Yrityksiä huolettaa lakkojen vaikutukset asiakkaisiin

Uutinen
Teknologiateollisuuden yritykset ovat vakavasti huolissaan siitä, miten perjantain poliittiset lakot vaikuttavat niiden asiakkaisiin. Yrityksille itselleen on tulossa suuret menetykset, mutta vaikutukset ulottuvat myös asiakkaisiin ja synnyttävät jatkossakin epäluottamusta toimitusvarmuudesta.

– Olemme saaneet yrityksistä paljon huolestuneita viestejä. Esimerkiksi projektitoimitusten viivästyminen voi johtaa ketjureaktioon, jossa myös asiakas joutuu kohtuuttomiin uudelleenjärjestelyihin. Projektitoimitukset ovat usein millintarkasti ajoitettuja palapelejä, muistuttaa Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäinen.

Kärkkäinen pahoittelee, että SAK:lainen Teollisuusliitto päätyi tekemään järjestöpäätöksen laajoista poliittisista lakoista. Myös STTK:lainen Ammattiliitto Pro kannustaa toimihenkilöitä osallistumaan mielenosoituslakkoon. Liitot ovat tienneet päätöksiä tehdessään, että painostustoimien kohdistaminen yrityksiin on väärä osoite. Yritykset eivät voi muuttaa eduskunnan säätämiä lakeja.

Teknologiateollisuus on laskenut, että liikevaihdolla mitaten ja lakkojen laajasti toteutuessa yhden työpäivän menetys on teknologiateollisuudessa noin 230 miljoonaa euroa. Lisäksi kustannuksia tulee siitä, että Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT pysäyttää tuonnin ja viennin perjantaina vuorokaudeksi. Joissakin tapauksissa on jopa vaarana, että prosessien alasajo aiheuttaa suurta vahinkoa tuotantolaitteille.

Tieto tulevista lakoista on laukaissut yrityksissä monenlaiset erityisjärjestelyt, jotta tuotannon keskeytyksestä ja kuljetusten pysähtymisestä tulisi asiakkaille mahdollisimman vähän haittaa. Tämäkin aiheuttaa kustannuksia, mutta valitettavasti asiakkaille aiheutuvia ongelmia ei voi kokonaan välttää.

– Liittojen päätökset ovat harkitsemattomia ja nakertavat luottamusta sopimustoimintaan. Uusista työehtosopimuksista neuvoteltiin syksyllä rakentavassa hengessä, ja Teollisuusliitto otti vastuullisen roolin neuvottelukierroksen päänavaajana. Nyt tämä luottamus ollaan valmiita heittämään romukoppaan, Kärkkäinen sanoo.

 

Katso myös, mitä muita artikkeleita löytyy Teknologiateollisuuden helmikuun uutiskirjeestä.