Vexve tekee joustavaa yhteistyötä ammattioppilaitosten kanssa

Artikkeli
Vexve tekee monipuolista yhteistyötä Sastamalan koulutuskuntayhtymä Saskyn kanssa. Tavoitteena on kehittää vientiteollisuuden osaamista ja tarjota opiskelijoille entistä joustavampia oppimispolkuja sekä edistää heidän työllistymistään vientiteollisuuden yrityksiin.

Vexve toimittaa venttiiliratkaisuja kaupunkien ja teollisuuden lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin. Vexven venttiili- ja säädintuotteita sekä hydraulisen ohjauksen ratkaisuja käytetään kaukoenergiaverkoissa, voimalaitoksissa sekä rakennusten lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä. Vuonna 1960 perustetun yrityksen pääkonttori on Sastamalassa.

Vexvessä on vuosittain kymmeniä opiskelijoita työharjoittelussa. Ammattikorkeakoulu-opiskelijoiden lisäksi ammattioppilaitoksen kolmen eri vuosiluokan oppilaat harjoittelevat yrityksessä. Lisäksi peruskouluista tulee oppilaita tutustumaan työelämään.

Joustavasti päivittyvät työnkuvat

Vexven henkilöstöpäällikkö Mirka Hautamäki kertoo, että työharjoittelun jälkeen opiskelija jatkaa usein kesätöissä yrityksessä ja usein myös työllistyy menestyksekkäiden harjoittelu- ja työjaksojen sekä valmistumisen jälkeen Vexven palvelukseen

– Tulevat koneistajat ja hitsaajat pääsevät tekemään oikeaa työtä ja useita eri työvaiheita. Meillä on joustavasti räätälöityjä, monivaiheisia ja -muotoisia koulutuspolkuja, jotka voivat jatkua vielä valmistumisen ja vakinaisen työn saamisen jälkeenkin.

Vexve on muun muassa rahoittanut ammattioppilaitoksen laitteita, joita opiskelijat pääsevät käyttämään myös työssäoppimisjaksoillaan. Hautamäen mukaan yrityksessä tuetaan uuden oppimista myös joustavasti päivittyvillä työnkuvilla, jos henkilöllä on siihen halua.

– Tuotannosta ja lähettämötoiminnoista on siirrytty muun muassa asiakaspalvelutehtäviin. Näin yrityksen sisällä on hyödynnetty konkreettista tietotaitoa asiakas- ja laatuvaatimuksista tilaus-toimitusketjun eri vaiheissa. Työntekijälle tämä tarkoittaa laajempaa osaamispääomaa.

Ammattitaitoa oppisopimuksilla

Vexvessä on käytössä myös oppisopimuskoulutus. Kesällä 2017 kone- ja tuotantotekniikan opiskelija suoritti oppisopimuksella kokonaisen opintojakson yrityksessä ja vauhditti sillä valmistumistaan. Lisäksi Vexven työntekijät ovat oppisopimusten avulla päivittäneet ammattitaitoaan.

Parhaillaan yrityksessä on meneillään kartoitus tulevaisuuden osaamis- ja resurssitarpeista, jota käytetään myös koulutuspolkujen räätälöintiin. Tällä hetkellä yrityksen palkkalistoilla on noin 160 henkilöä ja liikevaihto on 46 miljoonaa euroa, mutta tavoitteena on kasvaa globaaliksi toimijaksi, mikä tarkoittaa osaamistarpeiden monipuolistumista entisestään.

 

Teksti: Antton Lounasheimo

@alounash