Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista EU-komissio julkaisi luonnosohjeet tekoälyasetuksen kielletyistä käytännöistä

EU-komissio julkaisi luonnosohjeet tekoälyasetuksen kielletyistä käytännöistä

Tekoälytoimisto (AI Office) on EU-komission perustama yksikkö, joka valvoo tekoälyasetuksen täytäntöönpanoa ja antaa ohjeita sen soveltamisesta. AI-toimisto julkaisi 4.2.2025 luonnosvaiheessa olevat ohjeet tekoälyasetuksen kielletyistä käytännöistä.

EU:n Tekoälyasetus (2024/1689) julkaistiin 12.7.2024 ja se astui voimaan 1.8.2024. Kiellettyjä käyttötapauksia koskeva asetuksen 5 artiklan soveltaminen alkoi sunnuntaina 2.2.2025. Komission tekoälytoimisto julkaisi soveltamista tukevan ohjeistuksen kaksi päivää myöhemmin.

Julkaistut ohjeet koostuvat kahdesta asiakirjasta: yhden sivun tiivistelmästä sekä liitteestä, joka sisältää itse ohjeistuksen. Ohjeet ovat vielä luonnosvaiheessa ja edellyttävät komission virallista hyväksyntää tullakseen voimaan.

Sisältö ja kattavuus

140-sivuisessa ohjeistuksessa käsitellään yksityiskohtaisesti kaikki tekoälyasetuksen 5 artiklassa luetellut kielletyt käytännöt sekä niiden soveltamisala. Joissakin tapauksissa dokumentti tarjoaa esimerkkejä sekä analysoi tekoälyasetuksen suhdetta muihin EU:n tai kansallisiin lakeihin. On huomioitava, että ohjeet eivät ole sitovia ja annettavat esimerkit ovat vain suuntaa-antavia. Lopullisen ja sitovan tulkinnan voi antaa vain tuomioistuin.

Aikataulu ja soveltaminen

Komission tekoälytoimisto on korostanut, että vaikka tekoälyasetuksen toimeenpanoon ja rikkomuksiin liittyvät säännökset tulevat voimaan vasta 2. elokuuta, kielletyt käytännöt ovat olleet voimassa jo 2. helmikuuta alkaen. Käytännöt ovat siten suoraan sovellettavissa ja voivat olla viranomaistoimenpiteiden kohteena. Esimerkiksi Tietosuojavaltuutettu voi päättää niiden toimeenpanosta jo ennen elokuuta.

Ohjeiden päivitys ja julkinen kuuleminen

Tekoälytoimisto on myös ilmoittanut, että ohjeita voidaan päivittää tarpeen mukaan, kun käytännön soveltamisesta saadaan kokemuksia tai teknologinen, yhteiskunnallinen ja sääntelyyn liittyvä kehitys etenee. Tulevia päivityksiä varten tullaan järjestämään julkisia kuulemisia.

Muita tulevia ohjeistuksia

Ohjeistus tekoälyn määritelmästä ja siitä, mikä katsotaan tekoälyksi tekoälyasetuksen mukaan, ei ole vielä julkaistu. Tekoälytoimisto ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että kyseiset ohjeet valmistuvat myöhemmin. Samoin tekoälyn lukutaitoa koskevien säännösten (tekoälyasetuksen 4 artikla) ohjeistusta odotetaan vasta vuoden loppupuolella, mutta aiheeseen liittyvä kaikille avoin komission webinaari järjestetään 20.2.2025. Lukutaitoa koskevat tekoälyasetuksen säännöt tulivat voimaan 2.2.2025. Käytännössä 4 artikla tarkoittaa sitä, että on aloitettava mm. 1) tuotekehityksen koulutukset, mikäli tekoälyä integroidaan tuotteiseen; ja 2) käyttäjien kouluttaminen sis. järjestelmien ylläpitäjät ja muut vastaavat. Kouluttamista koskeva vaatimus ei tarkoita välttämättä koko henkilöstön kouluttamista, vaan jokaisen on tunnistettava organisaatiostaan ne henkilöt, joiden osaaminen on ensisijaisesti varmistettava.

Tekoälyvastuudirektiivi: kuuleminen käynnissä

Valmisteilla oleva EU:n tekoälyvastuudirektiivi on suunniteltu toimimaan rinnakkain tekoälyasetuksen kanssa. Direktiiviä on valmisteltu siksi, että tekoälyasetuksella ei voida poistaa kaikkia mahdollisia riskejä. Direktiivin perusteella tuomioistuimet voisivat määrätä tekoälyjärjestelmän tarjoajan (esim. valmistaja) luovuttamaan näyttöä suuririskisistä tekoälyjärjestelmistä, joiden väitetään aiheuttaneen vahinkoa, toisin sanoen ns. musta laatikko voidaan purkaa. Direktiivimuotoinen sääntely ei ole kansallisesti suoraan sovellettavaa, joten sen täytäntöönpano tulee edellyttämään kansallista lainsäädäntöä. Euroopan parlamentti on avannut sidosryhmien kuulemisen tekoälyvastuuseen liittyvistä avainkysymyksistä. Kuuleminen on avoinna 17.3.2025 asti.

Lisätietoja