Rahoitusinstrumentteja yrityksille

Rahoitusinstrumentteja yrityksille

vuorikiipeily
Suomen hallitus on päättänyt laajentaa Finnveran, Valtion eläkerahaston, Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntövaltuuksia koronaepidemian aikana. Yrityksillä on nyt paremmat mahdollisuudet hyödyntää näitä rahoitusinstrumentteja. Näiden lisäksi Verohallinnolta voi hakea helpotusta maksujärjestelyihin. Myös Suomen Pankki sekä Euroopan Keskuspankki ovat tehneet päätöksiä mittavista yritysten velkapaperien ostoista.

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuille on koottu selkeät toimintaohjeet vaikeuksiin joutuneille yrityksille.

Finnveran kotimaan rahoituksen myöntövaltuudet takauksiin on nostettu 2 miljardista eurosta 12 miljardiin euroon. Rahoituspäätökset voidaan tehdä jopa 3-4 päivässä. Valtio korvaa Finnveralle aiheutuvat luottotappiot (50%). Linkki Finveran ajankohtaista-palstalle

Business Finlandin laajennetut rahoituspalvelut on tarkoitettu pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteessa. Rahoitus on auennut yritysten haettavaksi 19.3.2020 alkaen.

Valtion eläkerahasto (VER) lisää sijoituksia suomalaisten yritysten yritystodistuksiin, kaikkiaan 0,5-1,0 miljardilla eurolla. Katso lisää Valtion eläkerahaston sivuilta

ELY-keskusten kautta lisätään elinkeinorahoitusta pk-yrityksille yhteensä 50 miljoonaa euroa sekä annetaan tukea yrittäjien neuvontaan ja jaksamisen edistämiseen.

Verohallinto helpottaa toistaiseksi yritysten maksujärjestelyjen ehtoja. Maksujärjestelyyn voi hakea helpotusta OmaVerossa 25.3.2020 alkaen.

Suomen Pankki on tehnyt päätöksen yritystodistusten ostamisesta yhteensä miljardilla eurolla. Päätös koskee kotimaisia yrityksiä, jotka ovat laskeneet liikkeeseen yritystodistuksia. Ostot käynnistyivät 17.3.

Euroopan Keskuspankki teki päätöksen velkapaperien osto-ohjelmasta, yhteensä 750 miljardin euron arvosta. Osto-ohjelma koskee sekä yksityisiä että julkisia velkapapereita vuoden 2020 loppuun asti.