Muutos on mahdollisuus

Artikkeli
Teknologiateollisuuden tuleva toimitusjohtaja Jaakko Hirvola näkee muutoksen mahdollisuutena ja alan uudistumisen välttämättömyytenä.

Teknologiateollisuus saa heinäkuun alussa uuden nokkamiehen, kun diplomi-insinööri Jaakko Hirvola aloittaa järjestön toimitusjohtajana. Hän siirtyy tehtäväänsä tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n toimitusjohtajan paikalta. Tuleva toimitusjohtaja tarttuu uuteen tehtäväänsä innoissaan: ”On hienoa päästä rakentamaan teknologiateollisuuden yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä kohti kansainvälistä menestystä, koko Suomen parhaaksi”, Hirvola kuvailee.

Pitkän uran konsulttina ja johtajana tehnyt ammattilainen tuntee laajasti teknologiateollisuuden yrityksiä ja tietää, mikä on alan tilanne ja mitkä sen keskeiset haasteet. ”Suomessa on valtavasti osaamista ja mahtavia korkean teknologian yrityksiä. Toisaalta Suomea pitkää koetellut lama on kurittanut erityisesti teknologia-alaa. Juuri alkaneessa noususuhdanteessa on tehtävä kaikki mahdollinen, että yritykset pystyvät taas kasvamaan, kehittymään ja uudistumaan Suomessa”, Jaakko Hirvola toteaa.

Nopea muutostahti pakottaa uudistumaan yhä nopeammin

Globaalit megatrendit eli yhteiskunnan digitalisoituminen, kaupungistuminen, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja resurssien niukkuus lisäävät korkean teknologian kysyntää ympäri maailma. Digitalisaation ja tekoälyn ansiosta maailman muutos on nopeaa. Tämä ei tietotekniikasta valmistunutta diplomi-insinööriä hirvitä. ”Muutos ei ole ongelma, vaan mahdollisuus Suomelle”, hän sanoo, mutta toteaa samalla, että toimintaympäristön pitää tukea täällä toimivien yritysten uudistumista: ”Julkinen tki-rahoitus pitää saada vähintään samalle tasolle kuin kilpailijamaissa. Ilman jatkuvaa tuotekehitystä ja innovaatiotoimintaa uudistuminen ei ole mahdollista.”

Osaajapula vaivaa tällä hetkellä teknologiateollisuuden yrityksiä. Tämä uhkaa koitua kasvun esteeksi. ”Suomalaisen koulutusjärjestelmän on vastattava uusiin haasteisiin nykyistä merkittävästi ketterämmin. Tarvitaan muun muassa tiiviimpää yritysyhteistyötä, työssä oppimista ja muuntokoulutusta. Suomen koulutustaso täytyy saada pidettyä laadukkaana kaikilla koulutusasteilla. Myös työperäisen maahanmuuton byrokraattisia esteitä on purettava”, Hirvola linjaa.

Teknologiateollisuuden ja vientialojen viestit hallituksen kehysriiheen ovat linjassa Hirvolan omien näkemysten kanssa. ”Tavoitteena tulee olla kautta linjan, että poliittiset päätökset parantavat Suomen houkuttelevuutta investointikohteena ja yritysten sijaintipaikkana.”

Kokenut ja oppimishaluinen johtaja

Jaakko Hirvola kokee pitkän konsulttiuransa antavan Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan tehtävään hyvän pohjan. Hän on laajasti verkostoitunut suomalaisessa elinkeinoelämässä ja tietää, että tästä on hyötyä puhuttaessa teknologiateollisuuden puolesta.

”Tunnen yritykset, joiden puolesta puhun”

”Toki minulla on myös paljon opittavaa uudessa tehtävässäni. Tämä on toisaalta yksi syy siihen, että kiinnostuin tehtävästä. Uuden oppiminen ja uudet, miksei isotkin haasteet ovat asioita, jotka innostavat minua”, muun muassa triathlonia harrastava Hirvola sanoo.

”Nautin ihmisten kanssa toimimisesta, uudistumisesta, rohkeudesta muutosten äärellä ja tulosten aikaansaamisesta. Minulla on ollut etuoikeus työskennellä sellaisissa työpaikoissa, joissa ihmiset ovat asiantuntijoita ja innostuneita työstään. Olen varma, että myös Teknologiateollisuus on sellainen työpaikka.”

Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa toivottaa Hirvolan lämpimästi tervetulleeksi Teknologiateollisuuteen. ”Jaakko Hirvola on teknologia-alalla tunnettu ja tunnustettu kasvun ja uudistumisen puolestapuhuja. Digitalisaation asiantuntijana hän tietää, miten nopeaa Suomen ja maailman muutos tällä hetkellä ja varsinkin tästä eteenpäin on. Jaakon vetovastuulla jatkamme työtä alan uudistumisen puolesta, Suomen pitkäaikaista etua ajatellen”, Siilasmaa toteaa.

Jaakko Hirvola saapui pian nimitysjulkistuksen jälkeen esittäytymään Teknologiateollisuuden henkilöstölle ja vastaamaan henkilöstön kysymyksiin.

Kuka?

Jaakko Hirvola

Ikä: 58 vuotta

Perhe: vaimo ja viisi lasta, joista kaksi vielä kotona

Harrastukset: musiikki (viulunsoitto), kuntoliikunta (triathlon)

Asuu: Espoossa

Kiinnostuksen kohteet: teknologian kehitys; puhdas luonto, parhaimmillaan mökillä Suonteen rannalla

Motto:  "Yhdessä tekemällä syntyy parempaa"

 

Teksti: Nora Elers

@noraelers

Katso, mitä muita artikkeleita löytyy Teknologiateollisuuden huhtikuun uutiskirjeestä.​