Kasvu vauhdittuu, mutta meno hiipuu jo ensi vuonna

Uutinen
Suomen Pankki ennustaa talouskasvun vauhdittuvan tänä vuonna 2,1 prosenttiin. Aiempiin ennusteisiin nähden erityisesti viennin kehitys arvioidaan nyt myönteisemmäksi. Kasvu on tänä vuonna voimakkainta pitkään aikaan, mutta Suomen Pankin mukaan kasvuvauhti alkaa hidastua jo ensi vuonna.

– On ilahduttavaa, että kasvu vahvistuu usean laihan vuoden jälkeen ja ennusteita on nostettu ylöspäin. Huolta pitää kantaa kuitenkin siitä, että Suomen Pankki – kuten monet muutkin ennustelaitokset –  arvioivat kasvun jälleen hidastuvan jo ensi vuonna. Ennusteiden mukaan kuluva vuosi näyttäisi jäävän yksittäiseksi kasvupyrähdykseksi, sanoo ekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

Suomen Pankki ennustaa tuoreessa talousennusteessaan, että talous kasvaa kuluvana vuonna 2,1 prosenttia, ensi vuonna 1,7 prosenttia ja vuonna 2019 enää vain 1,4 prosenttia. Kustannuskilpailukyvyn arvioidaan paranevan kilpailukykysopimuksen ansiosta, mutta kirittävää suhteessa kilpailijamaihin riittää vielä.

– Suomen Pankki muistuttaa aivan oikein, että kilpailukyvystä on huolehdittava myös jatkossa. Tämä tarkoittaa tuottavuuden kehittämistä ja malttia syksyn työmarkkinapöydissä. On tärkeää katsoa talouden kuvaa pidemmällä sihdillä eikä mitoittaa ratkaisuja kasvupyrähdysten varaan. Viisaasti toimimalla syntyy lisää työtä ja uusia kasvun mahdollisuuksia.

– Kun Suomen Pankki teki vaihtoehtoisia laskelmia ja oletti viennin kehittyvän ennustettua paremmin, tuloksena oli selkeästi paremmat kasvuluvut koko taloudessa. Iso riski hyvälle kehitykselle on liian nopea ansioiden kehitys. Hiukan yksinkertaistaen voisikin sanoa: mitä hitaampaa ansiokehitys on lähivuosina, sitä vahvempaa kasvua on lupa odottaa. Ja päinvastoin: epäonnistuessamme meillä on kaikki edellytykset pahasti vaikeuttaa alkanutta toipumista, Rautaporras muistuttaa.

Suomen Pankki arvioi myös, että julkisen talouden velkaantuminen jatkuu. Tulot eivät pitkällä aikavälillä riitä menojen rahoittamiseen ilman uusia toimia.