Suunnittelu- ja konsulttialan ylemmille toimihenkilöille uusi työehtosopimus ja palkantarkistusmalli

Suunnittelu- ja konsulttialan ylemmille toimihenkilöille on syntynyt uusi, kolmevuotinen työehtosopimus. Uuden työehtosopimuksen palkkaratkaisu tuo kolmen vuoden aikana yhteenlaskettuna 7,8 prosentin palkantarkistukset sekä uuden palkantarkistusmallin seuraavalle sopimuskaudelle.
Teknologiateollisuuden työnantajat ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN saavuttivat neuvottelutuloksen perjantaina 4. huhtikuuta, ja osapuolten hallinnot hyväksyivät sen maanantaina 7. huhtikuuta.
YTN:n ilmoittama vapaa-aikana työasioissa matkustamisen kielto sekä liukuvan työajan liukumakertymän kasvattamisen kielto päättyivät jo neuvottelutuloksen synnyttyä.
Työehtosopimus on voimassa marraskuun 2027 loppuun saakka. Sen tavoitteiden toteutumista sekä talouden ja työllisyyden näkymiä arvioidaan elokuussa 2026. Arvioinnin perusteella sopimus on irtisanottavissa marraskuussa 2026.
Ratkaisun piirissä on yleissitovuus huomioiden noin 30 000 ylempää toimihenkilöä.
Korotuksista neuvotellaan ensisijaisesti paikallisesti
Palkkaratkaisu neuvotellaan ensisijaisesti paikallisesti kaikkina kolmena vuotena. Neuvotteluissa huomioidaan yrityksen tai työpaikan talous-, tilauskanta- ja työllisyystilanne sekä kustannuskilpailukyky markkinoilla. Tavoitteena on tukea palkanmuodostuksen kannustavuutta, oikeudenmukaista palkkarakennetta ja palkkaporrastusta sekä tuottavuuden kehittymistä työpaikalla. Tarkoituksena on myös oikaista mahdollisia vinoumia.
Mikäli paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimuksen ns. perälaudan mukaisesti. Palkkakehityksessä ohjaavana tekijänä tulee olla ylempien toimihenkilöiden ammattitaito ja henkilökohtainen työssä suoriutuminen.
Tiivistelmä työehtosopimuksessa sovitusta palkkaratkaisusta:
- 2025-2027: Palkantarkistuksista sovitaan ensisijaisesti paikallisesti.
- Ellei käsittelyajan jatkamisesta sovita, paikallinen sopimus on tehtävä kirjallisesti:
- vuonna 2025 viimeistään 22.4.2025 mennessä
- vuonna 2026 viimeistään 13.2.2026 mennessä
- vuonna 2027 viimeistään 12.2.2027 mennessä
- Perälauta vuonna 2025: Viimeistään 1.5.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,5 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 2,0 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 0,5 prosenttia. Jo 1.1.2025 alkaen yrityksessä mahdollisesti toteutetut palkantarkistukset voidaan ottaa vähentävänä huomioon työehtosopimuksen mukaista palkantarkistusta toteutettaessa.
- Perälauta vuonna 2026: Viimeistään 1.3.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,9 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 1,5 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 1,4 prosenttia.
- Perälauta vuonna 2027: Viimeistään 1.3.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,4 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 1,5 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 0,9 prosenttia.
Seuraavalla sopimuskaudella kokeilussa uusi palkantarkistusmalli
Osapuolet sopivat samankaltaisesta, uuden palkantarkistusmallin kehittämisestä kuin teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksessa. Tarkoituksena on siirtyä yksilölliseen ja yrityskohtaiseen suuntaan, kansainvälinen kilpailukyky ja toimialan erityispiirteet huomioon ottaen. Palkanmuodostuksen tulee olla toimivaa, oikeudenmukaista, läpinäkyvää, kannustavaa ja tuottavuutta tukevaa.
Palkanmuodostusmallin kehittämisen aloittaa työryhmä, ja uusi malli on tarkoitus ottaa käyttöön seuraavalla sopimuskaudella. Työryhmä jättää ehdotuksensa uudeksi palkantarkistusmalliksi viimeistään 30.9.2026.
Mikäli työryhmä ei tähän mennessä saavuta yksimielisyyttä, voimaan astuu sellaisenaan osapuolten sopima yksilötakuumalli tämän työehtosopimuskauden päättymistä seuraavalle sopimuskaudelle, ainakin sen ensimmäiselle vuodelle.
Luottamusmiehen ansiokehitystakuukonsepti uudistettiin
Ratkaisussa sovittiin muutamia tekstimuutoksia, jotka eivät kokonaisuutena nosta työvoimakustannuksia.
Luottamusmiehen ansiokehitystakuukonsepti uudistettiin. Luottamusmiehen ansiokehitystä turvataan jatkossa ensisijaisesti siten, että tämän säännöllisen työajan rahapalkkaa tarkistetaan paikallisesti sovitun palkantarkistuksen keskimääräisen kustannusvaikutuksen suuruisella korotuksella. Mikäli paikallista palkkaratkaisua ei ole saavutettu, luottamusmiehen säännöllisen työajan rahapalkkaa tarkistetaan työehtosopimuksen palkkaratkaisun mahdollisen keskimääräisen kustannusvaikutuksen suuruisella korotuksella.
Lisätietoja
