Jäsenesittelyssä Abacus Diagnostica: ”Teemme monimutkaisista asioista yksinkertaista”
Abacus Diagnostica on akateemisesta maailmasta, Turun yliopiston biotekniikan osastolta vuonna 2004 spinnannut yritys, jonka tavoitteena on varmistaa potilaille diagnoosi lääkärin ensimmäisellä vastaanottokäynnillä ilman päiviä kestävää odotusta.
”Tuotteemme ovat tuoneet testausta yhä pienempiin terveydenhuoltoyksiköihin ja tuloksia saadaan aiempaa nopeammin”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Erno Sundberg.
Abacus Diagnosticalla on nuori operatiivinen tiimi ja kokenut hallitus. Moni työntekijöistä on tullut yritykseen alun perin opintojen aikana kesätöihin tai tekemään opinnäytetöitään.
”Tulin itsekin Abacukseen töihin vuonna 2010 – kesäpojaksi”, kertoo Sundberg. Vastuut nousivat vuosien myötä johtaen lopulta vuonna 2016 toimitusjohtajan tehtäviin. Sundberg oli aiemmin ollut vastuussa tuotannosta sekä tilausketjuista ja ymmärsi regulaatio-, laatu- ja rekisteröintiasioita. Kokemustensa ansiosta Sundberg tuntee tuotteiden kehittämisen ja valmistamisen koko ketjun.
KORONAPANDEMIAN VAIKUTUS
Vallitsevalla koronatilanteella on ollut merkittävä vaikutus Abacuksen toimintaan. Tuotantomäärät ja raaka-ainetilaukset ovat käytännössä yli kymmenkertaistuneet. Kasvanut kiinnostus yrityksen tuotteisiin näkyi ensimmäisen kerran maaliskuun puolivälissä, mutta yritys ennakoi tilannetta jo tammikuussa ja aloitti etupainotteisesti valmistautumisen tulevaan.
”Hiukan yllättäen tuli, että kuinka paljon testejä lopulta kysyttiin ja kuinka paha pula niistä yleisesti alalla oli”, kertoo Sundberg.
Huhtikuussa Abacus sai jakelijoilleen päivitetyt versiot testituotteistaan Fimean poikkeusmenettelyn vauhdittamana. Sundberg avaa hieman poikkeusmenettelyn sisältöä. Käytännössä viranomaiselle toimitettiin kaikki samat materiaalit, kuin mitä mihin tahansa rekisteröintiin olisi edellytetty. Eli tiedot teknisestä dokumentaatiosta, suorituskyvystä ja millä aikataululla CE-merkkiä tavoitellaan.
Poikkeuslupa ei korvaa CE-merkkiä, vaan mahdollistaa tulevan CE-merkittävän tuotteen myynnin aikaistamisen. Fimea saa Abacukselta paljon hyvää palautetta. ”Fimea oli todella auttavainen, ja he toimivat ja vastasivat nopeasti kysymyksiimme”, kiittelee Sundberg.
Tällä hetkellä Suomessa yli puolet keskussairaaloiden laboratorioista käyttää Abacuksen koronatestiä, mutta suurin kiinnostus tulee ulkomailta. Siellä kysyntä on toimitusjohtajan mukaan loputonta. Testituotanto on tällä hetkellä yrityksessä riittävä ja sitä on saatu skaalattua ylös vastaamaan kasvanutta kysyntää. Testin lisäksi tarvitaan myös laite, jonka tuotannon skaalaaminen kestää pidempään.
Yhdistelmätestin kehittäminen
Miten Abacus valmistautuu mahdolliseen koronan toiseen aaltoon? ”Nyt kerätään raaka-aineille puskurivarastoa mahdollisten toimituskatkojen varalle”, kertoo Sundberg. ”Koska koko maailma tekee sitä samanaikaisesti, aiheutuu herkästi ketjureaktioita.”
”Kaikki on mennyt paljon paremmin kuin uskalsimme odottaa”, sanoo Sundberg. ”Olemme ruvenneet työstämään syksyksi yhdistelmätestiä tunnistamaan sekä korona että kausi-influenssat.”
Yrityksen nimi Abacus viitta helmitauluun, jolla monimutkaisista asioista tehdään yksinkertaisia. ”Sitä juuri pyrimme tekemään: monimutkaisia määrityksiä mekaanisesti yksinkertaisemmin”.
Abacus on kehittämässä uuden sukupolven täysautomatisoitua vieritestaukseen sopivaa järjestelmää, joka yhdistää sekä molekyylidiagnostiikan että vasta-ainetestauksen. Yhdistäminen tekee järjestelmästä huomattavasti monikäyttöisemmän ja auttaa vastaamaan useampiin kliinisiin kysymyksiin. Tämän rahoittamiseksi yhtiöllä on parhaillaan auki joukkorahoituskierros Invesdorin alustalla. Uuden rahoituksen pääkäyttökohteet ovat uuden testijärjestelmän kehittäminen, tuotannon automatisointi, tiimin vahvistaminen sekä markkinointi.
”Alan kilpailu on kovaa”, sanoo Sundberg, ”mutta korona on muuttanut tilannetta”. Nyt kaikki, joilla on hyviä tuotteita ja kyky toimittaa, saavat kyllä myytyä. Koronatilanne on siten avannut paljon kasvumahdollisuuksia alan yrityksille.
Abacus Diagnostica liittyi Terveysteknologia ry – Healthtech Finlandin jäseneksi keväällä 2020.