EU:n Clean Industrial Deal -ohjelman toimeenpanossa on strateginen ote: Steel and Metal Action Planin laadinta ensimmäisten toimenpiteiden joukossa

Uuden komission odotettua Clean Industrial Deal -ohjelmaa voi sanoa tiekartaksi kohti eurooppalaisen teollisuuden parempaa kilpailukykyä. Ohjelma pitää sisällään vaiheistettuja jatkovalmisteluja, joissa määritellään varsinaiset ja lainsäädännön sisältöihinkin vaikuttavat konkreettiset toimenpiteet. Ohjelmatason linjauksina kannatamme muun muassa pysymistä 2050-ilmastotavoitteessa, toimia kohtuuhintaisen vähähiilisen energian saatavuuden parantamiseksi, teollisuuden vähähiilisyyteen siirtymisen vauhdittamista sekä kestävästi tuotettujen tuotteiden kysynnän vahvistamista.
Metallinjalostusteollisuutemme kannalta keskeinen Steel and Metal Action Plan on Clean Industrial Deal-ohjelman ensimmäisten jatkovalmistelujen joukossa. Tämän toimintasuunnitelman kärkinä tulee olla epäreilulta kilpailulta suojautuminen sekä hiilivuodon estäminen edelläkävijöidemme kilpailuedun turvaamiseksi. Metallinjalostajat tulevat osallistumaan aktiivisesti ”Teräs- ja metalli -toimintasuunnitelman” valmistelutyöhön, koska on tärkeä varmistaa alamme yritysten tulevaisuuden toimintaedellytykset Euroopassa. Toimintasuunnitelman ajankohtaisuutta ja vaikuttavien toimien tarvetta korostaa Yhdysvaltojen koventuva tullipolitiikka sekä raaka-ainediplomatia. Olemme edelleen hyvin tuontiriippuvaisia monista raaka-aineista sekä Suomena että Eurooppana. Yhä enemmän on panostettava omaan kykyymme turvata huoltovarmuutemme ja puolustustarviketeollisuuden materiaalien saanti.
Teräs- ja metalli -toimintasuunnitelman tavoitteiden ei tarvitse lähteä tyhjältä pöydältä. Epäreilulta kilpailulta suojautumista sekä hiilivuodon ehkäisemistä voi edistää myös monin osin jo nykyisen lainsäädännön tehokkaammalla toimeenpanolla ja muutoksilla.
Epäreilulta kilpailulta suojautuminen
- Teräksen suojatoimenpiteet päättyvät kesäkuussa 2026, eikä niiden jatkaminen sellaisenaan ole sallittua WTO:n sääntöjen mukaisesti. EU:n tulee löytää WTO-yhteensopiva ratkaisu turvaamaan terästeollisuuden toimintaedellytykset suojatoimenpiteiden päättymisen jälkeen ja vastaamaan maailmanlaajuisen ylikapasiteetin ja ylituotannon aiheuttamiin epäterveisiin ilmiöihin.
- Polkumyynti- ja tasoitustullitutkinnat on suoritettava aina tarvittaessa ja mahdollisimman nopeasti. Lähtökohtaisesti tutkintojen tulisi edelleen perustua teollisuuden aloitteeseen. Komission tulisi jatkossakin käynnistää tutkintoja myös ”vahingon uhan” perusteella odottamatta, että aineellinen vahinko ehtii tapahtua. Alemman tullin säännön soveltaminen tulisi arvioida tapauskohtaisesti.
- Komissiolla tulee olla mahdollisuus määrätä nopeasti väliaikaisia tulleja myös vahingon uhan tapauksessa, kun uhan ehdot täyttyvät. Samalla tulee pyrkiä lyhentämään tavanomaista 8–9 kuukauden määräaikaa ennen näiden toimenpiteiden käyttöönottoa, edellyttäen, että perusteellinen tutkinta ja kaikkien sidosryhmien osallistumisoikeudet voidaan yhä taata.
- Komission tulee mahdollistaa ”sulatettu ja valettu” -alkuperäsäännön käyttöönotto, missä metallin alkuperämaaksi kiinnittyisi sulattamispaikka ja siten myös suurin energian käyttö sekä hiilidioksidipäästöt. Tämä keino olisi tehokas tapa ehkäistä sekä hiilirajamekanismin että pakotteiden kiertämistä.
Hiilirajamekanismin (CBAM) kehittäminen
- CBAM tulee laajentaa koskemaan myös epäsuoria päästöjä.
- Tuontimaiden päästöjen oletuspäästöarvot on asetettava asianmukaiselle ja riittävän korkealle tasolle. Todellisia päästöjä voisi käyttää oletuspäästöjen sijaan, kun niiden todentamiseen on määritelty täytäntöönpanosäädöksellä luotettava tarkastelumenettely.
- Mekanismin kiertämisriskit tulee torjua, erityisesti resurssien uudelleenohjaamisen osalta (resource shuffling). Mikäli kiertämistä on syytä epäillä, CBAM-vero tulisi perustaa oletuspäästöarvoihin alkuperän ja tuotteen mukaan.
Esitettyjen toimenpiteiden avulla Teräs- ja metalli -toimintasuunnitelma edistäisi tehokkaasti Clean Industrial Deal -ohjelman toimeenpanoa sekä metallinjalostuksen menestymistä osana Euroopan teollisuutta.
Kirjoittaja Saku Vuori on Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja.
Lisätietoja
