Maankoodauskurssin viesti: MyDatan hallinnasta jokamiehen oikeus

Uutinen
Teknologiateollisuuden toimialajohtaja Ville Peltolalla oli idea: mitä jos suomalaisissa tietotekniikkayrityksissä piilevä valtava osaaminen valjastettaisiinkin määräajaksi yhteisen päämäärän eteen? Mitä jos eri yrityksissä työskentelevät huippukoodarit kokoaisivat voimansa ja viisautensa yhteen ja syöksyisivät yhteistuumin sellaisen haasteen kimppuun, johon kenenkään kyvyt eivät yksin riitä?

Tieto, Innofactor, Basware, Affecto, F-Secure ja Gofore lähtivät ideaan mukaan sen suuremmin suostuttelematta – aivan kuin jotain tämän tyyppistä olisi jo odotettukin. Mukaan kolmen viikon rutistukseen saatiin konseptisuunnittelun ja -muotoilun sekä käyttöliittymäsuunnittelun rautaisia ammattilaisia. Haasteen dream teamille valitsi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner: tehtävänä oli luoda malli toimivasta palvelualustasta MyDatan hyödyntämiseen ja siihen perustuvien palvelujen rakentamiseen. MyData on henkilötietojen hyödyntämismalli, joka tarjoaa yksilölle mahdollisuuden hallita eri tahojen hänestä keräämiä tietoja.

Perjantaina 7.10. saatiin kuulla, mitä historian ensimmäisellä maankoodauskurssilla oli saatu aikaan. Kurssilaisten sanoma oli selvä: MyDatan hallinnasta pitää tulla jokamiehen oikeus. Tietomme ovat ehkä fyysisesti muiden mailla, muiden palvelimilla, mutta meillä pitää olla oikeus päättää niiden käytöstä. Riittävän hyvällä infrastruktuurilla päästään siihen, että MyDatasta hyötyvät kaikki.

 - Meidän olisi nyt aika lunastaa lupauksia ja edetä MyDatan käyttöönotossa. Suomella on vahva imago MyDatan mallimaana, jota maailma seuraa, mutta nyt olemme jumiutuneet odotustilaan, sanoo maankoodauskurssilainen Juuso Linnermo Innofactor Oyj:stä.

MyDatan hyötykäyttö on jo nyt periaatteessa useimpien intresseissä: kansalaiset saavat parempia palveluja ja yritykset uutta liiketoimintaa.  Suomen valtteja ovat kansalaisten luottamus valtioon ja elinkeinoelämän ja julkisen sektorin hyvä suhde. Lainsäädännöllisiä esteitäkään MyDatan käyttöön ei ole, kunhan tietoturvasta huolehditaan. Tarvitaan vain vakiintunut tekninen infrastruktuuri, toimivia liiketoimintamalleja ja rohkeutta aloittaa.

Täysin uuteen toimintaympäristöön on kuitenkin hankala hypätä ensimmäisenä. Miten voi etukäteen tietää, millainen ansaintalogiikka MyData-maailmassa toimii?

- Se selviää vain kokeilemalla, kommentoi Suomen IBM:n toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaara.

Kokeilemista ja riskinottoa voisi vauhdittaa, jos valtio osallistuisi toimintaan sen alkuvaiheessa. Myös kansalaiset suhtautuvat uuteen palveluun luottavaisemmin, jos valtio on siinä mukana. Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Laura Vilkkonen ei kuitenkaan ota valtion roolia varauksettomasti vastaan:

- Roolit on hyvä pitää erillään. Valtio voi olla mukana käynnistämässä toimintaa, mutta irtautumiselle pitää olla selkeä suunnitelma ja aikataulu.

Myös Tiedon Dataliiketoiminnan johtaja Ari Järvelä piti markkinalähtöisyyttä valtio-ohjausta parempana vaihtoehtona:

- Ansaintalogiikat loksahtelevat kohdilleen, kunhan raha alkaa liikkua. Tarvitaan vain alkupotkun antaja.

Mikä tai kuka se sitten voisi olla? Teknologiateollisuus ry:n sekä Liikenne- ja viestintäministeriön yhdessä fasilitoima Maankoodauskurssi oli jo askel oikeaan suuntaan. Perjantaisessa päätöstilaisuudessa osanottajat demonstroivat yhtä mahdollista operaattorimallia MyDatan hallintaan. Sellaisen rakentaminen olisi siis täysin mahdollista, ja yrityksissämme riittää siihen osaamista. Käynnissä on parhaillaan myös Valtiovarainministeriön ohjaama Kansallinen palveluarkkitehtuuri -ohjelma (KaPA), joka voisi vauhdittaa MyData-palvelutoiminnan käynnistämistä. Tahtotila on siis suuri monella taholla, ja esteet vähenevät päivä päivältä. Meillä lienee lupa odottaa toiminnan käynnistymistä jo parin vuoden sisään?

- MyDatasta on keskusteltu Suomessa jo pitkään. Toivon että Maankoodauskurssi antaa kaikille osapuolille ratkaisevan sysäyksen siirtyä puheista tekoihin, jotta Suomi lunastaa aidosti MyDatan johtajan roolin maailmassa, summaa Peltola.

Maankoodauskurssilaiset Antti Kettunen (Tieto), Juhana Huotarinen (Gofore) ja Antti Arponen (Basware) saivat LVM:n perinteisen kunniamerkin tunnustukseksi saavutuksestaan. Kuvasta puuttuvat Juuso Linnermo (Innofactor), Leo Linnamaa (F-Secure) ja Joona Viljanen (Affecto).   

Lisätietoja: Ville Peltola, Teknologiateollisuus ry

Liikenne- ja viestintäministeriö: Maankoodauskurssilta ideoita My Data -palveluihin 

Maankoodauskurssilla tuotettu materiaali on saatavilla täällä.

Lue myös My data - johdatus ihmiskeskeiseen henkilötiedon hyödyntämiseen (2014)