Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Cyber Security Nordic kävijäennätykseen 

Cyber Security Nordic kävijäennätykseen 

Kyberala oli mukana järjestämässä Cyber Security Nordic -tapahtumaa Messukeskuksessa viime viikolla. Tapahtuman suosio on ollut jatkuvassa kasvussa, ja se ylsi jälleen uuteen kävijäennätykseen, houkuteltuaan paikalle yli 2000 osallistujaa ja 50 näytteilleasettajaa. 

Tapahtumassa käsiteltiin monipuolisesti kyberturvallisuuden ajankohtaisia aiheita. Esillä olivat muun muassa ajankohtaisimmat keinot tietoturvan parantamiseen, EU:n digisääntely, geopolitiikka, kyberpuolustus sekä lainvalvonta. Kumppaniyritysten syvälliset kyberturvallisuuden asiantuntija-alustukset vetivät merkittävän määrän monimuotoisten haasteiden ratkaisuista kiinnostunutta yleisöä. Yksi tapahtuman kohokohdista oli tietosuoja-aktivisti Max Schremsin puhe, jossa hän käsitteli yksityisyyttä globaalissa maailmassa. Schremsin näkemykset herättivät paljon kiinnostusta ja keskustelua osallistujien keskuudessa. Uutuutena tapahtumassa oli Hacker’s Corner, jossa sekä esiteltiin tietoturvaloukkauksia käytännössä, että kyberturvallisuusalan ammattilaiset pääsivät testaamaan taitojaan käytännön simuloiduissa tilanteissa.

Yhdessä suomalaisia bisnesenkeliverkosto FIBANin kanssa järjestetyn Pitch Finland Cyber Security 2024 -kilpailun voitti Siren Anti-Cheat, joka palkittiin 10 000 euron palkinnolla, jonka sponsoroi Suomen Messusäätiö. Kilpailun finaali pidettiin pitch-kilpailuna Cyber Security Nordic -tapahtumassa 29. lokakuuta Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailun tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ja palveluita, jotka edistävät Suomen kyberturvallisuusteollisuuden kehitystä ja kasvua kansainvälisellä tasolla. 

Panostukset kyberturvallisuuden parantamiseen nousivat esille paneelissa

Tilaisuudessa järjestettiin paneelikeskustelu Suomen kyberresilienssistä, johon Kyberala ry:n toimitusjohtaja Peter Sund osallistui.

Sund painotti paneelissa, että yksityisen ja julkisen sektorin pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä kyberturvallisuusasioissa siitä lähtökohdasta, että viranomaisten toiveiden sijaan tulisi kysyä, mitä elinkeinoelämä ja kansalaisyhteiskunta tarvitsevat julkisilta toimijoilta. Hänen mukaansa minkään tahon ei tule olla ainoana vastuussa Suomen kokonaisturvallisuudesta, vaan myös kokonaisturvallisuuden digitaalinen osuus tulee tuottaa monitoimijamallin mukaisesti. Jokainen toimija tuntee oman toimintansa parhaiten ja vastaa myös muiden intressien yhteensovittamisesta.

Puhuttaessa suurimmista uhista Suomelle, Sund huomautti, että uhkia ovat myös maat, jotka sallivat kyberrikollisten toiminnan, vaikka eivät itse pahantahtoista toimintaa harjoittaisi.

Riskien hallinta on hänen mukaansa paljon laajempi kokonaisuus kuin pelkkä varautuminen, eli jokaisen tulee pyrkiä hallitsemaan myös ei-toivottujen ja vahingollisten riskien todennäköisyyttä.

Jukka Lång, datan suojelun ja kyberturvallisuuden päällikkö Dittmar & Indreniukselta painotti, että joka viikko Suomessakin tapahtuu useita onnistuneita gdpr-hyökkäyksiä. Paljon on myös onnistuneita ransomware-hyökkäyksiä, joissa on saatu kiristettyä uhreilta varoja.

Suomalaisissa organisaatioissa on Långin mukaan puutetta torjunnan resursseista, toistaiseksi on onnistuttu torjunnassa ehkä myös hieman onnen avulla. Tarvittaisiin lisää investointeja: teknologiaa ja ihmisiä. Hänen mukaansa kyberammattilaiset voisivat nostaa organisaatioissa kyberasioita jatkossa paremmin esiin. Sääntelyäkin on nyt tullut, mikä tarkoittaa, että organisaatioiden pitää päästä vähintään tietyille minimitasolle kyberturvallisuudessa.

Tietohallintoneuvos Tuija Kuusisto valtiovarainministeriöstä totesi, että julkisella puolellakin pitäisi tehdä enemmän kyberturvallisuuden eteen. Suurimmat uhat ovat valtiotason hyökkääjät, vaikka toistaiseksi Suomi onkin onnistunut torjunnassa.

Cyber Security Nordic pidettiin 29.–30.10. Messukeskuksessa. Kyberalan vuotuinen päätapahtuma on suunnattu IT- ja ICT-johtajille, liiketoimintariskien omistajille, kyberturvallisuuden asiantuntijoille sekä yksityisen ja julkisen sektorin päätöksentekijöille ja muille virkahenkilöille, jotka vastaavat digitaalisten riskien hallinnasta ja kehittämisestä. 

Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 4.–5.11.2025.