Työvälineiden vuokrauspalvelua testataan Helsingissä

Uutinen
Kaupunkilaisten kiinnostusta säästää kotinsa arvokkaita neliöitä ja vapaa-aikaansa kiertotalouden keinoin selvitetään tänä syksynä virtualisoidussa rautakaupassa eli Liiteriksi nimetyssä työvälineiden vuokrauspalvelupilotissa. Maailmalla vahvat kierto- ja jakamistalouden trendit ovat nousussa nyt myös Suomessa vuokraamisen ja tavaroiden yhteiskäytön muodossa. Rautakauppapalvelun lisäksi Liiteri tulee tarjoamaan monia muita arkea helpottavia kiertotalouden palveluita käyttäjilleen kokeilun aikana.

Pilotissa voi vuokrata akkukäyttöisiä sähkötyökaluja sekä puhdistus- ja siivouslaitteita Liiteri.net-verkkopalvelusta. Ne voi noutaa joukkoliikenteellä helposti saavutettavasta 24h Liiteri-palvelupisteestä ensin Helsingin Teurastamolta ja myöhemmin Espoon Otaniemestä. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös kotiinkuljetus ympäristöystävällisesti joukkoistetun PiggyBaggy-palvelun avulla. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden laadukkaiden laitteiden kokeilemiseen kodin rauhassa auton koeajoa vastaavalla tavalla.

Kohderyhmänä urbaanit kodinkunnostajat

Kiertotalous-Liiterin toteuttaa IT-startup CoReorient yhteistyössä VTT:n, SYKE:n ja Helsingin yliopiston Tekes-rahoitteisen AARRE-tutkimusprojektin kanssa kumppaninaan rautakauppaketju K-rauta. Uusien kuluttajapalveluiden kiinnostavuutta tutkivassa pilotissa ovat mukana myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Teknologiateollisuus ry, SER-kierrätys, Espoon kaupunki sekä Purjebägit Oy, Kierrätysverkko Oy, Metrosuutarit.fi, Pyörähuoltoovelle.fi ja Kauppahalli24.fi. Palvelun käytettävyyttä kehitetään ja kiertotalouden liiketoimintamalleja testataan sekä tutkitaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa Helsingissä ja Espoossa. Palvelulla halutaan helpottaa kaupunkilaisten arkea ja selvittää erityisesti autottomien kaupunkilaisten tarpeiden täyttämistä helppokäyttöisillä palveluilla.

Kiertotalousajattelu perustuu malliin, jossa materiaalit ja arvo kiertävät, ja lisäarvoa luodaan esimerkiksi palveluiden kautta sekä teknologiaa hyödyntämällä. Kiertotalous-Liiterissä kehitetään arkea helpottavia, sekä samalla vastuullisia ja järkeviä, palveluita kiertotalouden jalkauttamiseen myös kuluttajien saataville.

Kiertotalouden hengessä Liiteriin voi myös palauttaa käytöstä poistettuja, pieniä (max. 25 cm) sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten rikki menneitä sähkötyövälineitä. SER-kierrätyspisteeseen voi turvallisuuden vuoksi vain jättää, mutta sieltä ei voi ottaa, laitteita. Tuottajavastuun alaisena toimijana SER-kierrätys huolehtii, että laitteet käsitellään turvallisesti ensisijaisesti Suomessa teollisuuden uusiokäyttöön.

Tervetuloa työvälineiden vuokrauksen kiertotalous-Liiterin avajaisiin 28.9. Helsingin Teurastamolle

Paikallisyhteisö, media ja muut aiheesta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi kiertotalous-Liiterin avajaisiin Teurastamon sisäpihalle (Työpajankatu 2) tiilisen piipun juurelle keskiviikkona 28. syyskuuta kello 15-19. Avajaiset ovat avoin naapurustotapaaminen, johon kaikki ovat tervetulleita kahville, seurustelemaan ja miettimään, mihin kaikkeen Liiteriä voitaisiin käyttää.

Pääset oppimaan, miten tekstiilipesurilla saa kotikonstein likaisen sohva puhtaaksi, ja miten kemikaalivapaata höyrypesuria käytetään kodin koville pinnoille. Pääset kokeilemaan myös Liiteriin vuokralle tulevia erilaisia sähkötyökoneita. Vuokraamo avautuu kello 15, jonka jälkeen Liiteri on käytössä ympärivuorokautisesti.

Liiterin avajaisten fb-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/251479771915106/
Saapumisohjeet Teurastamolle: http://teurastamo.com/info-kartta/

Kiertotalous-Liiteriä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä aihetunnisteella #liiteri
Verkkosivulla: liiteri.net
Facebook-sivuilla: facebook.com/liiteri.net
Twitterissä: twitter.com/Liiterinet