Nyt on oikea hetki varmistaa kasvun edellytyksiä ja ostovoiman pitkäjänteinen kehittyminen
Teknologiateollisuuden toimialan työehtosopimusten sopimuskausi on päättymässä marraskuun lopussa, joten neuvottelut niiden uudistamiseksi on aloitettu.
Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n tavoitteena neuvottelukierroksella on huolehtia kustannuskilpailukyvyn vakaasta kehittymisestä, yrityskohtaisuuden lisäämisestä työehtojen määräytymisessä sekä työrauhan turvaamisesta. Kansantalouden näkökulmasta vientisektorin ratkaisujen tulee ohjata Suomen työmarkkinoiden kustannuskehitystä siten, että se samalla tukee työllisyyttä, talouskasvua ja julkisen talouden kestävyyttä.
Ikävä kyllä toimialan tilauskannat ovat supistuneet jo puolentoista vuoden ajan. Uunituoreet tiedot TeknoBaro-jäsenkyselystä kertovat huolestuttavaa viestiä siitä, että käännettä parempaan ei ole vielä syyskuussakaan havaittavissa. Työllisyys on toistaiseksi pitänyt pintansa suhdanteeseen nähden verraten hyvin, mutta alati ohentuvat tilauskannat ovat valitettavasti johtaneet lisääntyvään määrään muutosneuvotteluita syksyn edetessä.
Kysyntänäkymät – erityisesti Euroopassa – ovat edelleen erittäin heikot. Kuten yleensä, tälläkin neuvottelukierroksella talouden näkymiä varjostaa myös huomattava määrä epävarmuuksia. Geopoliittiset riskit ovat olleet merkittäviä jo pidempään. Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputulos voi aiheuttaa huomattavaa epävarmuuden lisääntymistä.
Palkansaajien reaaliansioita ja ostovoimaa ovat kurittaneet 2020-luvun alkupuolella useat globaalit kriisit sekä nopea inflaatio.
On kuitenkin syytä muistaa, että suomalaisten ostovoima on nyt kehittynyt varsin hyvin muuhun Eurooppaan verrattuna. Tässä meitä on auttanut erityisesti tänä vuonna merkittävästi muuta Eurooppaa hitaampi inflaatio.
Taloutta on pystyttävä tarkastelemaan pitkäjänteisesti. Etenkään nyt, vientialan huolestuttavissa näkymissä, meidän ei kannata tehdä ratkaisuja, jotka heikentäisivät vientiyritysten kilpailukykyä. Tämä vaikeuttaisi pahimmillaan yritysten mahdollisuuksia palkata uusia työntekijöitä tilanteessa, jossa Suomen on pakko saada aikaan kestävää kasvua.
Sopijaosapuolilla onkin tässä merkittävä valta ja vastuu. Me voimme yhteistyössä vaikuttaa kustannuskilpailukyvyn paranemiseen ja siten keskeisellä tavalla vaikuttaa työllisyyden kohenemiseen. Vain kilpailukykykehityksen kanssa tasapainoisella ratkaisulla voidaan varmistaa vientiteollisuuden kasvun edellytyksiä sekä työntekijöiden ostovoiman suotuisa ja pitkäjänteinen kehittyminen.
Otetaan oppia vanhoista virheistä, jotka ovat heikentäneet kilpailukykyämme ja kasvua pitkäaikaisesti. Virheiden korjaaminen on nimittäin erittäin kivulias prosessi.
Tavoitteenamme syyskuussa alkaneissa työehtoneuvotteluissa on siten vastuullinen ja tasapainoinen sopimusratkaisu suomalaisen työn ja työntekijöiden ostovoiman turvaamiseksi.