Arvometallien kierrätyslaitos Suomeen

Uutinen
Sähkö- ja elektroniikkaromun arvometallit saadaan jatkossa talteen. Kierrätyslaitoksen rakentamisen suunnittelu käynnistyy Jyväskylässä syksyn aikana. Harvinaisia maametalleja tarvitaan monien huipputeknologian laitteiden valmistuksessa.

Arvometallien kierrätyslaitoksen rakentamisen suunnittelu käynnistyy syksyn aikana, kun Jyväskylän Energian, Tapojärvi Oy:n, Elker Oy:n ja Elomatic Oy:n yrityskonsortio aloittaa hankkeen mallinnuksen.

Uusi laitos kykenee erottamaan arvokkaat metallit kännyköiden, tablettien ja tietokoneiden piirilevyistä ja kovalevyistä. Elektroniikkaromu sisältää muun muassa kultaa, platinaa ja harvinaisia maametalleja, kuten gadoliniumia, europiumia ja neodyymiä.

Tonnissa piirilevyjätettä on lähes puoli kiloa kultaa, 3,5 kiloa hopeaa, 150 grammaa palladiumia ja noin 100 grammaa platinaa sekä joitakin kymmeniä grammoja maametalleja.

Romusta arvoaineet talteen

Maametalleja tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa, led-valoissa ja tuulivoimaloissa, mutta niitä ei tällä hetkellä kerätä talteen missään. 93 prosenttia maametalleista tuodaan Kiinasta. Metallien talteenotto on sen vuoksi tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta.

– Koelaitoksen rakentamisen lisäksi tavoitteena on viedä konseptia myöhemmin myös maailmalle. Tärkeää on myös kehittää tuotesuunnittelua ja tuotetiedon hallintaa kierrätettävyyden parantamiseksi, johtaja Laura Juvonen hankkeen käynnistäneestä Teknologiateollisuudesta kertoo.

Jyväskylän yliopisto tekee samanaikaisesti koelaitoshankkeen kanssa Sitran ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoittamana tutkimusta aiheesta.

3D-tulostuksella tehoa metallien talteenottoon

Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen tutkimushankkeessa kehitetään high tech -metallien talteenottoon sopivia 3D-tulostettavia materiaaleja. Näistä materiaaleista valmistetuilla komponenteilla, kuten suodattimilla, metallit saadaan talteen hyvin puhtaina tai jopa teollisuuteen suoraan soveltuvassa muodossa. Hanketta rahoittavat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.Lisätietoja:

Laura Juvonen, johtaja, kasvu ja uudistuminen, puh. 040 589 6263, @LauraJuvonen

Peter Malmström, asiantuntija, puh. 040 021 7250, @MalmstromPet

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi