Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää teknologian avulla

Näkökulma
Ilmastonmuutoksen uhka on maailmanlaajuinen ongelma, jonka torjuminen vaatii maailmanlaajuisia toimenpiteitä. Teknologiateollisuuden yrityksillä on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Ilmastonmuutoksen uhka on maailmanlaajuinen ongelma, jonka torjuminen vaatii maailmanlaajuisia toimenpiteitä. Pariisin ilmastosopimuksen on ratifioinut noin 150 valtiota. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin eilinen ilmoitus vetäytyä ilmastosopimuksesta ei kuitenkaan kaada sopimusta, vaikka voikin hidastaa ilmastonmuutoksen hillintää. Kansainvälinen yhteisö ja yksittäiset maat, Suomi mukaan lukien, ovat ilmaisseet olevansa edelleen sitoutuneita ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös Yhdysvalloissa monet osavaltiot ja kaupungit ovat jo ilmoittaneet jatkavansa toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

-Teknologiateollisuuden yrityksillä on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, sanoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen. - Ratkaisun avaimet ovat investoinneissa energiatehokkaisiin, vähähiilisiin ja päästöttömiin teknologioihin.

Useat elinkeinoelämän kannanotot osoittavat, että vähähiilisyyden ja päästöttömän energiatuotannon suosio kasvaa jatkuvasti. Hyviä esimerkkejä trendistä ovat aurinko- ja tuulivoiman suosion voimakas kasvu ja kustannusten lasku sekä autoteollisuuden panostuksen sähköautoihin. Cleantechin kasvava kysyntä ja kiertotalous johtavat resurssien, kuten energian, tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Teknologiateollisuus julkaisee Teknologiat ilmastonmuutoksen torjunnassa -raportin 7.6.2017. Raportti valottaa teknologiateollisuuden tarjoamia ratkaisuja, joilla ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää. Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tarvitaan vähäpäästöistä energiantuotantoa, energiatehokkuutta ja järjestelmätason ratkaisuja. Päästötavoitteet ovat niin tiukkoja, että on hyödynnettävä kaikkia teknologian tarjoamia mahdollisuuksia.  

- Kunnianhimoinen tavoite edellyttää yhteistyötä, rohkeutta ja innovatiivisia ratkaisuja päätöksenteon ja uusien teknologioiden osalta, Turunen toteaa.

 

Lisätietoja:

Martti Kätkä, johtava asiantuntija

Teknologiateollisuus ryMia Nores, johtava asiantuntija

Teknologiateollisuus ryetunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi