Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Tietoinen ihmislähtöisyys ja käyttäjän osallistaminen – siinäkö kilpailuedun ainekset?

Tietoinen ihmislähtöisyys ja käyttäjän osallistaminen – siinäkö kilpailuedun ainekset?

Lääkinnällisiä laitteita ovat perinteisesti kehittäneet ja valmistaneet joukko teknistenalojen ja lääketieteen huippuosaajia. Nopeasti muuttuvat asiakastarpeet ja trendit tuovat yrityksille uusia haasteita ja mahdollisuuksia, eikä pelkkä tieteellinen tai tekninen osaaminen enää yksinään riitä kilpaillulla ja nopeasti muuttuvalla terveysteknologiamarkkinalla. B2B-tuotteet ja -palvelut muistuttavat enenevissä määrin kuluttajatuotteita ja asiakaspolut on tunnettava terveysteknologiassa pelkästään turvallisuudenkin takia.

Asiakasvaatimusten ja -kokemusten ymmärtämiseen tarvitaan käyttäjien tai asiakkaiden osallistamista. Kirjallisuuden ja suomalaisissa IVD-yrityksissä tehtyjen haastattelujen perusteella tässä olisi parannettavaa. Syyt vaatimattomaan käyttäjän osallistamiseen lääkinnällisten laitteiden tuotekehityksessä ovat moninaiset, kertoo Ida Kohon Master-opinnäytetyö. Myös käyttäjän osallistamisen hyödyt ovat laaja-alaiset ja vaikuttavat positiivisesti sekä käyttäjään että lääkinnällisen laitteen valmistajaan.

Sääntelyt ja standardit tukevat ylätasolla käyttäjälähtöistä tuotekehitystä, mutta eivät luonnollisesti tarjoa käytännön työkaluja. Muotoiluajattelu ja palvelumuotoilu tarjoavat käyttäjälähtöisen, holistisen lähestymistavan sekä käytännön työkaluja käyttäjän osallistamiseen. Niitä voidaan soveltaa tuotteen tai palvelun aineettomien asioiden kehityksessä tai innovoinnissa, yrityksen liiketoiminnan ja strategian suunnittelussa tai vaikkapa kestävyys- ja kiertotaloussuunnittelussa.

Käytännössä monet terveysteknologiakeksinnöt syntyvät perustutkimuksen kautta teknologialähtöisesti eivätkä käyttäjälähtöisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lopullista kaupallista tuotetta, eli lääkinnällistä laitetta, voisi muotoilla ihmislähtöisesti. Riippumatta siitä, onko keksintö yliopiston kellarissa kytevä idea vai CE-merkinnän saanut lääkinnällinen laite, palvelumuotoilu tarjoaa lähestymistavan ihmislähtöiseen suunnitteluun sekä käytännön menetelmiä käyttäjälähtöisyyteen ja käyttäjän osallistamiseen.

Syksyllä 2023 tehtyjen haastattelujen perusteella IVD-yritysten tietoisuus palvelumuotoilusta oli matala ja ilman alaspesifistä kirjallisuutta aihe koettiin etäisenä. Tammikuussa 2025 Ida Koho julkaisi maisterityöhön perustuvan palvelumuotoilukäsikirjan lääkinnällisten laitteiden tuotehallintaan Transformation Towards Human-Centered Medical Dervices – Service Design for Product Management.

Palvelumuotoilua ei voi oppia kirjoista, mutta käsikirjan kanssa pääsee hyvin alkuun. Palvelumuotoiluajattelun, -prosessin ja -työkalujen harjoittaminen käytännössä tuottaa ahaa-elämyksiä siitä millinen voima empatialla, holistisella lähestymistavalla, nopealla iteroinnilla sekä visuaalisilla työkaluilla on. Kevään 2025 aikana Ida kiertää alan yrityksissä luennoimassa aiheesta Service Design for MedTech (Yhteydenotot: ida.koho@designlead.fi).

Ida Koho

Design Lead