5G-privaattiverkkojen riskienhallinnan ohjeistus

Huoltovarmuusorganisaation Digipooli on julkaissut kattavan 5G-privaattiverkkojen riskienhallinnan ohjeistuksen, joka on suunnattu erityisesti suomalaisille yrityksille ja organisaatioille, jotka hyödyntävät tai suunnittelevat 5G-teknologiaan perustuvien yksityisverkkojen hyödyntämistä. Ohjeistus tarjoaa käytännönläheisen ja systemaattisen lähestymistavan 5G-privaattiverkkojen turvallisuuteen, kyberturvallisuuteen ja riskienhallintaan. Se auttaa tunnistamaan, arvioimaan ja hallitsemaan 5G-verkkoihin liittyviä riskejä aina hankintavaiheesta käyttöönottoon ja ylläpitoon asti.
Taustaa
PricewaterhouseCoopers Oy on osittain Huoltovarmuuskeskuksen rahoituksella toteuttanut ohjeistuksen 5G-teknologian käyttöönoton riskienhallintaan. Tämä ohjeistus on tarkoitettu erityisesti niille organisaatioille, jotka ovat osa Suomen kriittistä infrastruktuuria ja jotka käyttävät tai tulevat käyttämään 5G-privaattiverkkoa toiminnassaan. Ohjeistus on muidenkin organisaatioiden hyödynnettävissä.
Riskit, joita ohjeistuksen kontrolleilla pyritään hallitsemaan, voivat olla minkä tahansa 5G-privaattiverkkoja käyttävän organisaation uhkana. Ohjeistuksessa esitetyt kontrollit perustuvat alan standardeihin ja viitekehyksiin, organisaatioiden kanssa käytyihin keskusteluihin, soveltuviin käytäntöihin, EU:n ja Traficomin työryhmissä valmisteltuihin ja julkaistuihin aineistoihin, lainsäädäntöön sekä alan erityisohjeistuksiin.
Miksi 5G riskienhallinnan ohjeistusta kannattaa hyödyntää?
5G-privaattiverkkojen käyttö yleistyy nopeasti eri toimialoilla, mutta samalla kasvaa tarve varmistaa niiden luotettavuus, turvallisuus ja jatkuvuus. Tämän ohjeistuksen avulla organisaatiot voivat:
✅ Vähentää liiketoimintariskejä – Ennakoiva riskienhallinta auttaa torjumaan mahdollisia tietoturvauhkia, palvelunestohyökkäyksiä ja toimitusketjun haavoittuvuuksia.
✅ Parantaa verkon tietoturvaa ja resilienssiä – Ohjeistus tarjoaa konkreettisia keinoja, joilla voidaan vahvistaa kyberturvallisuutta ja estää haitallisia tunkeutumisia verkkoon.
✅ Tukea sääntelyn ja vaatimustenmukaisuuden noudattamista – 5G-verkkoihin liittyvät säädökset ja turvallisuusvaatimukset kehittyvät jatkuvasti. Ohjeistus auttaa organisaatioita täyttämään ajantasaiset vaatimukset ja tukee toiminnan vaatimustenmukaisuutta.
✅ Tehostaa hankintoja ja ylläpitoa – Turvallisuusnäkökulmien huomioiminen jo hankintavaiheessa auttaa välttämään kalliita virheitä ja takaa sujuvan käyttöönoton sekä ylläpidon.
✅ Kehittää kriisinhallintaa ja varautumista – Järjestelmällinen riskienhallinta ja ohjeistuksen kontrollimekanismit auttavat varautumaan mahdollisiin häiriöihin ja nopeuttavat niistä palautumista.

Poimi sivun lopusta ohje käyttöösi – erityisesti jos Privaattiverkkojen käyttöönotto on ajankohtaista. Turvallisuus ja riskienhallinta tulee olla kunnossa läpi elinkaaren.
5G Privaattiverkkojen riskienhallinnan keskeiset teemat:
🔹 5G-privaattiverkkojen keskeiset riskit ja uhkakuvat
5G-teknologia tuo mukanaan uusia hyökkäysrajapintoja ja haavoittuvuuksia, jotka voivat kohdistua niin yritysverkkoihin kuin kriittiseen infrastruktuuriin. Ohjeistuksessa käsitellään, miten organisaatiot voivat ennakoida ja torjua mahdollisia tietoturvauhkia.
🔹 Verkon hankintaan, suojaamiseen ja valvontaan liittyvät toimenpiteet
Turvallisen 5G-privaattiverkon rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua ja oikeiden teknologisten ratkaisujen valintaa. Ohjeistus tarjoaa suosituksia siitä, miten hankintaprosessi voidaan toteuttaa turvallisesti ja mitä teknisiä kontrollitoimia kannattaa ottaa käyttöön verkon suojaamiseksi.
🔹 Toimitusketjun hallinta ja turvallisuusvaatimukset
Toimitusketjut ovat yksi merkittävimmistä riskeistä 5G-verkkojen käyttöönotossa. Ohjeistus käsittelee, miten verkkoon liittyvät palveluntarjoajat, laitteet ja ohjelmistot voidaan arvioida turvallisuusnäkökulmasta ja mitä vaatimuksia niille tulisi asettaa.
🔹 Kyberturvallisuuden parhaat käytännöt ja kontrollit
5G-privaattiverkon suojaaminen edellyttää monitasoisia kontrollimekanismeja, joilla voidaan tunnistaa ja torjua mahdolliset tietoturvauhat. Ohjeistuksessa esitellään suositeltuja teknisiä ja hallinnollisia keinoja kyberturvallisuuden varmistamiseksi.
🔹 Ohjeita ja suosituksia riskienhallinnan kehittämiseen
Riskienhallinta on jatkuva prosessi, joka vaatii organisaatioilta jatkuvaa seurantaa ja kehittämistä. Ohjeistuksesta löytyy käytännönläheisiä suosituksia riskien arviointiin ja hallintaan sekä toimenpiteitä, joilla organisaatiot voivat parantaa resilienssiään ja varautumistaan mahdollisiin häiriötilanteisiin.

Lataa Ohje tästä
Ohjeistus on vapaasti ladattavissa ja sen sisältöä voi hyödyntää organisaation oman varautumisen ja kyberturvallisuuden kehittämisessä.