Parannetaan ammattiosaajien saatavuutta

Parannetaan ammattiosaajien saatavuutta

Ammattiosaajat
Teknologiateollisuus ry:n tavoitteena on varmistaa ammattiosaajien saatavuus ja osaamisen laatu teknologia-aloilla.

Tehokasta ammatillista koulutusta tarvitaan lisäämään työvoimaa, parantamaan työllisyyttä sekä auttamaan yrityksiä uusien teknologioiden hyödyntämisessä ja tuottavuuden parantamisessa.

Teknologiateollisuuden Koulutus ja osaaminen -linjauksen 2018 mukaan ammatillisista oppilaitoksista valmistuvien määrä pitäisi tuplata.

  • Teknologia-ala on vahvasti sitoutunut ammatillisen koulutuksen reformin työelämälähtöiseen toteutukseen. Ammatillisen koulutuksen on jatkossakin tarjottava väylä sekä työelämään että korkeakouluopintoihin.
  • Teknologiayritysten huoli ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien osaamisesta on kuitenkin lisääntynyt. Teknologia-alojen koulutus on järjestäjälle muuta ammatillista koulutusta kalliimpaa ja nykyaikaisten oppimisympäristöjen rakentaminen vaatii oppilaitoksilta resursseja ja investointeja, jotka tulee turvata.
  • Koulutuksen on tuotettava tarpeita vastaava ammattitaito ja osaaminen sekä oikea asenne työhön. Myös koulutuksen läpäisyastetta on parannettava vetovoimatoimenpiteiden ohella ja opettajien saatavuudesta sekä osaamisen ylläpidosta on huolehdittava.

Tutustu tavoitteisiimme hallituskaudelle 2019-2023

Kymmenen keinoa

Koulutusinnovaatioyritys HundEDin keväällä 2019 toteuttaman selvityksen tarkoituksena oli selvittää, millaisten muutospaineiden edessä ammatillinen koulutus on kansainvälisesti ja miten nämä muutokset heijastuvat suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Selvityksen perusteella ammatillisen koulutuksen suurimmat haasteet ovat työelämän tarpeiden huomioiminen opetuksessa sekä ammatillisen koulutuksen houkuttelevuuden lisääminen.
 

My Tech Skills

MyTech

Ammatilliset oppilaitokset, yritykset ja peruskoulut ovat monilla alueilla verkostoituneet lisätäkseen nuorten kiinnostusta ammatillisiin opintoihin. Keväällä 2018 käynnistetty MyTech Skills -verkosto tiivistää yhteistyötä peruskoulujen ja ammatillisten oppilaitosten sekä teknologiayritysten välillä. Verkosto kerää ja jakaa hyviä yhteistyön käytäntöjä ja pyrkii levittämään niitä ympäri maan.
 


 

Lisätietoja:

Anne Ahkola-Lehtinen, @ahkola
Johtava asiantuntija, koulutus ja osaaminen
puh. 044 055 3345
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

 


Katso myös: