Siirry sisältöön
Etusivu Tule mukaan Metallien maailma

Metallien maailma

Päivitetty 25.11.2024 klo 15:58

Metallien kulutus kasvaa maailmassa joka vuosi ja ennusteiden mukaan kasvu tulee jatkumaan. Tarvitsemme jatkuvasti uutta raaka-ainesyötettä kasvavaan kiertotalouteen. Vaikka metallien kierrätys toimii hyvin, eivät kierrätysmetallit riitä kattamaan kasvavaa kysyntää. Yleinen tietoisuus metallien ja mineraalien merkityksestä esimerkiksi sähköistymisen ja vähähiilisyystavoitteiden saavuttamisen kannalta on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Samoin myös käsitys siitä, että metallien ja mineraalien avulla voimme vähentää merkittävästi luonnosta otettavien merkittävien uusiutumattomien materiaalivirtojen syntyä ja kuljetusta (esim. kivihiili ja öljy).

EU kuluttaa 20 prosenttia metalleista, mutta tuottaa niistä vain kolme prosenttia. EU:n kriittisten raaka-aineiden asetus on yksi EU:n keskeinen toimi tilanteen parantamiseksi, jotta merkittävän riippuvuutemme avulla emme olisi alttiita avulla tehtävälle vaikuttamiselle tai painostukselle. Huoltovarmuus ja kyky valmistaa turvallisuuttamme lisääviä hyödykkeitä ovat korostuneet.

Lähteet
Metallituotanto: British Geological Survey, 2019
Käyttöennusteet, modifioitu: Waltari & al, 2021 (CC-BY)

Metallien jalostus ja Suomi

Suomalainen metallinjalostus on kehittynyt pitkälle teknologisen osaamisen ja rikkaiden luonnonvarojen, kuten malmiesiintymien, ansiosta. Nykyään Suomen metallinjalostus on vahva erityisesti korkean lisäarvon tuotteissa ja kestävässä teknologiassa. Metallinjalostus on merkittävä osa Suomen vientiteollisuutta (avainlukuja kuvassa).

Metalleja tuotetaan Suomessa 500 000 kiloa joka tunti ympäri vuoden. Metallien jalostajat valmistavat ja jatkojalostavat metallituote-, kone-, kulkuneuvo-, rakennus- sekä elektroniikka ja sähköteollisuuden tarpeisiin teräs- ja kuparituotteita, jaloterästä, sinkkiä ja nikkeliä. Näistä valmistetaan tuotteita, jotka ovat päivittäin ympärillämme; jääkaapit, pesukoneet, autot, polkupyörät, teräsrakenteet, laivat, tietokoneet, kännykät, ruokailuvälineet sekä eurokolikot, joista esimerkiksi kaikki 50, 20 ja 10 sentin kolikot on tehty suomalaisen metallinjalostuksen kehittämästä Nordic Gold -metalliseoksesta.

Suomeen tuodaan suurin osa metallinjalostuksen tarvitsemista raaka-aineista (4 Mt vuonna 2022), malmien sekä rikasteiden viennin ollessa määrällisesti selvästi pienempää (0,2 Mt). Toimialan kiinteät investoinnit ovat olleet viimeisen kymmenen vuoden noin 500 miljoonaa euron tasolla. Vuonna 2023 metallinjalostusyritysten liikevaihto Suomessa oli noin 14 mrd. euroa, ja ala työllisti suoraan 16 200 ihmistä.

Lisätietoa metalleista

TERÄS

Teräskirja (suomenkielinen)

Lue lisää

TERÄS

World Steel Association (laajasti terästietoa)

Lue lisää
Metallilevyjen käsittelyä

KROMI

Kromi

Lue lisää
Teräsrullia

RAUTAMALMI

Rautamalmi

Lue lisää

SINKKI

Sinkki

Lue lisää

KUPARI

Kupari

Lue lisää

NIKKELI

Nikkeli

Lue lisää

Muuta tietoa

Eurofer (eurooppalaisten terästuottajien kattojärjestö)
EU:n vuoden 2023 kriittisten raaka-aineiden tietopaketit (rullaa sivua alas)
Eurooppalaisen terästuotannon tilastotietoa
Eurooppalainen metallituotanto (non-ferrous)
Metals for Clean Energy (non-ferrous)