaipalkoski

Lue myös: 

Tämä toimii! -teknologiakasvatusprojekti lahjoitetaan kaikille maailman ekaluokkalaisille ja heidän opettajilleen

The This works! technology education project will be donated to all the first graders in the world and their teachers

Teknologiaymmärrystä ja luovaa ongelmanratkaisua – apulaisprofessori Kaiju Kangas kertoo, miksi teknologiakasvatuksella on merkitystä koko maapallon hyvinvoinnille

Teknologiateollisuus tarjoaa uuden teknologiakasvatusprojektin kaikille Suomen ekaluokkalaisille

 

Juttu on mukana kesäkuun uutiskirjeessä.