Osaaminen ja yrittäjyys ovat Lojerin kivijalat

Artikkeli
Sastamalalainen Lojer on kulkenut pitkän matkan Vammalan Konepajasta nykyiseksi kansainvälisillä markkinoilla toimivaksi yhtiöksi. Sadassa vuodessa moni asia on muuttunut, mutta kaksi pysyy: menestystä ei synny ilman hyviä tuotteita ja aktiivista yrittäjyyttä.

Tänä vuonna satavuotisjuhliaan viettävä Lojer Oy on Sastamalassa toimiva sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja. Yhtiön omaa valmistusta ovat muun muassa sairaalasängyt sekä leikkaus-, tutkimus- ja hoitopöydät. Kuten monella suomalaisella yrityksellä, myös Lojerin markkinat ovat maailmalla. Tärkeimpiä vientimaita ovat muun muassa Saksa, Ruotsi, Venäjä, Indonesia ja Saudi-Arabia. Menestys vaatii yrittäjältä kärsivällistä sitoutumista. 

- Yrittäjyys on pitkäjänteistä työtä: maraton, ei sprintti, kertoo Lojerin omistaja ja toimitusjohtaja Ville Laine, joka valittiin viime viikolla Teknologiateollisuuden yrittäjävaliokunnan johtoon. Uusista työpaikoista valtaosa on syntynyt viime vuosina pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Yrittäjävaliokunnan johdossa Laine toivookin voivansa herättää keskustelua suomalaisen yrittäjyyden toimintaedellytyksistä.

Yrittäjyys on pitkäjänteistä työtä: maraton, ei sprintti.

- Talouden ja työllisyyden kannalta on ratkaisevaa, että nämä yritykset pärjäävät ja investoivat merkittävästi nykyistä enemmän Suomeen, Laine toteaa. Hän peräänkuuluttaakin poliitikoilta pitkäjänteistä visiota siitä, miten Suomessa voidaan edistää yrittäjyyttä sekä yritysten kasvua ja uudistumista. - Pk-yritysten kasvuun, kansainvälistymiseen ja vientiin liittyy paljon mahdollisuuksia.

Lojerin tuotteiden elinkaari on pitkä: tuotteet kestävät vähintään 15-20 vuotta ja niihin saa ammattitaitoisen huollon ja varaosia suoraan valmistajalta tämänkin jälkeen. Osavalmistus tehdään pääosin itse: tekijät ja tuotekehittäjät keskustelevat keskenään aktiivisesti parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Myös palveluliiketoiminta on ollut osa yrityksen toimintaa jo pitkään. Tuorein avaus on ollut palveluvalikoiman laajentaminen ohjelmistoihin, joiden avulla kaikki laitteisiin ja niiden ylläpitoon liittyvä tieto löytyy samasta paikasta.    

Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat Lojerille uuden liiketoiminnan ja kasvun kivijalka.

- Ohjelmiston kehittäminen on meille uusi avaus. Se sopii erinomaisesti täydentämään palvelutarjoamaamme. Tavoitteenamme on lähivuosien aikana saada noin viidennes liikevaihdosta palveluliiketoiminnasta, kertoo Ville Laine. Hän uskoo, että myös ohjelmistopalveluille on kysyntää vientimarkkinoilla. Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovatkin Lojerille uuden liiketoiminnan ja kasvun kivijalka.

Jotta suomalainen tuote voi pärjätä maailmalla, sen tulee pärjätä myös kotimarkkinoilla. - Suomessa terveydenhuollon laitevaatimukset ovat korkealla tasolla ja siksi kotimaa on hyvä testimarkkina, Laine kuvailee.

Myös kilpailukykysopimus on ollut merkittävä tekijä yrityksen tuottavuudelle ja toiminnan jatkuvuudelle. - Kun markkinat ovat maailmalla, tulee meidän pystyä kilpailemaan mahdollisimman tasavertaisesti ulkomaisten suuryhtiöiden kanssa.

 

Artikkeli on mukana teknologiateollisuuden tammikuun uutiskirjeessä