Talouskasvu hidastuu Suomessa ja maailmalla

Talouskasvu hidastuu Suomessa ja maailmalla

Talouden kasvu on hidastumassa. Ennusteiden mukaan talous kasvaa kuitenkin yhä, joskin vaimeammin kuin viime vuosina.

Suomen taloudessa nopeimman kasvun vaihe on jäämässä taakse. Ripeää kasvua kesti noin kolme vuotta. Sitä ennen talous junnasi vakavissa ongelmissa lähes kymmenen vuotta finanssikriisin päättymisen jälkeen. Itse asiassa vuoden 2008 BKT-taso saavutettiin vasta vuosi sitten kesällä. Suomi on siis vasta nyt vauraampi kuin yli kymmenen vuotta sitten!

Kasvu on hidastumassa nopeasti kuluvana vuonna ja tulevina vuosina. Kaikki keskeiset ennustelaitokset ovat leikanneet Suomen kasvuennusteita viime vuoden lopulta lähtien. Näyttää erittäin todennäköiseltä, että kasvu ei jatku niin vahvana kuin totuimme vuosina 2016–2018.

Suomen Pankki ennustaa, että Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna 1,6 %, ensi vuonna 1,5 % ja 2021 enää 1,3 %. Lisäksi ennusteen riskit ovat maailmantalouden kasvavan epävarmuuden takia pääsääntöisesti negatiivisia, eli talouden kehitys voi olla pikemminkin heikompaa kuin parempaa.

On kuitenkin myönteistä, että näköpiirissä on yhä kasvua ­– vaikkakin hidastuvaa. Kasvuun liittyvä epävarmuus asettaa joka tapauksessa suuren haasteen myös tulevalle työmarkkinakierrokselle: miten varautua mahdollisesti nopeaankin negatiiviseen kehitykseen.

Kauppasodan riski varjostaa

Maailmantalouden epävarmuus on lisääntynyt jo jonkin aikaa. Taustalla on ennen kaikkea kauppasodan kiihtyminen. Yhdysvaltojen ja Kiinan uhittelu ja viime aikojen melko voimakkaat puheenvuorot eivät ole ainakaan vähentäneet vakavan kauppasodan pelkoja.

Samaan aikaan kasvu on hidastunut Euroopassa nopeasti. Alkuvuoden aikana ennusteita on vedetty rajusti alaspäin erityisesti Saksassa ja Italiassa, jotka ovat euro-alueen suurimpia talouksia.

Italiassa epävarmuutta aiheuttaa vaikea poliittinen tilanne. Kuluvan vuoden kasvuennusteet ovat siellä jo nollassa. Saksan taloutta painavat etenkin autoteollisuuden ongelmat sekä koneteollisuuden viennin hiipuminen Aasian ja Kiinan markkinoilla. Koneteollisuus on Saksan suurin teollisuudenala.

EU-alueella teollisuustuotanto ei ole kasvanut lainkaan vuoden 2018 alun jälkeen. Suomen vientisektori ei siis ole saamassa vetoapua Euroopasta, joka on meille ylivoimaisesti tärkein vientialue.

On mahdollista, että maailmantalouden kehitys on vielä heikompaa kuin toistaiseksi on ennustettu. Ainakin tällaisen kehityksen todennäköisyys on lisääntynyt. Suomessakin olisi suurta viisautta varautua selvästi ennustettua heikompaan kehitykseen.

Suomen Pankin talousennuste

Teknologiateollisuuden suhdanteet

Keskeiset talouskuvat

Laaja kuvapaketti Suomen ja maailman taloudesta