Poliittinen lakko pysäyttää laajasti tuotannon – vaikutukset ulottuvat myös prosessiteollisuuteen

Uutinen
SAK:laisen Teollisuusliiton poliittinen lakko pysäyttää perjantaina teknologiateollisuuden tuotannon erittäin laajasti. Työtaistelutoimet vaikuttavat myös raskaaseen prosessiteollisuuteen, mikä voi tarkoittaa näissä yrityksissä yli vuorokauden mittaisia tuotannon menetyksiä.

Työtaistelun aiheuttamat vahingot ovat erittäin suuret. Teknologiateollisuus ry:n teollisuustoimialoilla yhden vuorokauden menetys on yhteensä noin 230 miljoonaa euroa liikevaihdolla mitattuna. Kustannuksia ja monenlaisia vaikeuksia tulee myös siitä, että Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT pysäyttää tuonnin ja viennin satamissa. Toimihenkilöiden poistuminen vaikuttaa toimintaan pidemmällä aikavälillä. 

Muutamat mielenilmausta järjestämässä olleet ammattiyhdistysjohtajat ovat vähätelleet lakon taloudellisia vaikutuksia. Tämä osoittaa hämmästyttävää tietämättömyyttä teollisuuden tuotantoprosesseista. Lakon aikana menetettyä tuotantoa ei pysty kuromaan umpeen kuin korkeintaan pieneltä osin. 

Teknologiateollisuuden yritykset tekevät viime hetkeen saakka kaikkensa, jotta tuotannon jatkuminen voitaisiin turvata. Tuotannosta peräti 70 prosenttia menee vientiin, joten lakosta aiheutuva haitta kohdistuu suurelta osin kansainvälisiin asiakkaisiin. Toimitusajat ovat usein alun alkaen tiukkoja.

Laivat eivät odota satamissa

Yhden vuorokauden mittainen satamalakko ei tarkoita, että sen vaikutukset tuntuisivat vain yhden vuorokauden ajan. Laivat eivät odota satamissa lakon päättymistä, joten yritykset jäävät ilman tärkeitä komponentteja eivätkä vientikuljetukset pääse matkaan. Komponenttien viivästyminen haittaa tuotantoa sen käynnistyessä.

Yrityksille on tullut kustannuksia myös siitä, että ne ovat yrittäneet reitittää kuljetuksia uudelleen ennen lakkoa. Asiakassopimuksiin sisältyy yleensä sanktio toimitusten viivästymisestä.

Ammattiliitto Pro on kannustanut jäseniään osallistumaan mielenosoituslakkoon. Toimihenkilöiden jääminen pois töistä vaikuttaa mm. myyntiin, markkinointiin, taloushallintoon ja ostoihin. Vaikutukset eivät välttämättä tunnu lakkopäivänä vaan pidemmällä aikavälillä.

Lakon organisoinnissa poikkeukselliset otteet

Teollisuusliitto on käyttänyt poikkeuksellisen kovia otteita työpaikoilla lakkoa organisoidessaan. Teknologiateollisuus on saanut jäsenyrityksiltään yhteydenottoja siitä, että työhaluluisia työntekijöitä on jopa uhkailtu ja painostettu osallistumaan lakkoon riippumatta heidän järjestäytymisestään. Tämä on hyvin valitettavaa.

Lisätiedot:

Varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen, puh. 040 089 4220

Neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäinen, puh. 040 060 8522

Neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577