Työsuhdeasioiden tuki

Työsuhdeasioiden tuki

työsuhdeasiat
Neuvomme, opastamme ja koulutamme jäsenyrityksiämme työsuhdeasioissa. Palvelukokonaisuuden tavoitteena on, että jäsenyritysten valmiudet ratkaista työsuhdeasioita ja sopia yrityskohtaisesti työehdoista paranevat.
Tyosuhdepalvelu.fi – työsuhdeasioiden tietopankki

Tyosuhdepalvelu.fi on teknologiateollisuuden työsuhde- ja palkkausasioiden tietopankki. Palvelusta löydät ajantasaisen tiedon helposti ja nopeasti. 

Voit valita näytettävän palvelun sisällön sen mukaan, sovellatteko valtakunnallista työehtosopimusta, yrityskohtaista työehtosopimusta vai muotoutuvatko työehtonne täysin ilman sitovaa työehtosopimusta. 

Palvelun hakutoiminnot ja aihealueet auttavat sinua löytämään olennaisen tiedon seuraavista asioista:

  • Työehtosopimusten tulkinnat ja soveltaminen
  • Lainsäädännön tulkinta ja soveltaminen
  • Ohjeita palkanlaskennasta, palkkarakenteesta ja muista työsuhdeasioista
  • Käytännön esimerkkejä
  • Lomakkeet ja mallisopimukset

Miten?
Työsuhdepalvelu.fi on käytettävissäsi 24 h/vrk. Palvelu sisältyy Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksuun. Luo tunnukset osoitteessa tyosuhdepalvelu.fi

Jos tarvitset apua tunnusten luomisessa, ota yhteyttä Työsuhdepalvelun asiakaspalveluun tyosuhdepalvelu@teknologiateollisuus.fi

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työsuhde- ja palkanlaskenta-asioita hoitaville henkilöille

Työsuhdepäivystys ja asiantuntija-apu 

Mikäli et löydä vastausta Työsuhdepalvelusta, Teknologiateollisuuden työmarkkina-asiantuntijat ja aluepäälliköt  auttavat työsuhdeasioihin liittyvissä kysymyksissäsi.

Miten?

Puhelinpäivystys palvelee Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksiä välitöntä apua vaativissa yksittäisissä työsuhdeasioissa. Puhelinpalvelu toimii arkisin kello 9–16 (ruokatauko 11.30–12.00) numerossa 09 1923 222. 

Myös aluepäälliköt neuvovat yrityksiä työsuhdeasioissa. Palvelu sisältyy Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksuun.

Sähköisellä lomakkeella kannattaa esittää laaja-alaisemmat työsuhdekysymykset sekä kysymykset, jotka eivät vaadi välitöntä apua saman työpäivän aikana. Sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin vastataan puhelimitse, jotta voidaan kysyä tarvittavia lisätietoja. Lähetä kysymyksesi täällä. Palvelu sisältyy Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksuun. HUOM! Lomake on korvannut työsuhdeasioiden sähköpostiosoitteen. Lomakkeella saamme kerättyä paremmat taustatiedot yhteydenottoa varten.

Työsuhdepäivystyksen tavoitteena on vastata kysymykseesi viimeistään seuraavana työpäivänä. Varmistathan, että kysymyksestä käyvät ilmi sovellettava työehtosopimus, yhteystietosi sekä tavoitettavuutesi. Otathan huomioon hyvän tietojenhallintatavan etkä toimita sähköpostitse henkilötietoja.

Työsuhdeasioiden konsultaatiot on tarkoitettu laajojen työsuhdeasioiden ratkaisemiseen ja yrityskohtaisen sopimisen tukemiseen. Konsultaatiota varten varataan erillinen aika työsuhdepäivystyksen kautta puhelimitse 09 1923 222 tai lomakkeella. Asiantuntijamme ovat yhteydessä konsultaatioajan sopimiseksi.

Miten?
Puhelimitse välitöntä apua vaativissa tilanteissa 09 1923 222
Muutoin toivomme yhteydenottoa lomakkeella tai alueesi aluepäällikön kautta 

Kenelle?
Asiantuntija-apu on tarkoitettu Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työnantajaedustajille sekä työsuhdeasioiden ja palkkahallinnon parissa työskenteleville jäsenyritystemme edustajille.
 

Työsuhdeasioiden koulutukset

Järjestämme työsuhdeasioiden koulutusta yleisinä koulutuksina sekä yrityskohtaisesti. Yleiset koulutukset löydät Tapahtumat ja koulutukset -sivustolta.

Koulutamme mm. seuraavissa asioissa:

  • Työsuhdeasioiden kurssit 
  • Palkanlaskentakurssit
  • Palkkarakenne- ja palkkausjärjestelmäkurssit
  • Yrityskohtainen sopiminen

Miten?
Ilmoittaudu koulutuksiin Tapahtumat ja koulutukset -sivustolta.

Voimme myös räätälöidä yrityskohtaisen koulutuksen. Ota silloin yhteyttä alueesi aluepäällikköön tai työsuhdekysymyslomakkeella, niin suunnittelemme yhdessä yritystänne palvelevan koulutuksen.

Kaikille jäsenille tarkoitetut, yleiset työsuhdeasioiden tiedotustilaisuudet ovat maksuttomia. Muut työsuhdeasioiden koulutukset ovat maksullista jäsenpalvelua. 

Avointen koulutusten ohjelma- ja hintatiedot löydät tapahtumasivuilta. Yrityskohtaisten koulutusten hinta määräytyy koulutuksen keston, mahdollisten materiaalien sekä mahdollisten matkakulujen perusteella.

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työsuhdeasioiden, palkanlaskennan ja yhteistoiminnan parissa työskenteleville henkilöille sekä esimiehille ja johdolle.

Työsuhdeasioiden oppaat ja julkaisut

Teknologiateollisuus ry ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry tuottavat työsuhdeasioihin liittyviä oppaita ja tukimateriaaleja. 

Miten? 
Työehtosopimusten soveltamiseen liittyvät oppaat löytyvät Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n verkkosivuilta.

Lisämateriaaleja ja lomakepohjia löydät tyosuhdepalvelu.fi-sivustolta

Lisää oppaita löydät myös Teknologiainfo Teknova Oy:n sivuilta.

Osa painetuista oppaista on maksullisia, ja niistä jäsenet saavat jäsenalennuksen.

Kenelle?
Henkilöstöasioiden parissa työskenteleville

Yrityskohtainen työehtosopimus ja yrityskohtaisen sopimisen tuki

Teknologiateollisuus ry tukee jäseniään yrityskohtaisten työehtojen rakentamisessa. Yrityskohtainen työehtosopimus on vaihtoehto valtakunnalliselle työehtosopimukselle ja mahdollistaa työehtojen räätälöimisen laajasti yrityksesi tarpeisiin.
HUOM! Paikallinen sopiminen tarkoittaa työehtojen sopimista valtakunnallisen työehtosopimuksen sallimissa rajoissa ja se edellyttää pääsääntöisesti järjestäytymistä Teknologiateollisuuden Työnantajat ry:hyn. 

Miten?
Olemme laatineet yrityskohtaiseen sopimiseen liittyviä oppaita ja ohjeita. Tarjoamme myös koulutusta, konsultointiapua ja tarvittaessa taustatukea neuvotteluihin.

Tutustu asiaan

Räätälöi oma TES

Teknologiateollisuus ry on avannut jäsenyritysten käyttöön laajan YritysTES-tietopankin, joka tarjoaa tietoa yrityskohtaisesta sopimisesta ja auttaa yrityksiä neuvoteltaessa yrityskohtaisista työehtosopimuksista. Tavoitteena on, että yritykset osaavat hyödyntää yrityskohtaisen sopimisen mahdollisuudet ja löytävät ratkaisuja omiin yrityskohtaisiin tarpeisiin. Jäsenyrityksille on toimitettu erikseen linkki tähän tietopankkiin. Voit pyytää tunnukset tietopankkin työsuhdepäivystyslomakkeella.  
Palvelu sisältyy Teknologiateollisuuden jäsenmaksuun.

Miten?
Ota yhteyttä puhelimitse arkisin kello 9-16 numeroon 091923222 tai ota yhteyttä työsuhdepäivystyslomakkeella

Lähetämme myös sähköpostia teemaan liittyen jäsenyrityksen työnantajaedustajille. Seuraathan sähköpostiasi ja säädä myös roskapostisuodattimet siten, että viestimme tulevat perille. 

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työnantajaedustajille

Työehtosopimukset, työrauhahäiriöt ja erimielisyysasiat

Työehtosopimukset

Teknologiateollisuus ry ei solmi enää työehtosopimuksia. Valtakunnallisten työehtosopimusten solmimisesta vastaa Teknologiateollisuus ry:n erillinen alayhdistys Teknologiateollisuuden työnantajat ry.

Valtakunnalliset työehtosopimukset (myös Teknologiateollisuus ry:n aiemmin sopimat) löytyvät myös Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n sivuilta.

Toiminta työrauhahäiriötilanteissa

Teknologiateollisuus ry:n työsuhdepäivystäjät neuvovat kullekin yritykselle oikean toimintatavan työrauhahäiriön ratkaisemiseksi.

Miten?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenet voivat olla yhteydessä työrauhahäiriöistä päivystysnumeroon (09) 1923 222 ark. klo 9–16 tai lähettää tiedon työsuhdepäivystyslomakkeella. Teknologiateollisuus ry neuvoo jäseniään työrauhahäiriön ratkaisemiseksi yritystasolla.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenten on ilmoitettava työtaistelusta tai työtaistelu-uhasta välittömästi työsuhdepäivystykseen päivystysnumeroon (09) 1923 222 ark. klo 9–16 - päivystysajan ulkopuolella työsuhdepäivystyslomakkeella, jotta Teknologiateollisuuden työnantajat ry voi ryhtyä toimiin työtaistelun estämiseksi tai sen välittömäksi lopettamiseksi. 

Kenelle?
Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten työnantajaedustajille.

Erimielisyysasiat

Teknologiateollisuus ry:n työsuhdepäivystäjät neuvovat yrityksiä erimielisyyden yrityskohtaisen ratkaisun ja oikean prosessin löytämiseksi.

Lisätietoja erimielisyysasioista Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenille