Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Kilpailukykyä ja hyvinvointia: Kohti innovaatiomyönteisiä ja vastuullisia terveysteknologian hankintoja

Kilpailukykyä ja hyvinvointia: Kohti innovaatiomyönteisiä ja vastuullisia terveysteknologian hankintoja

Terveysteknologia ry jätti lausunnon hankintalain uudistuksesta – Painopisteenä innovaatioiden tukeminen ja reilut kilpailuedellytykset

Terveysteknologia ry on jättänyt työ- ja elinkeinoministeriölle lausuntonsa julkisia hankintoja koskevasta lainsäädäntöuudistuksesta. Lausunnossamme korostimme erityisesti pk- ja startup-yritysten osallistumismahdollisuuksien parantamista sekä tasapainoista suhtautumista inhouse-yhtiöiden ja avoimen kilpailun välille.

Lausunnon keskeinen tavoite on varmistaa, että hankintalain uudistus tukee aidosti innovaatioiden kehittymistä, mahdollistaa kaikkien yritysten reilun kilpailun ja varmistaa vastuullisten ja kestävien hankintojen toteutumisen käytännössä.

Lausuntomme kokonaisuudessaan:

Julkisen sektorin hankintakäytännöillä on merkittävä vaikutus alan yritysten toimintaedellytyksiin sekä terveydenhuollon palvelujen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Terveysteknologian yritykset, erityisesti pk- ja startup-yritykset, ovat avainasemassa innovaatioiden edistämisessä ja kansalaisten hyvinvoinnin parantamisessa. Siksi on tärkeää, että hankintalain uudistus huomioi kattavasti näiden toimijoiden erityistarpeet ja luo selkeän, oikeudenmukaisen ja kilpailukykyisen toimintaympäristön.

1. Pk- ja startup-yritysten aidot osallistumismahdollisuudet

Terveysteknologia on voimakkaasti innovaatio- ja tutkimusvetoinen ala, jossa pk- ja startup-yrityksillä on keskeinen rooli uusien ratkaisujen kehittämisessä ja kaupallistamisessa. Hankintalakia uudistettaessa on ehdottoman tärkeää madaltaa osallistumiskynnystä erityisesti pienille toimijoille. Konkreettisia keinoja tähän ovat pienempien hankintojen selkeämpi pilkkominen, sähköisten ja standardoitujen tarjousmenettelyjen laajempi hyödyntäminen sekä kynnysarvojen tarkistaminen. Innovatiivisuutta painottavat kilpailutuskriteerit ovat keskeisiä pk- ja startup-yritysten näkökulmasta. Lisäksi hankintayksiköiden tulisi tarjota pk- ja startup-yrityksille aktiivista tukea ja ohjeistusta hankintaprosessiin osallistumiseksi.

2. Tasapainoinen lähestymistapa inhouse-yhtiöiden ja avoimen kilpailun välillä

Terveysteknologian nopea kehitystahti edellyttää tervettä kilpailua ja avoimia markkinoita. Inhouse-yhtiöillä on joissakin tilanteissa perusteltu roolinsa. On kuitenkin kriittistä, että niiden toiminta ei johda kilpailun vääristymiseen tai pk- ja startup-yritysten innovaatioiden syrjäytymiseen. Hankintalain tulee määrittää selkeästi ja läpinäkyvästi tilanteet, joissa inhouse-hankinnat ovat perusteltuja, ja milloin avoin kilpailutus tuottaa parhaan yhteiskunnallisen lisäarvon. Läpinäkyvyyttä inhouse-päätöksiin tulee lisätä merkittävästi.

3. Vastuullisuus ja kestävä kehitys

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat keskeisiä terveysteknologian sektorilla, jossa yritysten ratkaisuilla on merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Hankintalain vastuullisuusvaatimukset tulee mitoittaa realistisesti myös pk- ja startup-yrityksille. Pienemmille yrityksille tulee tarjota selkeät ohjeet sekä julkista tukea näiden vaatimusten täyttämiseksi. Vastuullisuusvaatimusten tulee olla realistisia suhteessa terveysteknologia-alan yritysten nykyisiin valmiuksiin, jotta pk-yritysten kilpailuasema ei kärsi kohtuuttomasti.

4. Innovaatioystävällinen infrastruktuuri ja digitaaliset ratkaisut

Julkisen sektorin hankintojen tulisi aktiivisesti kannustaa innovaatioiden käyttöönottoon ja nopeuttaa niiden markkinoille pääsyä. Terveysteknologia-alan innovaatioiden hyödyntäminen julkisissa hankinnoissa edellyttää uudenlaisten hankintamenettelyjen laajempaa käyttöä, kuten innovaatiokumppanuuksia ja ennakoivaa markkinavuoropuhelua. Lisäksi teknologianeutraalius ja digitaalisten ratkaisujen täysimääräinen hyödyntäminen on varmistettava hankintalain uudistuksessa, jotta kaikki toimijat voivat aidosti kilpailla ratkaisuillaan.

5. Markkinakartoitus ja hankintamallien arviointi

Markkinakartoituksen tulee olla systemaattinen osa kaikkia kansalliset kynnysarvot ylittäviä hankintoja. Hankintayksiköiden tulee avoimesti perustella sekä hankintojen jakaminen että jakamatta jättäminen, jotta selkeys lisääntyy ja pk-yritysten hallinnollinen taakka vähenee. Lisäksi hankintamallien soveltuvuuden ja vaikutusten arviointi tulisi tehdä pakolliseksi erityisesti suurissa hankinnoissa.

Yhteenveto

Terveysteknologia ry pitää tärkeänä, että hankintalain uudistus tukee innovaatioystävällisiä, digitaalisesti kypsiä ja vastuullisia julkisia hankintoja. Uudistuksen tulee luoda reilut ja läpinäkyvät puitteet, joissa pk- ja startup-yritykset sekä inhouse-yhtiöt voivat kaikki kilpailla ja menestyä tasapuolisesti. Näin varmistetaan terveydenhuollon jatkuva kehitys, innovaatioiden hyödyntäminen ja yhteiskunnan hyvinvoinnin lisääntyminen.