Metallinjalostajat ry on Teknologiateollisuus ry:n toimialayhdistys. Metallinjalostajat huolehtii yhteistyössä jäsenyritystensä, muiden suomalaisten ja eurooppalaisten teollisuuden järjestöjen kanssa siitä, että metallien jalostuksella on menestymisen edellytykset kansainvälisessä kilpailussa. Metallinjalostajat ry perustettiin 7.3.1979.
Tarkoitus ja tavoitetila
”Metallinjalostajat on Suomessa toimivan, teräksiä ja muita metalleja valmistavan ja muokkaavan sekä niiden jalostukseen liittyviä teknologioita kehittävän ja markkinoivan teollisuuden toimialajärjestö, jonka tarkoituksena on valvoa toimialan yhteistä etua läheisessä yhteistoiminnassa Teknologiateollisuus ry:n kanssa sekä toimia alan tunnettuuden ja vetovoiman lisäämiseksi.” Yhdistyksen säännöt 2§.
Metallinjalostajien tarkoituksen pohjalta asetettu tavoitetila on seuraava:
”Metallinjalostuksen toimiala menestyy ja luo hyvinvointia Suomeen. Huippuosaaminen mahdollistaa kestävät ja kilpailukykyiset ratkaisut maailman kehittyviin materiaalitarpeisiin. Meidät tunnetaan edelläkävijöinä.”
Tavoitetilan saavuttamisen kannalta kriittiset menestystekijät ovat:
- Energia- ja ilmastopolitiikka suosii kestävää Suomalaista tuotantoa
- Puhdas sähkö on edullista ja saatavuus on turvattu
- Osaavaa työvoimaa on tarjolla
Vaikuttaminen
Metallinjalostajien toimintaympäristö määräytyy merkittäviltä osin EU:ssa laadittavan regulaation pohjalta. Tästä syystä Metallinjalostajat ry:n vaikuttamisen työtä määrittää hyvin pitkälle EU-instituutioiden eli EU-komission, neuvoston ja parlamentin työohjelmat sekä näiden aloitteiden kansallinen soveltaminen.
Yhdistys toimii aktiivisesti alan eurooppalaisissa toimialajärjestöissä Eurofer ja Eurometaux sekä maailmanlaajuisessa Worldsteelissä. Metallinjalostajien jäsenyritykset ovat mukana eurooppalaisten toimialajärjestöjen asiantuntijatyöryhmissä. Yhteistyö ruotsalaisen sisarjärjestön Jernkontoretin kanssa on tärkeää pohjoismaisen yhteistyön näkökulmasta. Metallien jalostus on osa mineraaliklusteria ja linkittyy läheisesti kaivosteollisuuteen ja akkuteollisuuteen.
Vaikuttamista ohjaaviin periaatteisiimme kuuluvat: huippuosaamisen ja erikoistumisen korostaminen kilpailukykytekijänä. Ajamme Suomen vahvuuksien vahvistamista, joista yksi on metalliarvoketju. Edistämme tervettä kilpailua ja vastustamme valtiontukikilpailua. Edelläkävijän hyöty tulee turvata. Vahvistamme myönteistä käsitystä rakentavalla yhteistyöllä sekä avoimella ja tietoperusteisella viestinnällä.