Suomen Pankilta tärkeää taloustietoa työmarkkinakeskustelun taustaksi

Uutinen
Suomen Pankki julkisti torstaina taloustietoa, joka antaa eväitä ajankohtaiseen työmarkkinakeskusteluun. Suomen Pankin mukaan talous jatkaa varovaista elpymistä myös vuonna 2017. Sen jälkeen kasvun ennakoidaan taas hiipuvan. Kilpailukyky paranee jonkin verran kilpailukykysopimuksen ansiosta, mutta kaulaa kilpailijamaihin jää vielä kurottavaksi.

"Velkavetoinen kulutus ja vilkas rakentaminen ovat pitäneet yllä talouden hyvää virettä. Tarvitaan kuitenkin viennin selkeä virkoaminen ennen kuin talouden käänne voi tapahtua kestävästi. Positiivista ennusteessa on viennin aiempaa paremmaksi arvioitu kehitys”, Teknologiateollisuuden ekonomisti Petteri Rautaporras toteaa.

Myös teollisuudessa on meneillään yksittäisiä ja toivoa herättäviä hankkeita. Uudet laivatilaukset, Uudenkaupungin kasvava autotuotanto ja Äänekosken uusi sellutehdas ovat ilahduttavia ja mittaluokaltaan koko kansantalouteen vaikuttavia esimerkkejä. Viennin hartioita olisi kuitenkin syytä leventää vielä merkittävästi. Vastuullinen työmarkkinapolitiikka, tuottavuuden parantaminen ja kilpailukyky kaiken kaikkiaan ovat avainasioita.

”Kilpailukyvyn pienestä paranemisesta huolimatta on tärkeää muistaa, että ennusteiden toteutumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, millaisia ovat tulevat työmarkkinaratkaisut. Jos palkkamaltti pettäisi, myös iso osa kilpailukykysopimuksen hyödyistä sulaisi pois”, Rautaporras muistuttaa.

Rautaportaan mukaan Suomen Pankin raportin pohjalta muodostuu selkeä kokonaiskäsitys siitä, että Suomi tarvitsee palkkamalttia vielä useita vuosia ja kilpailukyvystä on pidettävä määrätietoisesti huolta jatkossakin.