Teknologiateollisuuden ylemmille toimihenkilöille uusi työehtosopimus ja palkantarkistusmalli

Teknologiateollisuuden työnantajat ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen. Sopimus tuo palkankorotuksia kolmen vuoden ajalle, ja osapuolet ovat sitoutuneet uuden palkantarkistusmallin kokeilemiseksi seuraavalle sopimuskaudelle.
Uuden työehtosopimuksen palkkaratkaisu tuo teknologiateollisuuden ylemmille toimihenkilöille kolmen vuoden aikana yhteenlaskettuna 7,8 prosentin palkantarkistukset. Neuvottelutulos syntyi 3. huhtikuuta ja molempien osapuolten hallinnot ilmoittivat sen hyväksymisestä 4. huhtikuuta. Sopimuksen myötä YTN:n ilmoittama venymiskielto päättyy.
Työehtosopimus on voimassa marraskuun 2027 loppuun saakka. Sen tavoitteiden toteutumista sekä talouden ja työllisyyden näkymiä arvioidaan elokuussa 2026. Arvioinnin perusteella sopimus on irtisanottavissa marraskuussa 2026.
Sopimuksen piiriin kuuluu yleissitovuus huomioiden noin 65 000 ylempää toimihenkilöä.
Korotuksista neuvotellaan ensisijaisesti paikallisesti
Palkkaratkaisu neuvotellaan ensisijaisesti paikallisesti kaikkina kolmena vuotena. Neuvotteluissa huomioidaan yrityksen tai työpaikan talous-, tilauskanta- ja työllisyystilanne sekä kustannuskilpailukyky markkinoilla. Tavoitteena on tukea palkanmuodostuksen kannustavuutta, oikeudenmukaista palkkarakennetta ja palkkaporrastusta sekä tuottavuuden kehittymistä työpaikalla. Tarkoituksena on myös oikaista mahdollisia vinoumia.
Mikäli paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimuksen ns. perälaudan mukaisesti. Palkkakehityksessä ohjaavana tekijänä tulee olla ylempien toimihenkilöiden ammattitaito ja henkilökohtainen työssä suoriutuminen.
Tiivistelmä työehtosopimuksessa sovitusta palkkaratkaisusta:
- 2025-2027: Palkantarkistuksista sovitaan ensisijaisesti paikallisesti.
- Ellei käsittelyajan jatkamisesta sovita, vuonna 2025 paikallinen sopimus on tehtävä kirjallisesti viimeistään 22.4.2025 mennessä, vuonna 2026 viimeistään 13.2.2026 mennessä ja vuonna 2027 viimeistään 12.2.2027 mennessä.
- Perälauta vuonna 2025: Viimeistään 1.5.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,5 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 2,0 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 0,5 prosenttia. Jo 1.1.2025 alkaen yrityksessä mahdollisesti toteutetut palkantarkistukset voidaan ottaa vähentävänä huomioon työehtosopimuksen mukaista palkantarkistusta toteutettaessa.
- Perälauta vuonna 2026: Viimeistään 1.3.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,9 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 1,5 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 1,4 prosenttia.
- Perälauta vuonna 2027: Viimeistään 1.3.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,4 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 1,5 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 0,9 prosenttia.
Osapuolet aloittavat palkantarkistusmallin kehittämisen
Liittojen yhteinen tavoite on, että osapuolet aloittavat palkantarkistusmallin kehittämisen yksilölliseen ja yrityskohtaiseen suuntaan, kansainvälinen kilpailukyky ja toimialan erityispiirteet huomioon ottaen. Palkanmuodostuksen tulee olla toimivaa, oikeudenmukaista, läpinäkyvää, kannustavaa ja tuottavuutta tukevaa.
Palkanmuodostusmallia kehittävä työryhmä aloittaa viipymättä valmistelun yllä mainitut tavoitteet huomioiden käyttöön otettavaksi palkantarkistusmalliksi sekä sen täytäntöönpanon seuraavalle sopimuskaudelle. Työryhmä laatii toimintasuunnitelman syyskuun 30. päivään 2025 mennessä ja jättää ehdotuksensa uudeksi palkantarkistusmalliksi viimeistään 30.9.2026.
Mikäli työryhmä ei tähän mennessä saavuta yksimielisyyttä, voimaan astuu sellaisenaan osapuolten sopima yksilötakuumalli tämän työehtosopimuskauden päättymistä seuraavalle sopimuskaudelle, ainakin sen ensimmäiselle vuodelle.
Tekstimuutokset eivät kokonaisuutena nosta työvoimakustannuksia
Uusi työehtosopimus sisältää tekstimuutoksia, jotka eivät kokonaisuutena nosta työvoimakustannuksia.
Olennaisimmat tekstimuutokset liittyvät paikallisen sopimisen osapuoliin. Jatkossa kollektiivisia paikallisia sopimuksia voidaan tehdä myös yhdessä ylempien toimihenkilöiden ryhmän tai luottamusvaltuutetun kanssa, mikäli luottamushenkilöä ei ole valittu tai hän on estynyt.
Muut tekstimuutokset koskevat muun muassa loppupalkan maksamista sekä työhyvinvointiin liittyviä asioita.
Työnantajapuolella neuvotteluista vastannut johtaja Johanna Laine on tyytyväinen sopimuksen syntymiseen, mutta pitää palkankorotusten tasoa korkeana geopoliittisen tilanteen ja alkaneen kauppasodan tuoman epävarmuuden vuoksi.
– Neuvottelut olivat odottamattomankin haastavat, ja sopimukseen olisi voinut päästä ilman työtaisteluita. Positiivista on, että osapuolten yhteisenä tahtona on nyt aloittaa uuden palkantarkistusmallin kehittäminen ennen seuraavaa sopimuskautta, Laine sanoo.
Teknologiateollisuuden työnantajat ry korostaa paikallisen sopimisen ensisijaisuutta ja kannustaa vahvasti jäsenyrityksiään neuvottelemaan palkkaratkaisut ensisijaisesti paikallisesti.
Lisätietoja
