Työsuhdeasioiden tuki

Kaksi henkilöä tehdasympäristössä.
Neuvomme, opastamme ja koulutamme jäsenyrityksiämme työsuhdeasioissa. Palvelukokonaisuuden tavoitteena on, että jäsenyritysten valmiudet ratkaista työsuhdeasioita ja sopia yrityskohtaisesti työehdoista paranevat.

 

 

Tyosuhdepalvelu.fi – työsuhdeasioiden tietopankki

Tyosuhdepalvelu.fi on teknologiateollisuuden työsuhde- ja palkkausasioiden tietopankki. Palvelusta löydät ajantasaisen tiedon helposti ja nopeasti. 

Voit valita näytettävän palvelun sisällön sen mukaan, sovellatteko valtakunnallista työehtosopimusta, yrityskohtaista työehtosopimusta vai muotoutuvatko työehtonne täysin ilman sitovaa työehtosopimusta. 

Palvelun hakutoiminnot ja aihealueet auttavat sinua löytämään olennaisen tiedon seuraavista asioista:

 • Työehtosopimusten tulkinnat ja soveltaminen
 • Lainsäädännön tulkinta ja soveltaminen
 • Ohjeita palkanlaskennasta, palkkarakenteesta ja muista työsuhdeasioista
 • Käytännön esimerkkejä
 • Lomakkeet ja mallisopimukset

Miten?
Työsuhdepalvelu.fi on käytettävissäsi 24 h/vrk. Palvelu sisältyy Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksuun. Luo tunnukset osoitteessa tyosuhdepalvelu.fi

Jos tarvitset apua tunnusten luomisessa, ota yhteyttä Työsuhdepalvelun asiakaspalveluun tyosuhdepalvelu@teknologiateollisuus.fi. HUOM! Tässä sähköpostiosoitteessa hoidamme ainoastaan Työsuhdepalvelu.fi -sivuston käyttäjähallintaan liittyviä asioita. Jos tarvitset neuvontaa työsuhde-asioissa, otathan yhteyttä lomakkeella.

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työsuhde- ja palkanlaskenta-asioita hoitaville henkilöille

Työsuhdepäivystys ja asiantuntija-apu 

Mikäli et löydä vastausta Työsuhdepalvelusta, Teknologiateollisuuden työmarkkina-asiantuntijat ja aluepäälliköt  auttavat työsuhdeasioihin liittyvissä kysymyksissäsi.

Miten?

Puhelinpäivystys palvelee Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksiä välitöntä apua vaativissa yksittäisissä työsuhdeasioissa. Puhelinpalvelu toimii arkisin kello 9–16 numerossa 09 1923 222. 

Poikkeusaikataulut, jolloin puhelinpäivystys on kiinni:

 • 14.3. klo 13-15
 • 23.3. klo 12-14
 • 18.4. klo 12-16
 • 17.5. klo 13-15
 • 14.6. klo 12-16
 • 16.6. klo 9-14 

Myös aluepäälliköt neuvovat yrityksiä työsuhdeasioissa. Palvelu sisältyy Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksuun.

Sähköisellä lomakkeella kannattaa esittää laaja-alaisemmat työsuhdekysymykset sekä kysymykset, jotka eivät vaadi välitöntä apua saman työpäivän aikana. Lomakkeen kautta lähetettyihin kysymyksiin vastataan puhelimitse, jotta voidaan kysyä tarvittavia lisätietoja. Lähetä kysymyksesi täällä. Palvelu sisältyy Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksuun. HUOM! Lomake on korvannut työsuhdeasioiden sähköpostiosoitteen. Lomakkeella saamme kerättyä paremmat taustatiedot yhteydenottoa varten.

Työsuhdepäivystyksen tavoitteena on vastata kysymykseesi viimeistään seuraavana työpäivänä. Varmistathan, että kysymyksestä käyvät ilmi sovellettava työehtosopimus, yhteystietosi sekä tavoitettavuutesi. Otathan huomioon hyvän tietojenhallintatavan etkä toimita sähköpostitse henkilötietoja.

Työsuhdeasioiden konsultaatiot on tarkoitettu laajojen työsuhdeasioiden ratkaisemiseen ja yrityskohtaisen sopimisen tukemiseen. Konsultaatiota varten varataan erillinen aika työsuhdepäivystyksen kautta puhelimitse 09 1923 222 tai lomakkeella. Asiantuntijamme ovat yhteydessä konsultaatioajan sopimiseksi.

Miten?
Puhelimitse välitöntä apua vaativissa tilanteissa 09 1923 222
Muutoin toivomme yhteydenottoa lomakkeella tai alueesi aluepäällikön kautta 

Kenelle?
Asiantuntija-apu on tarkoitettu Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työnantajaedustajille sekä työsuhdeasioiden ja palkkahallinnon parissa työskenteleville jäsenyritystemme edustajille.
 

Työsuhdeasioiden koulutukset

Järjestämme työsuhdeasioiden koulutusta yleisinä koulutuksina sekä yrityskohtaisesti. Yleiset koulutukset löydät Tapahtumat ja koulutukset -sivustolta.

Koulutamme mm. seuraavissa asioissa:

 • Työsuhdeasioiden kurssit 
 • Palkanlaskentakurssit
 • Palkkarakenne- ja palkkausjärjestelmäkurssit
 • Yrityskohtainen sopiminen

Miten?
Ilmoittaudu koulutuksiin Tapahtumat ja koulutukset -sivustolta.

Voimme myös räätälöidä yrityskohtaisen koulutuksen. Ota silloin yhteyttä alueesi aluepäällikköön tai työsuhdekysymyslomakkeella, niin suunnittelemme yhdessä yritystänne palvelevan koulutuksen.

Kaikille jäsenille tarkoitetut, yleiset työsuhdeasioiden tiedotustilaisuudet ovat maksuttomia. Muut työsuhdeasioiden koulutukset ovat maksullista jäsenpalvelua. 

Avointen koulutusten ohjelma- ja hintatiedot löydät tapahtumasivuilta. Yrityskohtaisten koulutusten hinta määräytyy koulutuksen keston, mahdollisten materiaalien sekä mahdollisten matkakulujen perusteella.

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työsuhdeasioiden, palkanlaskennan ja yhteistoiminnan parissa työskenteleville henkilöille sekä esimiehille ja johdolle.

Työsuhdeasioiden oppaat ja julkaisut

Teknologiateollisuus ry ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry tuottavat työsuhdeasioihin liittyviä oppaita ja tukimateriaaleja. 

Miten? 
Työehtosopimusten soveltamiseen liittyvät oppaat löytyvät Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n verkkosivuilta.

Lisämateriaaleja ja lomakepohjia löydät tyosuhdepalvelu.fi-sivustolta

Lisää oppaita löydät myös Teknologiainfo Teknova Oy:n sivuilta.

Osa painetuista oppaista on maksullisia, ja niistä jäsenet saavat jäsenalennuksen.

Kenelle?
Henkilöstöasioiden parissa työskenteleville

Yrityskohtainen työehtosopimus ja yrityskohtaisen sopimisen tuki

Yrityskohtainen työehtosopimus on vaihtoehto valtakunnallisten yhdistysten tekemälle työehtosopimukselle. YritysTES mahdollistaa sen, että työehdot voidaan räätälöidä yrityksen ja sen henkilöstön tarpeisiin. Teknologiateollisuuden ainutlaatuinen TES-kone auttaa oman työehtosopimuksen suunnittelussa ja laatimisessa. Lisäksi asiantuntijamme neuvovat ja sparraavat. Tutustu palveluun osoitteessa www.teskone.fi.

HUOM! Paikallinen sopiminen tarkoittaa työehtojen sopimista valtakunnallisen työehtosopimuksen sallimissa rajoissa ja se edellyttää pääsääntöisesti järjestäytymistä Teknologiateollisuuden Työnantajat ry:hyn. 

TES-koneen avulla rakennat yrityskohtaisen työehtosopimuksen helposti

Ainutlaatuisen TES-kone-palvelun (teskone.fi) avulla työehtosopimuksen laatiminen onnistuu helposti ja vaivattomasti, monipuolisten esimerkkien, vinkkien ja ohjeiden avulla. Tarjoamme myös koulutusta, konsultointiapua ja tarvittaessa taustatukea neuvotteluihin.

TES-koneen avulla voit suunnitella ja laatia yrityskohtaisen työehtosopimuksen. TES-kone on tarkoitettu kaikille Teknologiateollisuuden jäsenille, ja se sisältyy Teknologiateollisuuden jäsenmaksuun. 
 
TES-kone koostuu kolmesta osiosta:   

1.  Yrityskohtaisen sopimisen tietopankista löydät perustietoa yrityskohtaisesta työehtosopimisesta sekä siihen liittyviä ohjeita, oppaita ja koulutusaineistoja. Tavoitteena on, että yritykset osaavat hyödyntää yrityskohtaisen sopimisen mahdollisuudet ja löytävät ratkaisuja omiin tarpeisiinsa. 

2. Sopimuskoneen avulla voit tutustua laajemmin sopimisen vaihtoehtoihin, käytännön vinkkeihin, esimerkkiehtoihin ja rakentaa yrityskohtaisen työehtosopimuksen yrityksellesi keskeisistä työehdoista. Sopimuskone opastaa sinua koko prosessin ajan. Käytössäsi on kaksi vaihtoehtoista tapaa rakentaa oma työehtosopimus: 

 • Avoin sopimuspohja, johon valitset haluamasi sovittavat asiat 
 • Valtakunnallisiin työehtosopimuksiin perustuvat sopimuspohjat, joita voit muokata ja työstää yrityksesi tarpeita vastaavaksi.

Kummassakin tapauksessa sopimuskone tarjoaa runsaasti esimerkkejä sopimusehtojen rakentamiseksi. Voit muokata sopimuksen ulkoasun yrityksesi ilmeen mukaiseksi.

3. Asiantuntijamme neuvovat ja sparraavat työehtosopimuksen tekemisessä. Voit pyytää kommentteja asiantuntijoiltamme joko yksittäiseen sopimuksen kohtaan tai koko sopimukseen. 

Tutustu myös Räätälöi oma TES -esitteeseen

Miten?

Lisätietoja saat Johanna Laineelta,  044 590 7209, johanna.laine@teknologiateollisuus.fi

Lähetämme myös sähköpostia teemaan liittyen jäsenyrityksen työnantajaedustajille. Seuraathan sähköpostiasi ja säädä myös roskapostisuodattimet siten, että viestimme tulevat perille. 

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työnantajaedustajille

Työehtosopimukset, työrauhahäiriöt ja erimielisyysasiat

Työehtosopimukset

Teknologiateollisuus ry ei solmi enää työehtosopimuksia. Valtakunnallisten työehtosopimusten solmimisesta vastaa Teknologiateollisuus ry:n erillinen alayhdistys Teknologiateollisuuden työnantajat ry.

Valtakunnalliset työehtosopimukset (myös Teknologiateollisuus ry:n aiemmin sopimat) löytyvät myös Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n sivuilta.

Toiminta työrauhahäiriötilanteissa

Teknologiateollisuus ry:n työsuhdepäivystäjät neuvovat kullekin yritykselle oikean toimintatavan työrauhahäiriön ratkaisemiseksi.

Miten?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenet voivat olla yhteydessä työrauhahäiriöistä päivystysnumeroon (09) 1923 222 ark. klo 9–16 tai lähettää tiedon työsuhdepäivystyslomakkeella. Teknologiateollisuus ry neuvoo jäseniään työrauhahäiriön ratkaisemiseksi yritystasolla.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenten on ilmoitettava työtaistelusta tai työtaistelu-uhasta välittömästi työsuhdepäivystykseen päivystysnumeroon (09) 1923 222 ark. klo 9–16 - päivystysajan ulkopuolella työsuhdepäivystyslomakkeella, jotta Teknologiateollisuuden työnantajat ry voi ryhtyä toimiin työtaistelun estämiseksi tai sen välittömäksi lopettamiseksi. 

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työnantajaedustajille.

Erimielisyysasiat

Teknologiateollisuus ry:n työsuhdepäivystäjät neuvovat yrityksiä erimielisyyden yrityskohtaisen ratkaisun ja oikean prosessin löytämiseksi.

Lisätietoja erimielisyysasioista Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenille