Tietotekniikan palvelualalle uusi työehtosopimus

Tietotekniikan palvelualalle on syntynyt uusi, valtakunnallinen työehtosopimus. Teknologiateollisuuden työnantajat, Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Tietoala hyväksyivät 4. huhtikuuta saavutetun neuvottelutuloksen kolmevuotisesta työehtosopimuksesta.
Uuden työehtosopimuksen palkkaratkaisu tuo tietotekniikan palvelualan työntekijöille kolmen vuoden aikana yhteenlaskettuna 7,8 prosentin palkantarkistukset. Sopimus ei ole yleissitova.
Neuvottelutulos syntyi 4. huhtikuuta ja osapuolten hallinnot hyväksyivät sen uudeksi työehtosopimukseksi tiistaina 8 huhtikuuta.
Palkkaratkaisu neuvotellaan ensisijaisesti paikallisesti kaikkina kolmena vuotena. Mikäli paikallista ratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan ns. perälaudan mukaisesti.
Työehtosopimus on voimassa marraskuun 2027 loppuun saakka. Sen tavoitteiden toteutumista sekä talouden ja työllisyyden näkymiä arvioidaan elokuussa 2026. Arvioinnin perusteella sopimus on irtisanottavissa marraskuussa 2026.
Tiivistelmä työehtosopimuksessa sovitusta palkkaratkaisusta:
- 2025-2027: Palkantarkistuksista sovitaan ensisijaisesti paikallisesti.
- Ellei käsittelyajan jatkamisesta sovita, paikallinen sopimus on tehtävä kirjallisesti:
- vuonna 2025 viimeistään 22.4.2025 mennessä
- vuonna 2026 viimeistään 13.2.2026 mennessä
- vuonna 2027 viimeistään 12.2.2027 mennessä
- Perälauta vuonna 2025: Viimeistään 1.5.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,5 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 2,0 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 0,5 prosenttia. Jo 1.1.2025 alkaen yrityksessä mahdollisesti toteutetut palkantarkistukset voidaan ottaa vähentävänä huomioon työehtosopimuksen mukaista palkantarkistusta toteutettaessa.
- Perälauta vuonna 2026: Viimeistään 1.3.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,9 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 1,5 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 1,4 prosenttia.
- Perälauta vuonna 2027: Viimeistään 1.3.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta työnantaja toteuttaa kustannusvaikutukseltaan 2,4 prosentin palkantarkistuksen yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Tästä kaikille jaettavaa osuutta on 1,5 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtaista erää 0,9 prosenttia.
Osapuolet aloittavat palkantarkistusmallin kehittämisen
Toimialalla aloitetaan samanlaisen palkantarkistusmallin kehittäminen kuin ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksessa. Tavoitteena on mallin kehittäminen yksilölliseen ja yrityskohtaiseen suuntaan, kansainvälinen kilpailukyky ja toimialan erityispiirteet huomioon ottaen. Palkanmuodostuksen tulee olla toimivaa, oikeudenmukaista, läpinäkyvää, kannustavaa ja tuottavuutta tukevaa.
Lisätietoja palkantarkistusmallin kehittämisestä ja yksilötakuumallista löydät tästä uutisesta.
Lisätietoja
