Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Kyberturvallisuusalan TKI-selvitys löysi paljon parannettavaa 

Kyberturvallisuusalan TKI-selvitys löysi paljon parannettavaa 

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen yhteydessä toimiva Kyberturvallisuuden tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden kansallinen koordinointikeskus esitteli tilaamaansa, pian julkaistavaa selvitystä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta Kyberalan jäsenyrityksille ja organisaatioille perjantaina 15.11. Selvityksen tuloksista käy ilmi, että TKI-toiminnan resurssit vaihtelevat suuresti yritysten kesken. Etenkin pienillä suomalaisilla yrityksillä on pulaa resursseista.  

TKI-rahoituksen saatavuus koetaan alan yrityksissä haasteellisena. Samoin osaajapula vaikeuttaa TKI-toimintaa. Suomalaisissa koulutusohjelmissa on myös puutteita kyberturvallisuusalan ammattiosaamisen suhteen. Tarvittava osaaminen ei ole luonteeltaan pelkästään teknistä.  

Tutkimuksen mukaan erilaiset kumppanuudet ja verkostot ovat keskeisessä asemassa hankekonsortioihin pääsemisessä. Yhteistyöllä voidaan myös kompensoida yritysten resurssipulaa. Kumppanuuksien vahvistaminen sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö edistäisivät etenkin pk-yritysten hankkeisiin pääsyä. Julkisen sektorin tarjoamaa neuvontaa voi sitäkin parantaa.  

Kansainväliset TKI-ohjelmat ja -konsortiot tarjoavat pk-yrityksille arvokkaita verkostoitumis- ja liiketoimintamahdollisuuksia, vaikka niiden rahoitusprosessit koetaan haastavina ja liian aikaa vievinä. Lisäksi rahoitusta pitää hakea uudestaan ja uudestaan. Välillisen viennin huomiointi rahoitusmalleissa voisi tuoda rahoitusta tarjolle laajemmalle joukolle.  

Selvityksen esittelyä seuranneessa keskustelussa tilaisuuteen osallistuneet yritykset ja organisaatiot peräänkuuluttivat myös riskienhallintakeinojen kehittämistä sekä tukea kaupallistamiseen. Innovaatioiden kaupallistaminen on perinteisesti haasteellista Suomessa. Kansainvälisissä verkostoissa voi saada uusia ajatuksia myös kaupallistamiseen.  

Tutkimuksen julkistustilaisuudessa nousi esiin kysymys, miten saada viesti rahoitushauista perille pk-yrityksille. Pieni yritys tarvitsee myös rahoitusta eri aikataululla kuin pitkissä hankkeissa on tarjolla. Voisiko pk-yrityksiä ottaa mukaan hankkeisiin myös matkan varrella? Pienempi yritys voisi ottaa pienemmän osuuden konsortion työssä.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, miten IPR-asiat hoidetaan, jotta tuotteen voi kaupallistaa laajassa hankkeessa. Pienillä pk-yrityksillä ei ole resursseja lähteä taistelemaan oikeudessa suuria toimijoita vastaan, mikäli tällainen tilanne syntyisi.

Tilaisuuden aluksi esiteltiin Traficomin organisaatiomuutosta sekä kyberturvallisuuden tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden kansallista koordinaatiokeskusta (NCC-FI). Keskuksen tavoitteena on kasvattaa Suomen ja EU:n kyvykkyyksiä, koordinaatiota ja strategista itsenäisyyttä kyberturvallisuuden alalla. Keskus toimii Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen osana. NCC-FI tukee suomalaisten toimijoiden osallistumista rajat ylittäviin EU-hankkeisiin ja edistää rahoituksen saamista. Lisäksi keskus myöntää mm. rahoitustukea suomalaisille toimijoille kyberturvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin. 

TKI-selvityksen toteutti Accenture. 

Lisätietoja